Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Galaxy Gala Elma Çeşidinde Muhafaza Öncesi SencyFresh™ Uygulamasının Depolama Süresince Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 53 Sayı: 1, 51 - 59, 19.04.2016
https://doi.org/10.20289/zfdergi.179872

Öz

Galaxy Gala
elma çeşidinde, %3.3 1-Metilsiklopropen (1-MCP) içeren SencyFresh™
uygulamalarının, hasat sonrası meyve muhafaza süresine ve kalitesine etkileri
incelenmiştir. Bu kapsamda optimum zamanda hasat edilen meyvelere 10°C
sıcaklıkta 24 saat süreyle SencyFresh™ uygulamaları 3 farklı dozda [0
(kontrol), 625 ppb (0.042 g/m3), 1250 ppb (0.084 g/m3)]
yapılmıştır. Meyve örnekleri normal atmosfer (NA) depolarda 0±0.5oC
sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında, 6 ay süreyle depolanmışlardır.
Soğuk depodan 1 ay aralıklarla çıkartılan meyvelerde ve 7 gün 20°C sıcaklık ve
%60±5 oransal nemdeki raf ömründe bekletilen meyvelerde kalite analizleri
yapılmıştır. NA’da 6 ay muhafaza süresince SencyFresh™ uygulamalarının her iki
dozu kontrole göre meyve eti sertliğini ve asitliği korumuş, etilen üretimini
baskılamış ve solunum hızını azaltmıştır. SencyFresh™ uygulamalarının meyve
kabuk rengi üzerine Galaxy Gala elma çeşidinde belirgin farklılıklar
görülmemiştir. SencyFresh™ uygulamaları, hem soğuk muhafaza hem de raf ömrü
sonrasında kontrole göre kalite kayıplarının korunmasında daha etkili olduğu
belirlenmiştir. Galaxy Gala elma çeşidinin depolama ve raf ömrü süresince
SencyFresh™ uygulamalarının her iki dozundan da benzer sonuçlar alınması
nedeniyle 625 ppb dozu önerilmiştir.

Kaynakça

  • FAO, 2014. FAOSTAT, http://faostat.fao.org erişim tarihi: Ocak 2015.
  • Atay, E., L. Pırlak ve A.N. Atay. 2010. Determination of fruit growth in some apple varieties. Journal of Agricultural Sciences, 16: 1-8.
  • Blankenship, S.M. and J.M. Dole. 2003. 1-Methylcyclopropene: a review. Postharvest Biology and Technology, Vol., 28: 1-25.
  • Çalhan, Ö., İ. Eren, C.E. Onursal ve A. Güneyli. 2012. Granny Smith elma çeşidin dinamik kontrollü atmosferde (DKA) depolanması. Bahçe Bilimi Yayın No: 3: 145-152.
  • Çalhan, Ö., İ. Eren, C.E. Onursal, A. Güneyli, M. Emre ve F.P. Öztürk. 2013. Antalya (Korkuteli-Elmalı) bölgesinde elmalara 1-MCP (SmartFresh™) uygulamaları ve etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 6 (1): 21-25.
  • DeEll, J.R., J.T. Ayres and D.P. Murr. 2007. 1-Methylcyclopropene influences ‘Empire’ and ‘Delicious’ apple quality during long-term commercial storage. HortTechnology, 17: 46-51.
  • Greer, D.H. 2005. Non‐destructive chlorophyll fluorescence and colour measurements of ‘Braeburn’ and ‘Royal Gala’ apple (Malus domestica) fruit development throughout the growing season. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 33(4): 413-421.
  • Fan, X. and J.P. Mattheis. 2001. 1-Methylcyclopropene and storage temperature influence responses of ‘Gala’ apple fruit to gamma irradiation. Postharvest Biology and Technology 23: 143-151.
  • Fan, X., J.P. Mattheis and S. Blankenship. 1999a. Development of superficial scald, coreflush, and peel greasiness is reduced by MCP. Journal Agricultural Food Chemistry, 47: 3063-3068.
  • Fan, X., S.M. Blankenship and J.P. Mattheis. 1999b. 1-Methylcyclopropene inhibits apple ripening. Journal of the American Society for Horticultural Science, 124(6): 690-695.
  • Karaçalı, İ. 2009. Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 494, İzmir, s:481.
  • Kaynaş, K., N. Ekici, M. Sakaldaş ve N. Rodoplu. 2012. Fuji Zhen Aztec elma çeşidinde hasat sonrası 1-Methylcyclopropene Protabs uygulamalarının depolama süresince bazı kalite özelliklerine etkileri. Bahçe Bilimi Yayın No: 3: 55-61.
  • Özipek Ö. ve A.İ. Köksal. 2012. Ankara koşullarında yetiştirilen Cooper 900 ve Gloster elma çeşitlerinin muhafaza üzerine 1-Methylcyclopropene uygulamalarının etkisi. Bahçe Bilimi Yayın No: 3: 71-80.
  • Saftner, R.A., J.A. Abbott, W.S. Conway and C.L. Barden. 2003. Effects of 1-methylcyclo propene and heat treatments on ripening and postharvest decay in Golden Delicious' apples. Journal of the American Society for Horticultural Science, 128(1): 120-127.
  • Saltveit, M.E. 2009. Measuring Respiration. http://ucce.ucdavis.edu/files/datastore/234-20.pdf erişim tarihi: Ocak 2015.
  • Sisler, E.C. and M. Serek. 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level: Recent developments. Physiologia Plantarum, 100: 577-582.
  • Watkins, C.B. 2006. 1-Methylcyclopropene (1-MCP) based technologies for storage and shelf life extension. International Journal Postharvest Technology and Innovation, Vol. 1, No. 1, p: 62-68.
  • Watkins, C.B., J.F. Nock and B.D. Whitaker. 2000. Responses of early, mid, and late season apple cultivars to postharvest application of 1-MCP under air and controlled atmosphere conditions. Postharvest Biology and Technology, 19: 17-32.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özgür Çalhan Bu kişi benim

Cemile Onursal Bu kişi benim

Tuba Seçmen Bu kişi benim

Atakan Güneyli Bu kişi benim

İsa Eren Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 19 Nisan 2016
Gönderilme Tarihi 18 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 53 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çalhan, Ö., Onursal, C., Seçmen, T., Güneyli, A., vd. (2016). Galaxy Gala Elma Çeşidinde Muhafaza Öncesi SencyFresh™ Uygulamasının Depolama Süresince Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(1), 51-59. https://doi.org/10.20289/zfdergi.179872

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.