Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Fumarik Asitin Broylerlerde Sinderem Sistemi Gelişimi ve Büyüme Performansı Üzerine Etkileri

Yıl 2018, Cilt: 23 Sayı: 1, 21 - 33, 27.04.2018

Öz

Bu
çalışma organik asitlerden fumarik asitin broyler rasyonlarındaki kullanım
etkinliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Denemede hayvan
materyali olarak, bir (1) günlük yaşta 160 adet Ross 308 erkek etlik civcivler
kullanılmıştır. Denemede, fumarik asit katkısı içermeyen (% 0) temel rasyonla
beslenen grup kontrol grubunu oluştururken, fumarik asitin rasyonlara %1, 2 ve
4 düzeylerinde katıldığı gruplar muamele gruplarını oluşturmuştur. Her grup iki
(2) alt gruba ayrılmış, her bir alt grupta yirmi (20) civciv olacak şekilde
hayvanlar gruplara tesadüfen dağıtılmıştır. Deneme gruplarının benzer canlı ağırlık
ortalamasına sahip olmasına dikkat edilmiştir. Gruplara yem ve su serbest
olarak verilmiş ve deneme süresi 42 gün sürmüştür.



Deneme sonu itibarıyla rasyonlara farklı düzeylerde katılan
fumarik asit katkısının canlı ağırlık kazancı, yemden yararlanma oranı, karkas
parametreleri abdominal yağ oranı, plazma kolesterol, trigliserit, LDL, plazma
toplam protein düzeyi, kalp ağırlığı ve bezel mide pH düzeyleri üzerine etkisi
istatistik olarak önemli bulunmamıştır. Ancak, grupların deneme süresince
tüketmiş oldukları ortalama yem tüketimleri bakımından, gruplar arasında
gözlenen farklılık istatistik olarak önemli bulunmuştur (p<0.05) . %2‟lik
fumarik asit katkısı kontrol grubuna kıyasla yem tüketimini önemli düzeyde
artırmış, jejenum pH düzeyini de önemli düzeyde azaltmıştır. Körbağırsak
ağırlığı ise %2 ve %4 fumarik katkısı olan grupta önemli düzeyde artmıştır
(P<0.001). Sonuç olarak etlik piliçlerin beslenmesinde, büyüme uyarıcı
olarak kullanılan fumarik asit katkısının Jejenum pH‟sını düşürerek yemden yararlanma
oranını iyileştirme eğiliminde olduğu belirlenmiştir. Fumarik asit katkısı aynı
zamanda ölüm oranını ise azaltmıştır. 

