BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Salt Tolerance Levels of Common Bean (Phaseolus Vulgaris L.) Genotypes Grown in Van Lake Basin

Yıl 2016, Cilt: 26 Sayı: 3, 421 - 429, 30.09.2016

Öz

In this study, the reactions of some bean genotypes collected from Lake Van Basin to different salt concentrations were examined. For this, 20 bean genotypes were subjected to salt stress (NaCl), 25 mM and 50 mM concentration. For determination of salt resistance in bean genotypes 0-5 scale, the percentage of salt tolerance, shoot-root fresh and dry weight, contents and rate of nutrients (K, Ca, Na, K/Na, and Ca/Na) in shoots. At the end of study, it was determined that common bean genotypes had a high variation in point of response to salt stress. In this variation, G30, G67 and G75 were assigned as tolerance to salt stress, G2, G71, G78 and G94 genotypes were susceptible.

Van Gölü Havzası’nda Yetiştirilen Bazı Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Tuza Tolerans Seviyelerinin Belirlenmesi

Yıl 2016, Cilt: 26 Sayı: 3, 421 - 429, 30.09.2016

Öz

Bu çalışmada, Van Gölü Havzası’ndan toplanmış olan bazı fasulye genotiplerinin farklı tuz konsantrasyonlarına karşı göstermiş oldukları tepkiler incelenmiştir. Bu amaçla, yirmi farklı fasulye genotipi, 25 mM ve 50 mM konsantrasyonlarındaki tuz (NaCl) stresine maruz bırakılmıştır. Fasulye genotiplerinde tuza toleransın belirlenmesi için 0-5 skalası, tuza tolerans yüzdesi, yeşil aksam-kök yaş ve kuru ağırlığı ile yeşil aksamda bazı besin elementi (P, K, Ca, Na, K/Na, Ca/Na) içerikleri ve oranları incelenmiştir. Çalışma sonucunda, incelenen fasulye genotiplerinin tuz stresine tepkilerinde geniş bir varyasyonun olduğu tespit edilmiştir. Bu varyasyon içerisinde, G30, G67 ve G75 genotiplerinin tuza tolerant, G2, G71, G78 ve G94 genotiplerinin ise tuz stresine karşı hassas oldukları belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Çeknas Erdinç

Selma Kıpçak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Erdinç, Ç., & Kıpçak, S. (2016). Determination of Salt Tolerance Levels of Common Bean (Phaseolus Vulgaris L.) Genotypes Grown in Van Lake Basin. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 26(3), 421-429.

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.