BibTex RIS Kaynak Göster

TASARIMDA YARATICILIK VE İŞLEVSELLİK TEKSTİL TASARIMINDAKİ KONUMU

Yıl 2004, Cilt: 3 Sayı: 1, - , 17.02.2010

Öz

Tasarım, istenilen amaca cevap veren bir düşünce sürecidir. Bu süreç hem işlevselliği hem de yaratıcılığı bünyesinde barındırır. Tasarım aşamasında tasarımlanan ürün öncelikle işlevsel olmalıdır. Bir giysinin vücudumuzu örtmesi gibi belirli bir amaca hizmet etmelidir. İkinci olarak, benzerlerinden farklı bir görsellik taşımalı, estetik görüntüsü alışılmışın dışında olmalıdır.Yaratıcılık, bir tasarımda hem işlevselliğe hem de estetik görünüme biçim verir. Tasarlanan ürüne alışılmışın dışında farklı yada ikinci bir işlevsellikle birlikte ,estetik olarak diğerlerine benzemeyen bir görsellik de verebilir. Tekstil tasarımında yaratıcılık ve işlevsellik tekstil ürününün estetik ve teknik tasarımından üretim sürecine kadar geniş bir alanı içerir. Örneğin, kışlık giysilik bir kumaş tasarlanıyorsa, kumaş öncelikle sıcak tutmalı, daha sonra, renk, esen, doku v.b. özellikleri ile alıcının beğenisine cevap verebilecek estetik değerde olmalıdır.

 

Design is thinking and planning of a product. The process involves both creation and function to built up its structures. Designing product, firstly, it must be serving a special purpose such as a clothe covering the body. Secondly, it must process, a different visuality from the similar products. Its aesthetic vision must be out of ordinary. The creation forms both function and aesthetic vision of a design. It can give a different aesthetic visuallity and different or second one function from its similars to the designed product. Cerativity and functional in textile design include an organized process including aesthetic and technical requirements as well as the realitionship of plannes pruduct to it user and consumer.

Yıl 2004, Cilt: 3 Sayı: 1, - , 17.02.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr; en
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nesrin Önlü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 17 Şubat 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Önlü, N. (2010). TASARIMDA YARATICILIK VE İŞLEVSELLİK TEKSTİL TASARIMINDAKİ KONUMU. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(1).

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.