Kaynakça

  • Aksu, T., Erdoğan, Z., Ateş, C.T., Baytok, E., 2005. Yeme katılan organik asitlerin broyler performansı, karkas verimi ve et kompozisyonuna etkileri. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 07-10 Eylül 2005, Adana. S:53-57
  • Alp, M., Kocabağlı, N., Kahraman, R., 1998. Broylerlerde yeme organik asit ve zinc bacitracin ilavesinin ıleum mikroflorası, ph’sı ve performansa etkisi. Tr. J. Of Veterinary and Animal Sciences, 1999, 23: 451–455.
  • Anonim, 2009. Organik Asitler ve Hayvan Beslemede Organik Asit Kullanımı, http://www.gidahijyeni.com/showarticle.aspx?ItemID=551&ItemClass=1. Luna Kimya Ar-Ge, İstanbul. Erişim Tarihi: 05.09.2010
  • Anonim, 2010. Fumarik asit, http://www.anadolutayfasi.net/kimya/54543-fumarik-asit-nedir- nerelerde-kullanilir.html). AnadoluTayfasi.Net. Erişim Tarihi: 02.10.2010.
  • Bozkurt, M., Çatlı, A. U., Küçükyılmaz, K., Çınar, M., Bintaş, E., 2007. Etlik piliç yemlerine organik asit ve esansiyel yağ karışımı ile kombinasyonlarının ilave edilmesinin besi performansı üzerine etkileri. IV Ulusal Hayvan Kongresi, 24-28 Haziran 2007, Bursa. S: 217-220.
  • Bozkurt, M., Çatlı, A. U., Küçükyılmaz, K., İmre, N., Çınar, M., 2005. Yeme prebiyotik, organik asit ve probiyotiğin tek başına veya birbiri ile kombine edilerek katılmasının etlik piliçlerde performans ve bazı kesim özellikleri üzerine etkileri, III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 07-10 Eylül 2005, Adana. S: 334-339.
  • Çakır, S., Midilli, M., Erol, H., Şimşek, N., Altıntaş, A., Çınar, M., Alp, H., Altıntaş, L., Cengiz, Ö., Antalyalı, A., 2007. Bıldırcın karma yemlerinde probiyotik prebiyotik, organik asit ve antibiyotik kullanımı. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 2007, Bursa. S: 211-216.
  • Çördük, M., Ceylan, N., Toprak, N. N., Tel, Y., 2007. Etlik piliç yemlerine organik asit, prebiyotik, bitkisel ekstrakt ve probiyotik ilavesinin performans ve bağırsak mikroflorası üzerine etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 24-28 Haziran 2007, Bursa. S: 325-329.
  • Kaya, C. A., Tuncer, Ş. D., Batum, S., 2007. Humat ve Eterik Yağ Asidi İçeren Organik Asit Karışlıklarının Broylerlerde Besi Performansı, Karkas Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 24-28 Haziran 2007, Bursa. S: 338-346.
  • Kutlu, H. R., 2009. Tavukların Beslenmesi. Tavukçuluk bilimi, yetiştirme, besleme, hastalıklar (Editörler: Türkoğlu, M., Sarıca, M.), 3. Bey Ofset Matbacılık, Ankara. S: 418-419.
  • Macit, M., Çelebi, Ş., Esenbuğa, N., Karaca, H., 2005. Yumurtacı tavuk rasyonlarında farklı oranlarda katılan humatların performans, yumurta kalitesi ve yağ asidi kompozisyonu üzerine etkileri, III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 07-10 Eylül 2005, Adana. S: 300-306.
  • Macit, M., Çelebi, Ş., Kaya, H., Esenbuğa, N., Karaoğlu, M., 2007. Değişik Oranlarda Humat İçeren Rasyonların ve Canlı Ağırlığın Yumurtacı Tavuklarda Performans ve Yumurta Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 24-28 Haziran 2007, Bursa. S: 252-256.
  • Macit, M., ve ark., 2007. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Katılan Humat ve Probiyotiğin performans, yumurta Kalitesi ve Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Etkileri. 5. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. 5-8 Eylül 2007, Van. S 79.
  • Öztürk, E., Coşkun, İ., 2005. Humik asit içeren bitki ekstraktının yumurta tavuklarının yumurta verimi ve kalitesine etkileri. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 07-10 Eylül 2005, Adana. S: 188-191.
  • Öztürk, E., Yıldırım, A., Eroğlu, C., 2003. Karma yeme organik asit ilavesi etlik piliçlerin performansını ve bağırsak mikrobiyolojik özelliklerini iyileştirmeyebilir. II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 18-20 Eylül 2003, Konya. S: 194-197.
  • Pirgozliev, V., Murphy, T. C., Owens, B., George, J., McCann, M. E. E., 2008. Fumaric and sorbic acid as additives in broiler feed, Research in Veterinary Science, 84. S:387-394.
  • Talebi, E., Zarei, A., Abolfathi, M. E., 2010. Influence of three different organic acids on broiler performance. Asian Journal of Poultry Science 4(1): 7-11,2010. S:7-11.
  • Vieira, S. L., Oyarzabal, O. A., Freital, D. M., Berres, J., Pena, J. E. M., Torres, C. A., Coneglian, J. L. B., 2008. Performance Of Broilers Fed Diets Supplemented With Sangunarine – Like Alkaloids And Organic Acids. Poultry Sciense Association, inc. S:128-133.
  • Yeşilbağ, D., Çolban, İ., 2003. Tüm tane buğday içeren yumurta rasyonlarında organik asidin kullanımı. II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 18-20 Eylül 2005, Konya. S: 293-299.

