Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Potasyum Dozları ile Gübrelemenin Sofralık İncirde Meyve Kalitesine Etkisi (Ficus carica L. cv Sarılop)*

Yıl 2016, Cilt: 53 Sayı: 2, 235 - 243, 22.06.2016
https://doi.org/10.20289/zfdergi.389246

Öz

Bu çalışmada potasyumun (K) 6 farklı
dozlarının ‘Sarılop’ incir çeşidinde kalite özellikleri üzerine etkisi
araştırılmıştır. Kontrol; NP+150 K2O; NP+300 K2O; NP+450
K2O; NP+600 K2O; NP+750 K2O; NP+900 K2O
olarak topraktan uygulanmıştır. K uygulamalarının meyve kabuğu L*, a* ve b*
değerleri üzerine pozitif etkisi olmuştur. NP+750 K2O and NP+900 K2O
uygulamalarının ortalama meyve ağırlığını artırdığı gözlenmiştir. Suda çözünür
kuru madde K uygulamaları ile önemli derecede artmış ve K uygulaması yapılmış
olan incir ağaçlarında meyvelerin ostiol açıklıkları yüksek bulunmuştur.
Bununla birlikte K uygulamaları ile incir meyvelerinde güneş yanıklığı
azalırken, çatlayan meyve oranı ise artmıştır. 

