Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Some Reproductive Characteristics of Norduz and Kıl Goat on Meeting Season

Yıl 2019, Cilt: 16 Sayı: 1, 91 - 95, 30.06.2019
https://doi.org/10.25308/aduziraat.530673

Öz

In this study was conduct, Van Province Muradiye District extensive conditions of rural areas, grown
486 head flock of livestock 2, 3, 4, 5 and 6> age groups 48 head Norduz and
69 head Kıl goat and 4 elderly 1 head Norduz, 2 head Kıl buck with total of 120
goat. According to age groups, Norduz and Kıl goat numbers and proportions, respectively;
9.6 - 13.8
head,
9.9 ± 1.37 % -  14.2 ± 4.35 %, mean 23.4
head (24
.1 ± 2.86 %) and live
weight mean
46.72 ± 4.80
kg/head determined
. Meeting season between September to December
mean 88.0 ± 6.78 day by 1/45 male/female rate.
Some breeding season
parameters respectively were found in the Norduz and Kıl goats respectively;
gestation length
148.0 ± 3.32 - 157.0 ± 5.46 (day), pregnancy rate 78.0 ± 4.64 % - 53.0 ± 2.66 %,
non return rate
19.0 ± 0.22 % - 27.0 ± 1.67 %, infertility rate 13.0
± 0.18 % - 21.0 ± 1.93 %, between meeting season to kidding time to shaltered and dead goat rate 4.26 ± 0.08 % - 6.22 ± 1.70 %,
kidding season length
94.00 ± 4.61- 117.0 ± 6.33
(day) were determined significiant (P≤0.05).
In all age groups, yield characteristics of Norduz goats were found to be
higher than the values ​​of Kıl goats
(P≤0.05). It can be said that new breeds can be gained in breeding if the high yield
characteristics of Norduz goats are transferred to the population.

Kaynakça

  • Belanchea A, Martín-Garcíaa AI, Fernández-Álvarezb J, Pleguezuelosb J, Mantecónc AR, David RRY (2019) Optimizing management of dairy goat farms through individual animal data interpretation: A case study of smart farming in Spain. Agricultural System, July 2019 173, pp27-38.
  • Carol Delaney MS (2018) Thinking outside the box: Innovative solutions for dairy goat management. Small Ruminant Research 163: 39-44.
  • Demirören E, Taşkın T (1994) Bornova, Saanen ve SaanenXKilis Genotipine Ait Keçilerin Süt Verim Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim Dergisi, 35:55-62.
  • Dyrmundson OR (2006) Sustainability of sheep and goat production in North European countries From the Arctic to the Alp. Small Ruminant Research 62 (3): 151-157.
  • Ulutaş Z, Kuran M, Şirin E, Aksoy Y. 2010. Tokat şartlarında yetiştirilen Saanen ırkı keçilerin döl, süt verimi ve oğlakların gelişme özelliklerinin belirlenmesi, Ulusal Keçicilik Kongresi Bildiriler Kitabı, Çanakkale, 24-26 Haziran, 215- 218.
  • Gürsoy O, Acuz S, Kırk K, Şentut T, Bilgiç İ (2003) Preliminary Evaluation of the Project Use of Kermes Oak(Quercus coccifera L.) Acorn for Increasing Reproductive Performance of Goats on the Highlands of Anti-Taurus Mountains. Extendent Abstracts of Workshop on ‘Ecosystems-based assessment of soil degradation to facilitate land users’ and land owners’ prompt actions ‘ECOLAND Adana, Turkey, 2-7 June 2003. p: 130-133.
  • Kaymakçı M, Tuncel E, Güney O (2005) Türkiye’de Süt Keçisi Islahı Çalışmaları. Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi Bildirileri, 26-27 Mayıs 2005. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, sayfa 4-10. İzmir.
  • Kırk K (2005a) Doğu Anadolu Bölgesi Kırsal Kalkınma Sürecinde Yeni Süt Keçisi Yetiştirme Modellerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılmasının Aile ve Bölge Ekonomisine Katkıları. I. Doğu Anadolu Sempozyumu(Bölgesel Kalkınmada Yeni Ufuklar), 23-25 Mayıs 2005 sayfa, 186-195, Elazığ.
  • Kırk K (2005b) Doğu Anadolu Bölgesi’nde Süt Keçiciliğinin Geliştirilmesi. Süt Keçiliği Ulusal Kongresi, 26-27 Mayıs 2005. Ege Üniv. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, sayfa 219-227,İzmir.
  • Kırk K (2006) Doğu Anadolu Bölgesi Kırsal Kalkınma Sürecinde Sürdürülebilir Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Önemi ve Mevcut Koşullarda Üretim ve Tüketim Politikalarının Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması. Ulusal Tarım Kurultayı 15-17 Kasım 2006. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, sayfa, 157-163, Adana.
  • Kırk K, Cebeci T (2017) Göçer Keçi Yetiştiriciliğinin Modern Süt Keçisi Yetiştiriciliğine Dönüşümünün Bölge Hayvansal Üretimine Katkıları. II. Ulusal Hayvancılık Ekonomisi Kongresi, 27-30 Nisan 2017, sayfa 211-216, Antalya.
  • Kırk K (2018) Kırsal Alan Keçi Popülasyonlarının Verim Özellikleri. İKSAD-İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Derneği. Ahtamara I.Uluslararası Multidisipliner Çalışmalar Kongresi 25-26 Ağustos, p. 313, Van.
  • Peacock C, Sherman DM (2010) Sustainable goat production some global perspectives. Small Ruminant Research 89 (2-3): 70-80.
  • SAS (2014) Statistical Analysis System. SAS Institute Inc., Cary, N.C.USA
  • Sönmez R (1974) Melezleme Yolu İle Yerli Kıl Keçilerinin, Süt Keçisine Çevrilme Olanakları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 226, İzmir.
  • Şengonca, M., M. Kaymakçı, R. Sönmez, 1983. Ege Bölgesi’nde Yetiştirilen Süt Keçilerinin Melezleme Yoluyla Islah Olanakları (1. Kademe Projesi), Doğa Bilim Derg.: Veterinerlik ve Hayvancılık Cilt 7, 257-263.

