Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İzmir İlinde Yetiştirilen Bazı Önemli Kiraz Çeşitlerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2016, Cilt: 26 Sayı: 4, 579 - 585, 31.12.2016
https://doi.org/10.29133/yyutbd.282810

Öz

Kiraz meyvelerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri,
çeşitlere göre önemli farklılıklar gösterebilmektedir. Kiraz çeşitlerinin bu
kalite özellikleri yetiştirildiği ekolojilere göre değişebilmektedir. Bu
çalışmada, İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde yetiştiriciliği yapılmakta olan bazı
önemli kiraz çeşitlerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Bu bölgedeki Prunus
mahaleb
L. anaçları üzerine aşılı Bing, Early Burlat, Early Lory, Napolyon,
Sapıkısa, Stella, Regina, 0900 Ziraat kiraz çeşitlerinden tam olum döneminde
hasat edilen meyvelerde bazı ölçüm ve analizler yapılmıştır. Regina ve 0900
Ziraat çeşitlerinin meyve çapı, meyve ağırlığı, meyve sertliği, saptan kopma
kuvveti diğer çeşitlere göre yüksek bulunmuş, Sapıkısa kiraz çeşidinde ise bu
parametrelerin düşük olduğu belirlenmiştir. Renk parametrelerinden C* ve h°
değeri Stella ve Bing çeşitlerinde en yüksek olmuştur. Napolyon kiraz çeşidinin
suda çözünür kuru madde ve toplam fenol miktarı bakımından en yüksek bulunmuş,
çeşitlere göre bu parametreler sırasıyla %9.86-%16.13 ve 83.4-99.8 mg GAE/100 g
arasında değişmiştir. Bing kiraz çeşidinin TA miktarı en yüksek, pH değeri ise
en düşük bulunmuştur.
Early Lorry kiraz çeşidinin
antioksidan aktivitesi
en yüksek (15.19 µmol TE/g), 0900 Ziraat çeşidinin ise en düşük (9.77 µmol TE/g)
olmuştur. Bu çalışma ile Kemalpaşa yöresinde yetiştirilen önemli kiraz
çeşitlerinin bazı fiziksel ve kimyasal kalite özellikleri bakımından önemli farklılıklar
ortaya konulmuştur. 

Kaynakça

  • Benzie IEF, Strain JJ. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of ‘‘antioxidant power’’: The FRAP assay. Anal. Biochem. 239: 70-76.

Determination of Physical and Chemical Properties of Some Important Cherry Cultivars Grown in İzmir

Yıl 2016, Cilt: 26 Sayı: 4, 579 - 585, 31.12.2016
https://doi.org/10.29133/yyutbd.282810

Öz

Physical
and chemical properties of cherry fruits, which are quality indicators of
cultivars, may differ greatly among cherry cultivars depending on the
cultivation ecology. In this study, we aimed to determine the physical and
chemical properties of some important cherry cultivars grown in Kemalpaşa
County of Izmir Province, Turkey. We determined physical and chemical
characteristics of cherry cultivars harvested at full maturity in the Kemalpaşa
region. These included Bing, Early Burlat, Early Lory, Napolyon (also known as
Napoleon), Sapıkısa, Stella, Regina and 0900 Ziraat cherry cultivars grafted
onto Ziraat Prunus mahaleb L.
rootstocks. The Regina and 0900 Ziraat cultivars had the highest fruit
diameter, fruit weight, fruit firmness and tensile strength, whereas the
Sapıkısa cherry cultivar yielded the lowest results for the same parameters.
The Stella and Bing cultivars showed the highest C* and h° values for color
parameters. The Napolyon cherry cultivar had the highest water-soluble dry
matter and total phenol content; based on individual cultivars, these
parameters varied from 9.86% to 16.13% and from 83.4 to 99.8 mg GAE/100 g,
respectively. The Bing cherry cultivar had the highest TA content, whereas it
had the lowest pH value. The Early Lory cherry cultivar yielded the highest antioxidant
activity
(15.19 µmol TE/g),
whereas the 0900 Ziraat cultivar yielded the lowest activity
(9.77 µmol TE/g). This study revealed significant
differences in several of the physical and chemical properties of important
cherry cultivars grown in the Kemalpaşa region.

Kaynakça

  • Benzie IEF, Strain JJ. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of ‘‘antioxidant power’’: The FRAP assay. Anal. Biochem. 239: 70-76.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Deniz Eroğlu

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2016
Kabul Tarihi 22 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Eroğlu, D. (2016). Determination of Physical and Chemical Properties of Some Important Cherry Cultivars Grown in İzmir. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 26(4), 579-585. https://doi.org/10.29133/yyutbd.282810

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.