BibTex RIS Kaynak Göster

HÂRİCÎ LERİN “EL-EMRU Bİ’L-MA’RÛF VE’N-NEHYU ANİ’L-MÜNKER” ANLAYIŞI

Yıl 2004, Cilt: 3 Sayı: 1, - , 17.02.2010

Öz

“El-Emru bi’l-ma’rûf ve’n-nehyu ani’l-münker / iyiliği emretmek kötülükten sakındırmak” prensibi İslam’da büyük bir öneme sahiptir. Bu bir görevdir ve her müslümanın yapması gereken bir emirdir. Ancak ilk dönemden günümüze kadar bu emrin yerine getirilmesi konusunda Müslümanların genellikle üzerinde birleştikleri bir husus vardır. O da, fiili müdahale devletin, dille uyarı alimlerin ve kalble buğz şekli de sıradan diğer Müslümanlarındır. Bu konuda her önüne gelenin iyilikle emrediyorum, kötülükten sakındırıyorum diyerek müdahaleye kalkışması fitneye sebebiyet verir. Ancak Hâriciler, tek ve asıl Müslüman kendilerini saydıkları ve diğer Müslümanları müşrik veya kafir kabul ettiklerinden dolayı onları kendileri gibi düşünmeye ve fiili müdahalede bulunmaya zorlamışlar ve katılmayanları ise öldürmüşlerdir. Dolayısıyla, tarihte İslam adına çıkan fakat, İslam’ın ruhuyla asla bağdaşmayan bir yapı sergilemişlerdir. İslam’ın terörle hiç ilgisinin olmadığı halde, İslam ülkelerinde adeta terör havası estirmişlerdir. Günümüzde de zaman zaman benzeri oluşumlar gözlenmektedir.

 

Principle “el-emru bi’l-ma’rûf ve’n-nehyu ani’l-münker / to command goodness to avoid from badness” has big importance in Islam. This is a mission and command that every Muslim has to do it. But, in order to do this command to the present from first period there is a state that Muslims generally agree on it. That is, government does action for intervention scholars warn by their tongues and the other Muslims do not like by their heart. At this subject, if every body does action for intervention saying that I make it to command good and to avoid from badness, it causes an instigation. But, since Haricies accept only themselves as Muslim and accept the other Muslims as polytheist and unbeliever, they used force to think like they and to action in intervention, and they killed them who do not accept Haricies. Consequently, they appeared in the name of Islam but they showed a structure which is not fit to spirit of Islam. Although Islam is not related to terrorism, they cause terrorism weather in Islam Countries. At the present, time to time, similar formations are seen.

Yıl 2004, Cilt: 3 Sayı: 1, - , 17.02.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr; en
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sayın Dalkıran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 17 Şubat 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Dalkıran, S. (2010). HÂRİCÎ LERİN “EL-EMRU Bİ’L-MA’RÛF VE’N-NEHYU ANİ’L-MÜNKER” ANLAYIŞI. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(1).

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.