Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Genotiplerinde Özellikler Arası İlişkiler ve Path Analizi

Yıl 2017, Cilt: 54 Sayı: 1, 85 - 89, 20.03.2017
https://doi.org/10.20289/zfdergi.297980

Öz

Buğday temel
besin grubu olan
vitaminler, mineraller,
karbonhidratlar, lif ve diğer besin
öğelerini içermeleri nedeniyle dünyada
ve ülkemizde insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca dünya
açlık sorununun çözümünde temel tahıl türlerinden birisidir. Islah
programlarının daha başarılı olabilmesi için verim, verim öğeleri ve kalite
özellikleri arasında oluşan doğrudan ve dolaylı etkileşimlerin birbirinden
ayrılması ve ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışma, 9
adet ekmeklik buğday hattı, 4 adet tescilli çeşit ve 1 adet ileri hattan oluşan
14 adet genotipte bazı verim komponentlerinin tane verimi üzerinde doğrudan ve
dolaylı etkilerini iki farklı yılda incelemek amacıyla yapılmıştır. Denemeler
2013-2014 ve 2014-2015 buğday yetiştirme mevsiminde, tesadüf blokları deneme
desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre tane
verimi ile 1000 tane ağırlığı arasında olumsuz yönde önemli, diğer özellikler
ile önemsiz korelasyon değerleri saptanmıştır. Path analizi sonuçlarına göre
tane verimine en yüksek doğrudan etkiyi ilk yılda m2’de başak sayısı
ve hektolitre ağırlığı gösterir iken ikinci yılda bitki boyu ve hektolitre
ağırlığı özellikleri yapmıştır. 1000 tane ağırlığının tane verimine doğrudan
etkisi her iki yılda da olumsuz yönde gerçekleşmiştir. Bu veriler ışığında tane
verimini arttırmak için verime doğrudan olumlu etki yapan bu özellikler
seleksiyon kriteri olarak dikkate alınmalı ve bundan sonraki buğday ıslah
programlarında üzerinde durulmalıdır.