Kaynakça

  • Abbot, J.A., 1999. Quality measurement of fruit and vegetables. Postharvest Biology and Technology, 15: 207-225.
  • Açıkgöz, N. Akbaş, M.E. Özcan, K. ve Moghoddam, A.F., 1994. Tarımsal araştırmaların değerlendirilmesi için PC. Paketi TARİST. Tarla Bitkileri Kongresi (25-29 Nisan 1994, İzmir) Bildirileri, 264-267.
  • Aksoy, U., 1981. Akça, Göklop ve Sarılop incir çeşitlerinde meyve gelişmesi, olgunlaşması ve depolanması üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Aksoy, U. Anaç, D. Hakerlerler, ve H. Düzbastılar, M., 1987. Germencik Yöresi Sarılop incir bahçelerinin beslenme durumu ve incelenen besin elementleri ile bazı verim ve kalite özellikleri arasındaki ilişkiler. Tariş Ar-Ge Proje No: Ar-Ge 006, Bornova/İzmir.
  • Aksoy, U. ve Bülbül, S., 1995. Bazı doğal bitki stimülatörlerinin incirde (cv. Sarılop) kullanım olanakları üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32 (1): 77-84.
  • Aksoy, U. Can, H.Z. Hepaksoy, S. ve N. Şahin., 2001. İncir Yetiştiriciliği TÜBİTAK TARP Yayınları 1-45.
  • Aksoy, U. Can, H. Z, Meyvacı, K.B. ve Şen, F., 2008. Kuru İncir. Türk Sultanları: Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Kuru İncir, Kuru Kayısı Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 53-85.
  • Anaç, D. Aksoy, U. Hakerlerler, H. ve Düzbastılar, M., 1992. Küçük Menderes Havzası incir bahçelerinin beslenme durumu ve incelenen toprak ve yaprak besin elementleri ile bazı verim ve kalite özellikleri arasındaki ilişkiler. Tariş Ar-Ge Proje No: 4, Bornova/İzmir.
  • Anonim, 2007. İncir Yetiştiriciliği, Hastalık ve Zararlıları Çiftçi Eğitim Serisi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığı Ankara, No; 36, 7-36.
  • Anonim, 2010. Aydın ili meteorolojik verileri.
  • Çalişkan, O. and Polat, A.A., 2008. Fruit characteristics of fig cultuvars and genotypes grown in Turkey. Scientia Horticulture, 115: 360-367.
  • Demir, Ö., 2005. Organik incir bahçelerinde yöneyin ağaç gelişimi, verim ve kalite üzerine etkiler. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Ercisli, S. Tosun, M. Karlidag, H. Dzubur, A. Hadziabulic, S. and Aliman, Y., 2012. Color and antioxidant characteristics of some fresh fig (Ficus carica L.) genotypes from northeastern Turkey. Plant Foods for Human Nutrition, 67: 271–276.
  • Ertan, B. Çonaboğlu, F. Şahin, B. Ertan, E. Tutmuş, E. Özen, M. Belge, A. Kocataş, H. ve Yazıcı, K., 2009. Sarılop incir çeşidinde kaolin partikül film uygulamalarının verim ve bazı kalite parametrelerine etkileri. 1. GAP Organik Tarım Kongresi (17-20 Kasım 2009, Şanlıurfa) Bildirileri, 714-720.
  • Ferguson, I.B., 1984. Calcium in plant senesence and fruit ripening. Plant, Cell and Environment, 7: 477-489.
  • Işın, F. Çukur, T. Armağan, G. ve Çobanoğlu, F., 2003. Dünya ticaret trgütü anlaşmaları çerçevesinde avrupa birliği ile gümrük birliği ve olası tam üyelik açısından Türkiye kuru ve taze incir dışsatım olanakları üzerine bir araştırma. TÜBİTAK TOGTAK/TARP 2574-10.
  • İrget, M.E. Aydın, Ş. Oktay, M. Tutam, M. Aksoy, U. ve Nalbant, M., 1998. İncirde potasyum nitrat ve kalsiyum nitrat gübrelerinin yapraktan uygulanmasının bazı besi maddeleri kapsamı ve meyve kalite özelliklerine etkisi. Ege Bölgesi 1. Tarım Kongresi (7-11 Eylül 1998, Aydın) Bildirileri, Cilt: 2, 414-421.
  • İrget, M. E.Okur, B. Ongun, A.R. Tepecik, M. Kayıkçıoğlu, H.H. Aydın, Ş. Özkan, R. ve Şahin, N., 2005. Topraktan kalsiyum uygulamasının incirde bazı kalite özelliklerine etkisi TÜBİTAK TARP 2574-7 No’lu Proje.
  • İrget, M. E. Aksoy, U. Okur, B. Ongun, A.R. ve Tepecik, M., 2008. Effect of calcium based fertilization on dried fig (Ficus carica L. cv. Sarılıp) yield and quality. Scientia Horticulturae, 118; 308-313.
  • Kabasakal, A., 1983. Sarılop incir çeşidinde bazı mineral besin maddelerinin mevsimsel değişimi ve toprak-bitki-sürgün ve meyve gelişmesi ilişkileri üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi
  • Kabasakal, A., 1990. İncir Yetiştiriciliği TAV Yayınları, Yalova.
  • Kacar, B., 2005. Potasyumun bitkilerde işlevleri ve kalite üzerine etkileri. Tarımda Potasyumun Yeri ve Önemi Çalıştayı (3-4 Ekim 2005, Eskişehir) Bildirileri Kitabı 20-30.
  • Karaçalı, İ., 2006. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494.
  • Küden, A.B. Bayazit, S. ve Çömlekcioğlu, S., 2008. Morphological and pomological characterstics of fig genotypes selected from mediterranean and South Anatolia Regions. Proceedings of the Third International Symposium on fig. Acta Horticulturae, 798: 95-102.
  • Messaoudi, Z. and Haddadi, L., 2008. Morphological and chemical characterization of fourteen fig trees cultivated in Oulmes Area Morocco. Proceedings of the Third International Symposium on fig. Acta Horticulturae, 798: 83-86.
  • Opara, L.U. Studman, C.J. and Banks, N.H., 1997. Fruit skin splitting and cracking. Horticultural Reviews, 19: 217-262.
  • Öncel, H., 1969. İncir Yetiştiriciliğinde İlek ve İlekleme Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü Yayınları: A-133.
  • Özen, M. Çobanoğlu, F. Kocataş, H. Tan, N. Erten, B. Şahin, B. Konak, R. Doğan, Ö. Tutmuş, E. Köseoğlu, İ. Şahin, N. ve Özkan, R., 2007. İncir Yetiştiriciliği, T. C Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İncirliova/Aydın.
  • Piga, A. Agabbio, M. and Farris, G.A., 2003. Dehydration performance of local fig cultivars. proceedings of The 2nd International Symposium on Fig. Ed.: M. Lopez Corrales and Bernalte Garcia. Acta Hort, 605; 241-246.
  • Tan, N. Çobanğlu, F. Kocataş, H. ve Seferoğlu, S., 2009. Impacts of different natural fertilization techniques that was implemented on organic agriculture system on fruit quality criterions of (Ficus Carica L. cv. Sarilop) dried fig cultuvar. International Meeting on Soil Fertility Land Management and Agroclimatology Turkey. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Özel Sayı; 545-554.
  • Tester, M. and M.R. Blatt., 1989. Direct measurement of K channels in tylakoid membrans by incorporation of vesicles into planar lipid bilayers. Plant Physiology, 91: 249-252.
  • Türk Standartları Enstitüsü, 2004. İncir, TS-541.