Norduz ve Kıl Keçilerin Teke Katımı Dönemi Bazı Üreme Özellikleri

Yıl 2019, Cilt: 16 Sayı: 1, 91 - 95, 30.06.2019
https://doi.org/10.25308/aduziraat.530673

Öz

Bu
araştırma, Van ili Muradiye ilçesi,
ekstansif koşullarda toplam 486 baş’lık küçükbaş hayvan sürüsünde 2,3,4,5 ve 6>yaş gruplarında
48 baş Norduz 69 baş Kıl keçi, 4 yaşlı 1 baş Norduz ve 2 baş Kıl teke olmak
üzere toplam 120 baş hayvan ile yapılmıştır. Yaş gruplarına göre, Norduz ve Kıl
keçi sayı ve oranları sırası ile; 9.6 - 13.8 baş %
9.9 ± 1.37 - % 14.2 ± 4.35 iken, sürüde genel
ortalama keçi sayısı ve canlı ağırlık, sırası ile; 23.4 baş (% 24
.1 ± 2.86) -46.72 ± 4.80
kg/baş
belirlenmiştir. Teke katımı, Eylül
- Aralık arasında ortalama 88.0 ± 6.78 günde, 1/45 erkek dişi oranında
yapılmıştır. Teke katımı dönemi
bazı üreme parametreleri Norduz ve
Kıl keçilerinde sırası ile;gebelik süresi
148.0 ± 3.32 - 157.0 ± 5.46 gün,
gebelik oranı %
78.0 ± 4.64 - % 53.0 ± 2.66,
geri dönme oranı %
19.0 ± 0.22 - % 27.0 ± 1.67,
kısırlık oranı %
13.0 ± 0.18 - % 21.0 ± 1.93,
teke katımı doğum arası
mecburi
kesim ve ölüm oranı
% 4.26 ± 0.08 - % 6.22 ± 1.70,
oğlaklama sezonu
94.00 ± 4.61 - 117.0 ± 6.33
(gün) olarak belirlenmiştir (P≤0.05). Her yaş grubunda, Norduz keçilerinin teke
katımı dönemi üreme özellikleri, istatistiki olarak, Kıl keçilerinin
değerlerinden önemli düzeyde yüksek bulunmuştur (p≤0.05). Norduz keçilerinin
yüksek verim özelliğinin popülasyona aktarılması durumunda, ıslahta yeni
ivmeler kazanılabilir.