Kaynakça

  • Anwar, J., M. A. Ali, M. Hussain, W. Sabir, M. A. Khan, M. Zulkiffal and M. Abdullah. 2009. Assessment of yield criteria in bread wheat through correlation and path analysis. The Journal of Animal & Plant Sciences, 19(4):185-188.
  • Dewey, D.R. and K.H. Lu. 1959. A corelation and path coefficient analysis of components of crested wheat grass seed production. Agronmy Journal, 51:515-518.
  • FAO, 2014. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E. (Son Erişim Tarihi: 24 Nisan 2016).
  • Gelalcha, S. and R. R. Hanchinal. 2013. Correlation and path analysis in yield and yield components in spring bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes under irrigated condition in Southern India. African Journal of Agricultural Research, 8(24):3186-3192.
  • Güler, M. ve G. Akbay. 2000. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.)’da sulama ve azotlu gübrelemenin protein verimine etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24: 317-325.
  • Kara, B. ve Z. Akman. 2007. Yerel buğday ekotiplerinde özellikler arası ilişkiler ve path analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi,11-3:219-224.
  • Kotancılar, G., İ. Çelik, Z. Ertugay. 1995. Ekmeğin besin değeri ve beslenmedeki önemi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26(3):431-441.
  • Mohsin, T., N. Khan and F. N. Naqvi. 2009. Heritability, phenotypic correlation and path coefficient studies for some agronomic characters in synthetic elite lines of wheat. Journal of Food, Agriculture & Environment, 7(3-4):278-282.
  • Okuyama, L. A., L. C. Federizzi and J. F. B. Neto. 2004. Correlation and path analysis of yield and its components and plant traits in wheat. Ciência Rural, 34(6):1701-1708.
  • Öztürk, A. 1999. Kuraklığın kışlık buğdayın gelişmesi ve verimine etkisi, Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23:531-540.
  • Polat, P.Ö.K., E. A. Çifçi ve K. Yağdı. 2015. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.)’da tane verimi ile bazı verim ögeleri arasındaki ilişkilerin saptanması. Tarım Bilimleri Dergisi, 21:355-362.
  • Singh, R.K. and B.D. Chaudhary. 1985. Biometrical Methods in Quantitative Genetic Analysis. Kalyani Publishers, New Delhi, Ludhiana, India.
  • Sönmez, F., M. Ülker, N. Yılmaz, H. Ege, B. Bürün ve R. Apak. 1999. Tir buğdayında tane verimi ile bazı verim ögeleri arasındaki ilişkiler. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23:45-52.
  • Şahin, M., A. Akçacık ve S. Aydoğan. 2011. Bazı ekmeklik buğday genotiplerinin tane verimi ile kalite özellikleri arasındaki ilişkiler ve stabilite yetenekleri. ANADOLU, 21(2):39-48.
  • Tonk, F. A., E. İlker, Ö. Tatar, A. Reçber, M. Tosun. 2011. Farklı yağış miktarı ve dağılımlarının ekmeklik buğday verimi üzerine etkileri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 48:125-130.
  • TÜİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, “Bitkisel Üretim, Tahılların Üretim Miktarları”, https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/ bitkisel.zul. (Son Erişim Tarihi: 24 Şubat 2016).
  • Türkeri, M. 2006. Yerfıstığında (arachis hypogaea L.) Verim ve Verim Unsurlarının Korelasyon ve Path Katsayısı Analizi Üzerinde Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezi, 43 sayfa.
  • Yüce, S., İ. Demir, İ. Turgut, C. Konak, M. Tosun, R. Akçalı Can, Y. Yılmaz ve E. Köse. 2002. Ege Bölgesinde Ekmeklik Ve Makarnalık Buğdayda Verim Ve Kalitenin İyileştirilmesi. TÜBİTAK Projesi Sonuç Raporu. Proje No: TARP-1945.
  • Zaeifizadeh, M., M. Khayatnezhad, M. Ghasemi, J. Azimi and M. Vahabzadeh. 2011. Path analysis of yield and yield components in synthetic bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes. Advances in Environmental Biology, 5(1):98-103.

Correlation and Path Coefficient Analysis in Some Bread Wheat (Triticum aestivum L.) Genotypes

Yıl 2017, Cilt: 54 Sayı: 1, 85 - 89, 20.03.2017
https://doi.org/10.20289/zfdergi.297980

Öz

Wheat has an important place in human nutrition in the world and our country
because of including the basic food groups vitamins, minerals, carbohydrates,
fiber and other nutrients. It is also one of the main species of cereals in
solving the world hunger problem. The successful
of the breeding programs depends on the separating and examining the direct and
indirect interaction occurs between yield, yield components and the quality in
detail. This study was aimed to determine the direct and indirect
effects of some yield components on grain yield using total of 14 wheat
genotypes consisted of 9 bread wheat lines, 4 registered varieties and 1
advanced line in two growing seasons. The experiments were conducted using a
randomized complete block design with 3 replications pattern in 2013-2014 and
2014-2015 wheat growing seasons. According to the results, it was determined
that the correlation between grain yield and 1000 grain weights was significant
and negative and the correlations between grain yield and other traits were the
insignificant. Path analysis results showed that, the number of spike per m2
and test weight in the first year and plant height and test weight in the
second year had the highest direct effects on grain yield.
1000 grain weight had the negative of direct effect on grain yield in
both two years. As a result, these traits with direct positive effect on grain
yield should be considered as selection criteria and emphasized in future wheat
breeding program.

