In the
province of Van, wheat cultivation has made in the 787 314 da area, and in
return has produced 104 44 thousand tons of production and has obtained 132 6
kg/da yield. This corresponds to half of
the yield in Turkey (280 kg/da). İf the yield in te province can be increased
to average of Turkey,the same production would be possible to produce in half
amount of area. The main reason for the decrease in productivity in province is
the use of local varieties instead of high-efficiency and high quality
registered varieties in wheat agriculture. Since the local varieties has not preferred
in the flour industry, the sector supplies 80% of the raw material needed from
outside the province. However, very fragmented and small-scale agricultural
business structure, tractors and equipment is lower than Turkey's average
current, the plurality of fallow fields, such as technical information and
material deficiency in production of some problems, is seen as the obstacles of
wheat cultivation in the province. Some measures to be taken in order to
eliminate these obstacles and increase the yield and quality will result that
every relevant sector can be satisfied in wheat production.
Van İl’inde 787 314 da alanda buğday ekilişi
yapılmakta, karşılığında 104 44 bin ton üretim ve 132 6 kg/da verim
alınmaktadır. Bu verim Türkiye’de alınan verimin (280 kg/da) yarısına denk
gelmektedir. İl’de verimin Türkiye ortalaması seviyesine çıkarılabilmesi
halinde buğday tarımı için ayrılan alanın yarısı kadar bir alanda aynı miktarda
üretim yapmak mümkün olacaktır. Verim düşüklüğünün başlıca sebebi İl’de buğday
tarımında yüksek verimli ve kaliteli tescilli çeşitlerin yerine genel olarak
yöresel çeşitlerin kullanılmasıdır. Yöresel çeşitler un sanayiinde de tercih
edilmediği için sektör ihtiyaç duyduğu hammaddenin % 80’ini il dışından temin
etmektedir. Bununla birlikte çok parçalı ve küçük ölçekli işletme yapısı,
traktör ve ekipman mevcudunun Türkiye ortalamasından düşük olması, nadas
alanlarının çokluğu, yetiştiricilikte teknik bilgi ve materyal eksikliği gibi
bir takım sorunlar da İl’de buğday yetiştiriciliğinin önündeki engeller olarak
görülmektedir. Bu engellerin bertaraf edilerek verim ve kalitenin
arttırılabilmesi için uygulanacak bazı tedbirler, buğday üretiminde ilgili her
kesimin tatmin olabileceği sonuçlar ortaya çıkaracaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 24 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 2 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.