Kaynakça

  • Belanchea A, Martín-Garcíaa AI, Fernández-Álvarezb J, Pleguezuelosb J, Mantecónc AR, David RRY (2019) Optimizing management of dairy goat farms through individual animal data interpretation: A case study of smart farming in Spain. Agricultural System, July 2019 173, pp27-38.
  • Carol Delaney MS (2018) Thinking outside the box: Innovative solutions for dairy goat management. Small Ruminant Research 163: 39-44.
  • Demirören E, Taşkın T (1994) Bornova, Saanen ve SaanenXKilis Genotipine Ait Keçilerin Süt Verim Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim Dergisi, 35:55-62.
  • Dyrmundson OR (2006) Sustainability of sheep and goat production in North European countries From the Arctic to the Alp. Small Ruminant Research 62 (3): 151-157.
  • Ulutaş Z, Kuran M, Şirin E, Aksoy Y. 2010. Tokat şartlarında yetiştirilen Saanen ırkı keçilerin döl, süt verimi ve oğlakların gelişme özelliklerinin belirlenmesi, Ulusal Keçicilik Kongresi Bildiriler Kitabı, Çanakkale, 24-26 Haziran, 215- 218.
  • Gürsoy O, Acuz S, Kırk K, Şentut T, Bilgiç İ (2003) Preliminary Evaluation of the Project Use of Kermes Oak(Quercus coccifera L.) Acorn for Increasing Reproductive Performance of Goats on the Highlands of Anti-Taurus Mountains. Extendent Abstracts of Workshop on ‘Ecosystems-based assessment of soil degradation to facilitate land users’ and land owners’ prompt actions ‘ECOLAND Adana, Turkey, 2-7 June 2003. p: 130-133.
  • Kaymakçı M, Tuncel E, Güney O (2005) Türkiye’de Süt Keçisi Islahı Çalışmaları. Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi Bildirileri, 26-27 Mayıs 2005. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, sayfa 4-10. İzmir.
  • Kırk K (2005a) Doğu Anadolu Bölgesi Kırsal Kalkınma Sürecinde Yeni Süt Keçisi Yetiştirme Modellerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılmasının Aile ve Bölge Ekonomisine Katkıları. I. Doğu Anadolu Sempozyumu(Bölgesel Kalkınmada Yeni Ufuklar), 23-25 Mayıs 2005 sayfa, 186-195, Elazığ.
  • Kırk K (2005b) Doğu Anadolu Bölgesi’nde Süt Keçiciliğinin Geliştirilmesi. Süt Keçiliği Ulusal Kongresi, 26-27 Mayıs 2005. Ege Üniv. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, sayfa 219-227,İzmir.
  • Kırk K (2006) Doğu Anadolu Bölgesi Kırsal Kalkınma Sürecinde Sürdürülebilir Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Önemi ve Mevcut Koşullarda Üretim ve Tüketim Politikalarının Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması. Ulusal Tarım Kurultayı 15-17 Kasım 2006. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, sayfa, 157-163, Adana.
  • Kırk K, Cebeci T (2017) Göçer Keçi Yetiştiriciliğinin Modern Süt Keçisi Yetiştiriciliğine Dönüşümünün Bölge Hayvansal Üretimine Katkıları. II. Ulusal Hayvancılık Ekonomisi Kongresi, 27-30 Nisan 2017, sayfa 211-216, Antalya.
  • Kırk K (2018) Kırsal Alan Keçi Popülasyonlarının Verim Özellikleri. İKSAD-İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Derneği. Ahtamara I.Uluslararası Multidisipliner Çalışmalar Kongresi 25-26 Ağustos, p. 313, Van.
  • Peacock C, Sherman DM (2010) Sustainable goat production some global perspectives. Small Ruminant Research 89 (2-3): 70-80.
  • SAS (2014) Statistical Analysis System. SAS Institute Inc., Cary, N.C.USA
  • Sönmez R (1974) Melezleme Yolu İle Yerli Kıl Keçilerinin, Süt Keçisine Çevrilme Olanakları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 226, İzmir.
  • Şengonca, M., M. Kaymakçı, R. Sönmez, 1983. Ege Bölgesi’nde Yetiştirilen Süt Keçilerinin Melezleme Yoluyla Islah Olanakları (1. Kademe Projesi), Doğa Bilim Derg.: Veterinerlik ve Hayvancılık Cilt 7, 257-263.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Kadir Kırk 0000-0001-9638-6312

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kırk, K. (2019). Norduz ve Kıl Keçilerin Teke Katımı Dönemi Bazı Üreme Özellikleri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(1), 91-95. https://doi.org/10.25308/aduziraat.530673
AMA Kırk K. Norduz ve Kıl Keçilerin Teke Katımı Dönemi Bazı Üreme Özellikleri. ADÜ ZİRAAT DERG. Haziran 2019;16(1):91-95. doi:10.25308/aduziraat.530673
Chicago Kırk, Kadir. “Norduz Ve Kıl Keçilerin Teke Katımı Dönemi Bazı Üreme Özellikleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16, sy. 1 (Haziran 2019): 91-95. https://doi.org/10.25308/aduziraat.530673.
EndNote Kırk K (01 Haziran 2019) Norduz ve Kıl Keçilerin Teke Katımı Dönemi Bazı Üreme Özellikleri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16 1 91–95.
IEEE K. Kırk, “Norduz ve Kıl Keçilerin Teke Katımı Dönemi Bazı Üreme Özellikleri”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 16, sy. 1, ss. 91–95, 2019, doi: 10.25308/aduziraat.530673.
ISNAD Kırk, Kadir. “Norduz Ve Kıl Keçilerin Teke Katımı Dönemi Bazı Üreme Özellikleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16/1 (Haziran 2019), 91-95. https://doi.org/10.25308/aduziraat.530673.
JAMA Kırk K. Norduz ve Kıl Keçilerin Teke Katımı Dönemi Bazı Üreme Özellikleri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2019;16:91–95.
MLA Kırk, Kadir. “Norduz Ve Kıl Keçilerin Teke Katımı Dönemi Bazı Üreme Özellikleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 16, sy. 1, 2019, ss. 91-95, doi:10.25308/aduziraat.530673.
Vancouver Kırk K. Norduz ve Kıl Keçilerin Teke Katımı Dönemi Bazı Üreme Özellikleri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2019;16(1):91-5.