Kaynakça

  • Anwar, J., M. A. Ali, M. Hussain, W. Sabir, M. A. Khan, M. Zulkiffal and M. Abdullah. 2009. Assessment of yield criteria in bread wheat through correlation and path analysis. The Journal of Animal & Plant Sciences, 19(4):185-188.
  • Dewey, D.R. and K.H. Lu. 1959. A corelation and path coefficient analysis of components of crested wheat grass seed production. Agronmy Journal, 51:515-518.
  • FAO, 2014. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E. (Son Erişim Tarihi: 24 Nisan 2016).
  • Gelalcha, S. and R. R. Hanchinal. 2013. Correlation and path analysis in yield and yield components in spring bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes under irrigated condition in Southern India. African Journal of Agricultural Research, 8(24):3186-3192.
  • Güler, M. ve G. Akbay. 2000. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.)’da sulama ve azotlu gübrelemenin protein verimine etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24: 317-325.
  • Kara, B. ve Z. Akman. 2007. Yerel buğday ekotiplerinde özellikler arası ilişkiler ve path analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi,11-3:219-224.
  • Kotancılar, G., İ. Çelik, Z. Ertugay. 1995. Ekmeğin besin değeri ve beslenmedeki önemi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26(3):431-441.
  • Mohsin, T., N. Khan and F. N. Naqvi. 2009. Heritability, phenotypic correlation and path coefficient studies for some agronomic characters in synthetic elite lines of wheat. Journal of Food, Agriculture & Environment, 7(3-4):278-282.
  • Okuyama, L. A., L. C. Federizzi and J. F. B. Neto. 2004. Correlation and path analysis of yield and its components and plant traits in wheat. Ciência Rural, 34(6):1701-1708.
  • Öztürk, A. 1999. Kuraklığın kışlık buğdayın gelişmesi ve verimine etkisi, Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23:531-540.
  • Polat, P.Ö.K., E. A. Çifçi ve K. Yağdı. 2015. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.)’da tane verimi ile bazı verim ögeleri arasındaki ilişkilerin saptanması. Tarım Bilimleri Dergisi, 21:355-362.
  • Singh, R.K. and B.D. Chaudhary. 1985. Biometrical Methods in Quantitative Genetic Analysis. Kalyani Publishers, New Delhi, Ludhiana, India.
  • Sönmez, F., M. Ülker, N. Yılmaz, H. Ege, B. Bürün ve R. Apak. 1999. Tir buğdayında tane verimi ile bazı verim ögeleri arasındaki ilişkiler. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23:45-52.
  • Şahin, M., A. Akçacık ve S. Aydoğan. 2011. Bazı ekmeklik buğday genotiplerinin tane verimi ile kalite özellikleri arasındaki ilişkiler ve stabilite yetenekleri. ANADOLU, 21(2):39-48.
  • Tonk, F. A., E. İlker, Ö. Tatar, A. Reçber, M. Tosun. 2011. Farklı yağış miktarı ve dağılımlarının ekmeklik buğday verimi üzerine etkileri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 48:125-130.
  • TÜİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, “Bitkisel Üretim, Tahılların Üretim Miktarları”, https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/ bitkisel.zul. (Son Erişim Tarihi: 24 Şubat 2016).
  • Türkeri, M. 2006. Yerfıstığında (arachis hypogaea L.) Verim ve Verim Unsurlarının Korelasyon ve Path Katsayısı Analizi Üzerinde Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezi, 43 sayfa.
  • Yüce, S., İ. Demir, İ. Turgut, C. Konak, M. Tosun, R. Akçalı Can, Y. Yılmaz ve E. Köse. 2002. Ege Bölgesinde Ekmeklik Ve Makarnalık Buğdayda Verim Ve Kalitenin İyileştirilmesi. TÜBİTAK Projesi Sonuç Raporu. Proje No: TARP-1945.
  • Zaeifizadeh, M., M. Khayatnezhad, M. Ghasemi, J. Azimi and M. Vahabzadeh. 2011. Path analysis of yield and yield components in synthetic bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes. Advances in Environmental Biology, 5(1):98-103.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatma Aykut Tonk

Deniz İştipliler Bu kişi benim

Muzaffer Tosun

Yayımlanma Tarihi 20 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 14 Mart 2017
Kabul Tarihi 3 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 54 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aykut Tonk, F., İştipliler, D., & Tosun, M. (2017). Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Genotiplerinde Özellikler Arası İlişkiler ve Path Analizi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54(1), 85-89. https://doi.org/10.20289/zfdergi.297980

Cited By








      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.