The Effect of Potassium Fertilization with Different Doses on Fruit Quality of Table Fig (Ficus carica L. cv Sarılop)

Yıl 2016, Cilt: 53 Sayı: 2, 235 - 243, 22.06.2016
https://doi.org/10.20289/zfdergi.389246

Öz

In this study, the
effects of 6 different potassium (K) rates on quality of fig variety ‘cv
Sarılop’ were investigated. K was applied to the fig trees at the
concentrations of NP+150 K2O, NP+300 K2O, NP+450 K2O,
NP+600 K2O, NP+750 K2O, NP+900 K2O as a soil
application. K application had positive effect on the fruit skin L*, a* and
b*values. It was observed that the increasing mean fruit weight in the
applications of NP+750 K2O and NP+900 K2O. Total soluble
solids significantly increased with K applications and the width of ostiol was
higher in the K treated fig trees. However, K applications decreased the sun
scald of fıg fruits, whereas increased the rate of cracking in fig fruits.

Kaynakça

  • Abbot, J.A., 1999. Quality measurement of fruit and vegetables. Postharvest Biology and Technology, 15: 207-225.
  • Açıkgöz, N. Akbaş, M.E. Özcan, K. ve Moghoddam, A.F., 1994. Tarımsal araştırmaların değerlendirilmesi için PC. Paketi TARİST. Tarla Bitkileri Kongresi (25-29 Nisan 1994, İzmir) Bildirileri, 264-267.
  • Aksoy, U., 1981. Akça, Göklop ve Sarılop incir çeşitlerinde meyve gelişmesi, olgunlaşması ve depolanması üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Aksoy, U. Anaç, D. Hakerlerler, ve H. Düzbastılar, M., 1987. Germencik Yöresi Sarılop incir bahçelerinin beslenme durumu ve incelenen besin elementleri ile bazı verim ve kalite özellikleri arasındaki ilişkiler. Tariş Ar-Ge Proje No: Ar-Ge 006, Bornova/İzmir.
  • Aksoy, U. ve Bülbül, S., 1995. Bazı doğal bitki stimülatörlerinin incirde (cv. Sarılop) kullanım olanakları üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32 (1): 77-84.
  • Aksoy, U. Can, H.Z. Hepaksoy, S. ve N. Şahin., 2001. İncir Yetiştiriciliği TÜBİTAK TARP Yayınları 1-45.
  • Aksoy, U. Can, H. Z, Meyvacı, K.B. ve Şen, F., 2008. Kuru İncir. Türk Sultanları: Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Kuru İncir, Kuru Kayısı Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 53-85.
  • Anaç, D. Aksoy, U. Hakerlerler, H. ve Düzbastılar, M., 1992. Küçük Menderes Havzası incir bahçelerinin beslenme durumu ve incelenen toprak ve yaprak besin elementleri ile bazı verim ve kalite özellikleri arasındaki ilişkiler. Tariş Ar-Ge Proje No: 4, Bornova/İzmir.
  • Anonim, 2007. İncir Yetiştiriciliği, Hastalık ve Zararlıları Çiftçi Eğitim Serisi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığı Ankara, No; 36, 7-36.
  • Anonim, 2010. Aydın ili meteorolojik verileri.
  • Çalişkan, O. and Polat, A.A., 2008. Fruit characteristics of fig cultuvars and genotypes grown in Turkey. Scientia Horticulture, 115: 360-367.
  • Demir, Ö., 2005. Organik incir bahçelerinde yöneyin ağaç gelişimi, verim ve kalite üzerine etkiler. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Ercisli, S. Tosun, M. Karlidag, H. Dzubur, A. Hadziabulic, S. and Aliman, Y., 2012. Color and antioxidant characteristics of some fresh fig (Ficus carica L.) genotypes from northeastern Turkey. Plant Foods for Human Nutrition, 67: 271–276.
  • Ertan, B. Çonaboğlu, F. Şahin, B. Ertan, E. Tutmuş, E. Özen, M. Belge, A. Kocataş, H. ve Yazıcı, K., 2009. Sarılop incir çeşidinde kaolin partikül film uygulamalarının verim ve bazı kalite parametrelerine etkileri. 1. GAP Organik Tarım Kongresi (17-20 Kasım 2009, Şanlıurfa) Bildirileri, 714-720.
  • Ferguson, I.B., 1984. Calcium in plant senesence and fruit ripening. Plant, Cell and Environment, 7: 477-489.
  • Işın, F. Çukur, T. Armağan, G. ve Çobanoğlu, F., 2003. Dünya ticaret trgütü anlaşmaları çerçevesinde avrupa birliği ile gümrük birliği ve olası tam üyelik açısından Türkiye kuru ve taze incir dışsatım olanakları üzerine bir araştırma. TÜBİTAK TOGTAK/TARP 2574-10.