The Effects of Fumaric Acid on The Development of Digestive System and Growth Performance in Broilers

Yıl 2018, Cilt: 23 Sayı: 1, 21 - 33, 27.04.2018

Öz

This study has been carried out with a view to determine the usage activities of fumaric acid contribution of organic acids on fattened chickens rations. In the study as an animal material, one day-year old 160 Ross 308 male fattened chicks have been used. In the experiment, while the group which is fed with basic ration, which is not included fumaric acid contribution (% 0), has formed the control group, the groups which the fumaric acid contribute to rations with 1, 2 and 4 per cent levels have formed the treatment groups. Each group is divided into two sub-groups; the animals have been distributed to each sub-group by randomly twenty (20) chicks. It has been taken care of testing groups‟ having similar live weight average. Forage and water have been given freely. The study period is 42 days. As of the end of testing, the live weight profit of the fumaric acid contribution, which is added rations at different levels, has not had an important effect on the proportion of benefiting from forage, skeleton parameters, abdominal fat proportion, plasma cholesterol, triglyceride LDL (low-density lipoprotein), plasma total protein level, heart weight, and the pH levels of adenoid (bezel) stomach. However, the difference, which has been observed between groups, has been considered something significant statistically when compared with average forage consumption that they have consumed during the testing of groups (P<0.05). The 2 per cent fumaric acid contribution has increased the forage consumption significantly in comparison with testing group, has decreased the jejenum pH level significantly as well. The weight of cecum has increased 2 and 4 per cent in the group that has fumaric contribution (P<0.0001). Consequently, in the nourishment of fattened chick, as a growth inducer by decreasing the jejenum pH of fumaric acid contribution, it has been determined that it tends to improving the utilization proportion of forage. Fumaric acid contribution also decreased the mortality.

