Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Amerika Birleşik Devletleri’nde Baklagil Tarımının Değerlendirilmesi

Yıl 2017, Cilt: 27 Sayı: 1, 51 - 57, 31.03.2017
https://doi.org/10.29133/yyutbd.267156

Öz

Bu araştırma, baklagil üretiminde iyi bir model
olmasının yanı sıra güçlü tarımsal ekonomiye sahip olan Amerika Birleşik
Devletleri’nde baklagil yetiştiriciliğinin değerlendirilmesi ve potansiyeli
yüksek olan Türkiye'de ekonomik gelişmeye katkıda bulunabilmek adına baklagil
üretiminin artırılmasına yönelik yapılabileceklerin bulunması amacıyla
gerçekleştirilmiştir. Anket soruları, 2011 ile 2015 yılları arasında ABD’nin 10
farklı eyaletinde toplam 300 çiftçi ile gerçekleştirilmiş olup, 32 başlık
altında özetlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, üretim yapılan araziler
oldukça büyük iken yeni teknolojilerin kullanılması nedeniyle çalışan sayısının
oldukça sınırlı olduğu ortaya çıkmıştır. Yetiştiriciler, üniversiteler ile
yakın temas halindedir. Sertifikalı tohumluk kullanımı düşük olup, münavebe,
sigorta, bakteri aşılaması ve toprak analizinin yaygın olarak
gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Baklagil yetiştiricilerinin sıkıntı çektiği önemli
konular arasında böcek, antraknoz ve küf sayılabilir. Üreticilerin büyük bir
kısmı çiftlik üzerinde depolama tesisine sahip olduklarını ve ürünlerini
kolaylıkla satabildiklerini ifade etmişlerdir. Yetiştiricilerin konuyla ilgili
paydaşlardan beklentileri sırasıyla; hastalık-zararlı kontrolü, gübreleme,
verim stabilitesi ve yabancı ot kontrolü olarak ifade edilmiştir. Sonuç olarak,
tarımsal anlamda insan refahı, ekonomik gelişme ve sürdürülebilirliğin
sağlanabilmesi için; girdi maliyetlerinin azaltılması ve iyi planlama yapılmış
üretim ile fiyat istikrarının sağlanması, hükümet destekleri, yeni yetiştirme
teknikleri ile endüstrinin entegre edilmesi ve üretim-taşıma zincirinin
yaygınlaştırılması, taze ve kuru tane tüketimde çeşitliliğin artırılması, standardizasyon
ve üretici-tüketici arasındaki bağlantının iyileştirilmesi gibi temel unsurlar
hususlarında iyileştirilmeye ihtiyaç duyulmaktadır

Kaynakça

  • Akidobe S, Maredia M (2011). Global and regional trends in production, trade and consumption of food legume crops. Department of agricultural, food and resource economics, Michigan State University, Report Submitted to SPIA.
  • Arisoy H, Eraktan G (2011). A comparison of the revenues of wheat producers in Turkey, A case of EU member and non-member status with spatial reference to Central Anatolia Region. African Journal of Agricultural Res. 6 (25):5614-5617.
  • Avetisyan M, Hertel T, Sampson G (2014). Is local food more environment friendly? The GHG emissions impacts of consuming imported versus domestically produced foods. Env. Res. Eco. 58: 415-462. DOI 10.1007/s10640-013-9706-3.
  • Bajo E, Barbi M, Romagnoli S (2014). Optimal corporate hedging using options with basis and production risk. North Ame. J. of Eco. and Finan. 30: 56-71. http://dx.doi.org/10.1016/j.najef.2014.08.003.
  • Ceyhan E, Harmankaya M, Kahraman A (2014b). Combining ability and heterosis for concentration of mineral elements and protein in common bean (Phaseolus vulgaris L.). Turk. Journal of Agriculture and Fores. 38: 581-590.
  • Ceyhan E, Kahraman A, Avci MA, Dalgic H (2014a). Combining ability of bean genotypes estimated by line X tester analysis under highly-calcareous soils. The Journal of Animal and Plant Sci. 24 (2): 579-584.
  • Ciftci V, Turkmen O, Dogan Y, Erdinc C, Sensoy S (2011). Variation of salinity tolerance in bean genotypes. African Journal of Agricultural Res. 6 (10): 2394-2402.

Evaluation of Farming Legumes in United States of America

Yıl 2017, Cilt: 27 Sayı: 1, 51 - 57, 31.03.2017
https://doi.org/10.29133/yyutbd.267156

Öz

Present research was conducted
to do an evaluation of pulse growing in the United States of America that the
country is a good model of pulse production besides powerful agricultural
economy and to try finding issues and supporting to increase in the pulse
production for better economic development in Turkey that has high potential.
Survey questions were gathered between 2011 and 2015 in 10 States of USA under
32 items by reporting the answers of totally 300 farmers. Results showed that,
the managed areas are relatively bigger and number of employers is not much
because of using new technologies. Growers have close collaborations with
universities. Certified seed using is rare while rotation, crop insurance,
inoculation of bacteria and soil analyze is applied extensively. Pulse growers
are suffering from insect, anthracnose and rust. Farmers usually have on-farm
storage and they can sell products easily. Main aspects of farmers are
disease-insect control, fertilization, yield stability and weed control,
respectively. Consequently, there is need to lower inputs and well planned
production for permanence in prices, government supports, using modern growing
techniques integrated with industry beside expansion of production-deliver
chain, increasing the utilization diversify as fresh or dry, standardization
and better relations between customers and suppliers by consider human welfare,
economic development and sustainability in agriculture.

Kaynakça

  • Akidobe S, Maredia M (2011). Global and regional trends in production, trade and consumption of food legume crops. Department of agricultural, food and resource economics, Michigan State University, Report Submitted to SPIA.
  • Arisoy H, Eraktan G (2011). A comparison of the revenues of wheat producers in Turkey, A case of EU member and non-member status with spatial reference to Central Anatolia Region. African Journal of Agricultural Res. 6 (25):5614-5617.
  • Avetisyan M, Hertel T, Sampson G (2014). Is local food more environment friendly? The GHG emissions impacts of consuming imported versus domestically produced foods. Env. Res. Eco. 58: 415-462. DOI 10.1007/s10640-013-9706-3.
  • Bajo E, Barbi M, Romagnoli S (2014). Optimal corporate hedging using options with basis and production risk. North Ame. J. of Eco. and Finan. 30: 56-71. http://dx.doi.org/10.1016/j.najef.2014.08.003.
  • Ceyhan E, Harmankaya M, Kahraman A (2014b). Combining ability and heterosis for concentration of mineral elements and protein in common bean (Phaseolus vulgaris L.). Turk. Journal of Agriculture and Fores. 38: 581-590.
  • Ceyhan E, Kahraman A, Avci MA, Dalgic H (2014a). Combining ability of bean genotypes estimated by line X tester analysis under highly-calcareous soils. The Journal of Animal and Plant Sci. 24 (2): 579-584.
  • Ciftci V, Turkmen O, Dogan Y, Erdinc C, Sensoy S (2011). Variation of salinity tolerance in bean genotypes. African Journal of Agricultural Res. 6 (10): 2394-2402.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Kahraman

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2017
Kabul Tarihi 19 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kahraman, A. (2017). Evaluation of Farming Legumes in United States of America. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 27(1), 51-57. https://doi.org/10.29133/yyutbd.267156

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.