  • İrget, M.E. Aydın, Ş. Oktay, M. Tutam, M. Aksoy, U. ve Nalbant, M., 1998. İncirde potasyum nitrat ve kalsiyum nitrat gübrelerinin yapraktan uygulanmasının bazı besi maddeleri kapsamı ve meyve kalite özelliklerine etkisi. Ege Bölgesi 1. Tarım Kongresi (7-11 Eylül 1998, Aydın) Bildirileri, Cilt: 2, 414-421.
  • İrget, M. E.Okur, B. Ongun, A.R. Tepecik, M. Kayıkçıoğlu, H.H. Aydın, Ş. Özkan, R. ve Şahin, N., 2005. Topraktan kalsiyum uygulamasının incirde bazı kalite özelliklerine etkisi TÜBİTAK TARP 2574-7 No’lu Proje.
  • İrget, M. E. Aksoy, U. Okur, B. Ongun, A.R. ve Tepecik, M., 2008. Effect of calcium based fertilization on dried fig (Ficus carica L. cv. Sarılıp) yield and quality. Scientia Horticulturae, 118; 308-313.
  • Kabasakal, A., 1983. Sarılop incir çeşidinde bazı mineral besin maddelerinin mevsimsel değişimi ve toprak-bitki-sürgün ve meyve gelişmesi ilişkileri üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi
  • Kabasakal, A., 1990. İncir Yetiştiriciliği TAV Yayınları, Yalova.
  • Kacar, B., 2005. Potasyumun bitkilerde işlevleri ve kalite üzerine etkileri. Tarımda Potasyumun Yeri ve Önemi Çalıştayı (3-4 Ekim 2005, Eskişehir) Bildirileri Kitabı 20-30.
  • Karaçalı, İ., 2006. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494.
  • Küden, A.B. Bayazit, S. ve Çömlekcioğlu, S., 2008. Morphological and pomological characterstics of fig genotypes selected from mediterranean and South Anatolia Regions. Proceedings of the Third International Symposium on fig. Acta Horticulturae, 798: 95-102.
  • Messaoudi, Z. and Haddadi, L., 2008. Morphological and chemical characterization of fourteen fig trees cultivated in Oulmes Area Morocco. Proceedings of the Third International Symposium on fig. Acta Horticulturae, 798: 83-86.
  • Opara, L.U. Studman, C.J. and Banks, N.H., 1997. Fruit skin splitting and cracking. Horticultural Reviews, 19: 217-262.
  • Öncel, H., 1969. İncir Yetiştiriciliğinde İlek ve İlekleme Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü Yayınları: A-133.
  • Özen, M. Çobanoğlu, F. Kocataş, H. Tan, N. Erten, B. Şahin, B. Konak, R. Doğan, Ö. Tutmuş, E. Köseoğlu, İ. Şahin, N. ve Özkan, R., 2007. İncir Yetiştiriciliği, T. C Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İncirliova/Aydın.
  • Piga, A. Agabbio, M. and Farris, G.A., 2003. Dehydration performance of local fig cultivars. proceedings of The 2nd International Symposium on Fig. Ed.: M. Lopez Corrales and Bernalte Garcia. Acta Hort, 605; 241-246.
  • Tan, N. Çobanğlu, F. Kocataş, H. ve Seferoğlu, S., 2009. Impacts of different natural fertilization techniques that was implemented on organic agriculture system on fruit quality criterions of (Ficus Carica L. cv. Sarilop) dried fig cultuvar. International Meeting on Soil Fertility Land Management and Agroclimatology Turkey. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Özel Sayı; 545-554.
  • Tester, M. and M.R. Blatt., 1989. Direct measurement of K channels in tylakoid membrans by incorporation of vesicles into planar lipid bilayers. Plant Physiology, 91: 249-252.
  • Türk Standartları Enstitüsü, 2004. İncir, TS-541.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mahmut Tepecik

Mehmet Eşref İrget Bu kişi benim

Uygun Aksoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 22 Haziran 2016
Gönderilme Tarihi 23 Şubat 2016
Kabul Tarihi 6 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 53 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tepecik, M., İrget, M. E., & Aksoy, U. (2016). Farklı Potasyum Dozları ile Gübrelemenin Sofralık İncirde Meyve Kalitesine Etkisi (Ficus carica L. cv Sarılop)*. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(2), 235-243. https://doi.org/10.20289/zfdergi.389246

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.