Kaynakça

  • Aksu, T., Erdoğan, Z., Ateş, C.T., Baytok, E., 2005. Yeme katılan organik asitlerin broyler performansı, karkas verimi ve et kompozisyonuna etkileri. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 07-10 Eylül 2005, Adana. S:53-57
  • Alp, M., Kocabağlı, N., Kahraman, R., 1998. Broylerlerde yeme organik asit ve zinc bacitracin ilavesinin ıleum mikroflorası, ph’sı ve performansa etkisi. Tr. J. Of Veterinary and Animal Sciences, 1999, 23: 451–455.
  • Anonim, 2009. Organik Asitler ve Hayvan Beslemede Organik Asit Kullanımı, http://www.gidahijyeni.com/showarticle.aspx?ItemID=551&ItemClass=1. Luna Kimya Ar-Ge, İstanbul. Erişim Tarihi: 05.09.2010
  • Anonim, 2010. Fumarik asit, http://www.anadolutayfasi.net/kimya/54543-fumarik-asit-nedir- nerelerde-kullanilir.html). AnadoluTayfasi.Net. Erişim Tarihi: 02.10.2010.
  • Bozkurt, M., Çatlı, A. U., Küçükyılmaz, K., Çınar, M., Bintaş, E., 2007. Etlik piliç yemlerine organik asit ve esansiyel yağ karışımı ile kombinasyonlarının ilave edilmesinin besi performansı üzerine etkileri. IV Ulusal Hayvan Kongresi, 24-28 Haziran 2007, Bursa. S: 217-220.
  • Bozkurt, M., Çatlı, A. U., Küçükyılmaz, K., İmre, N., Çınar, M., 2005. Yeme prebiyotik, organik asit ve probiyotiğin tek başına veya birbiri ile kombine edilerek katılmasının etlik piliçlerde performans ve bazı kesim özellikleri üzerine etkileri, III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 07-10 Eylül 2005, Adana. S: 334-339.
  • Çakır, S., Midilli, M., Erol, H., Şimşek, N., Altıntaş, A., Çınar, M., Alp, H., Altıntaş, L., Cengiz, Ö., Antalyalı, A., 2007. Bıldırcın karma yemlerinde probiyotik prebiyotik, organik asit ve antibiyotik kullanımı. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 2007, Bursa. S: 211-216.
  • Çördük, M., Ceylan, N., Toprak, N. N., Tel, Y., 2007. Etlik piliç yemlerine organik asit, prebiyotik, bitkisel ekstrakt ve probiyotik ilavesinin performans ve bağırsak mikroflorası üzerine etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 24-28 Haziran 2007, Bursa. S: 325-329.
  • Kaya, C. A., Tuncer, Ş. D., Batum, S., 2007. Humat ve Eterik Yağ Asidi İçeren Organik Asit Karışlıklarının Broylerlerde Besi Performansı, Karkas Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 24-28 Haziran 2007, Bursa. S: 338-346.
  • Kutlu, H. R., 2009. Tavukların Beslenmesi. Tavukçuluk bilimi, yetiştirme, besleme, hastalıklar (Editörler: Türkoğlu, M., Sarıca, M.), 3. Bey Ofset Matbacılık, Ankara. S: 418-419.
  • Macit, M., Çelebi, Ş., Esenbuğa, N., Karaca, H., 2005. Yumurtacı tavuk rasyonlarında farklı oranlarda katılan humatların performans, yumurta kalitesi ve yağ asidi kompozisyonu üzerine etkileri, III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 07-10 Eylül 2005, Adana. S: 300-306.
  • Macit, M., Çelebi, Ş., Kaya, H., Esenbuğa, N., Karaoğlu, M., 2007. Değişik Oranlarda Humat İçeren Rasyonların ve Canlı Ağırlığın Yumurtacı Tavuklarda Performans ve Yumurta Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 24-28 Haziran 2007, Bursa. S: 252-256.
  • Macit, M., ve ark., 2007. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Katılan Humat ve Probiyotiğin performans, yumurta Kalitesi ve Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Etkileri. 5. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. 5-8 Eylül 2007, Van. S 79.
  • Öztürk, E., Coşkun, İ., 2005. Humik asit içeren bitki ekstraktının yumurta tavuklarının yumurta verimi ve kalitesine etkileri. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 07-10 Eylül 2005, Adana. S: 188-191.
  • Öztürk, E., Yıldırım, A., Eroğlu, C., 2003. Karma yeme organik asit ilavesi etlik piliçlerin performansını ve bağırsak mikrobiyolojik özelliklerini iyileştirmeyebilir. II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 18-20 Eylül 2003, Konya. S: 194-197.
  • Pirgozliev, V., Murphy, T. C., Owens, B., George, J., McCann, M. E. E., 2008. Fumaric and sorbic acid as additives in broiler feed, Research in Veterinary Science, 84. S:387-394.
  • Talebi, E., Zarei, A., Abolfathi, M. E., 2010. Influence of three different organic acids on broiler performance. Asian Journal of Poultry Science 4(1): 7-11,2010. S:7-11.
  • Vieira, S. L., Oyarzabal, O. A., Freital, D. M., Berres, J., Pena, J. E. M., Torres, C. A., Coneglian, J. L. B., 2008. Performance Of Broilers Fed Diets Supplemented With Sangunarine – Like Alkaloids And Organic Acids. Poultry Sciense Association, inc. S:128-133.
  • Yeşilbağ, D., Çolban, İ., 2003. Tüm tane buğday içeren yumurta rasyonlarında organik asidin kullanımı. II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 18-20 Eylül 2005, Konya. S: 293-299.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hasan Çetin Bu kişi benim

Ömer Faruk Kurbal

Yayımlanma Tarihi 27 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi 24 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 23 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çetin, H., & Kurbal, Ö. F. (2018). Fumarik Asitin Broylerlerde Sinderem Sistemi Gelişimi ve Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 23(1), 21-33.