Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bornova Ekolojik Koşullarında Farklı Kökenli Safran (Crocus sativus L.) Popülasyonlarının Bazı Agro-Morfolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 55 Sayı: 3, 335 - 339, 28.09.2018
https://doi.org/10.20289/zfdergi.391521

Öz

Türkiye,
safran bitkisinin orijinlerinden birisi olarak bilinmesine rağmen ticari üretimin yapıldığı ülkeler içerisinde
yer almamaktadır. Bu çalışmanın amacı Bornova ekolojik koşullarında Türkiye ve
İran kökenli safran popülasyonlarında bazı agro-morfolojik özelliklerinin
belirlenmesidir. Denemede, bitki materyali olarak Türkiye’nin Tokat, Safranbolu
ve İran’ın Kashmar bölgelerine ait popülasyonlar kullanılmıştır. Araştırma 2017
yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarlasında
mevcut olan bitkilerin ikinci yılında yürütülmüştür. Popülasyonlarda çiçek
sayısı, yaş çiçek ağırlığı, yaş flament ağırlığı, flament uzunluğu, stigma
uzunluğu, stil uzunluğu, çiçek uzunluğu, petal uzunluğu, yaş stigma ağırlığı,
kuru stigma ağırlığı, kuru çiçek ağırlığı, kuru stil ağırlığı, yaş stil ağırlığı
ve kuru flament ağırlığı özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre,
çiçek sayısı, yaş çiçek ağırlığı ve petal uzunluğu açısından popülasyonlar
arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. En yüksek çiçek sayısı ve
petal uzunluğu Safranbolu popülasyonundan, en yüksek yaş çiçek ağırlığı ise
Kashmar popülasyonundan elde edilmiştir.
Yaş flament ağırlığı
ile yaş stigma ağırlığı (r=0.950**) ve yaş stil ağırlığı (r=0.898**) arasında
önemli ve pozitif korelasyonlar bulunmuştur. 
Flament uzunluğu artıkça, stigma (r=0.903**), çiçek (r=0.854**), stil
(r=0.778*) uzunluğu ve kuru çiçek ağırlığı (r=0.859**) değerlerinin de arttığı
söylenebilir. Ayrıca, yaş stigma ağırlığı ile kuru çiçek ağırlığı ve yaş stil
ağırlığı arasında;  kuru stigma ağırlığı
ile kuru flament ağırlığı arasında da güçlü pozitif ilişkiler tespit
edilmiştir. Daha fazla çiçeğe sahip olması nedeniyle ülkemiz popülasyonlarının
bölge koşullarında güvenle yetiştirilebileceği sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Abdullaev, F., Ortega, C.H. and Miranda, P.R., 2007. HPLC quantification of major active components from 11 different saffron (Crocus sativus L.) sources. Food Chemistry, 100: 1126–1131.
  • Açıkgöz, N., 1993. Tarımda Araştırma ve Deneme Metodları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 478, İzmir, 80 s.
  • Agostino, N.D., Pizzichini, D., Chiusano, M.L. and Giuliano, G., 2007. An EST database from saffron stigmas. BMC Plant Biol. 7, 53.
  • Alicezah, M., Rahman, T., Froemming, G., Ahmad, R. and Nawawi, H., 2014. Saffron and its active compound, crocin inhibits endothelial activation in stimulated human coronary artery endothelial cells. Atherosclerosis, 235(2), 121.
  • Baghalian, K., Sheshtamand, S.M. and Jamshidi A.H., 2010. Genetic Variation and Heritability of Agro–Morphological and Phytochemical Traits in Iranian Saffron (Crocus sativus L.) Populations. Ind. Crop Prod. 31, 401–406.
  • Bolhassani, A., Khavari, A. and Bathaie, S. Z. (2014). Saffron and natural carotenoids: Biochemical activities and anti-tumor effects. Biochimica et Biophysica Acta, 1845(1), 20–30.
  • Ghaffari, M., Rashidnejad, O.N., Dabiri, R., Chen, B. and Francisco, S.J. 2013, Mafic-İntermediate plutonic rocks of the Salmas area, Northwestern Iran: their source and petrogenesis significance, International Geology Review, 55(16):2016-2029.
  • Kamalipour, M., and Akhondzadeh, S. (2011). Cardiovascular effects of saffron: An evidence-based review. The Journal of Tehran Heart Center, 6(2), 59.Koç, H. 2012. Safran Yetişriciliği, Bilge Kültür Sanat Yayın Dağıtım, Yayın No:504, s.176.
  • Lopresti, A. L., and Drummond, P. D. (2014). Saffron (Crocus sativus) for depression: A systematic review of clinical studies and examination of underlying antidepressant mechanisms of action. Human Psychopharmacology, 29(6), 517–527.
  • Maggi, L., Carmona, M., Kelly, S.D., Marigheto, N. and Alonso, G. L., 2011. Geographical origin differentiation of saffron spice (Crocus sativus L. stigmas) – Preliminary investigation using chemical and multi-element (H, C, N) stable isotope analysis. Food Chemistry 128:543–548.
  • Moore, J.C., Spink, J. and Lipp, M., 2012. Development and application of a database of food ingredient fraud and economically motivated adulteration from 1980 to 2010. Journal of Food Science, 77:118-126.
  • Papandreou, M. A., Tsachaki, M., Efthimiopoulos, S., Cordopatis, P., Lamari, F. N. and Margarity, M., 2011. Memory enhancing effects of saffron in aged mice are correlated with antioxidant protection. Behavioural Brain Research, 219(2), 197–204.
  • SPSS 13.0. Copyright © SPSS Inc., (1989-2004). All rights reserved.
  • Taghiloofar, A.H., Bayram, E. ve Sadighfard, S., 2014. İzmir Koşullarında Türkiye ve İran Orijinli Safran Popülasyonları Üzerinde Agro–Morfolojik Araştırmalar (Poster Bildiri), II. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu, 23-25 Eylül 2014, Yalova, Bildiri Kitabı, S: 244-249.
  • Zarinkamar, F., Tajik, S. and Soleimanpour, S., 2011. Effects of altitude on anatomy and concentration of crocin, picrocrocin and safranal in Crocus sativus L. Australian Journal of Crop Science. 5(7):831-838.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Çiğdem Sönmez

Amir Hasan Taghıloofar

Emine Bayram

Yayımlanma Tarihi 28 Eylül 2018
Gönderilme Tarihi 7 Şubat 2018
Kabul Tarihi 26 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 55 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Sönmez, Ç., Taghıloofar, A. H., & Bayram, E. (2018). Bornova Ekolojik Koşullarında Farklı Kökenli Safran (Crocus sativus L.) Popülasyonlarının Bazı Agro-Morfolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 55(3), 335-339. https://doi.org/10.20289/zfdergi.391521

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.