BibTex RIS Kaynak Göster

DÜŞÜK KALORİLİ (LIGHT) GIDA KULLANAN TÜKETİCİLERİ KULLANIM SIKLIĞINA GÖRE AYIRMA ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2007, Cilt: 10 Sayı: 2, 455 - 472, 18.02.2010

Öz

Günümüz tüketicisinin sağlıklı yaşama ve formunu koruma isteği hem
yaşam şeklinde hem de tüketim kalıbında değişiklikler yapmasına, iş ve günlük
hayatında spora ve dengeli beslenmeye daha fazla önem vermesine neden
olmuştur. Bu gelişmelerle birlikte, düşük kalorili gıda tüketimi oldukça artmış ve
düşük kalorili ürün tercih edenlerden oluşan yeni bir pazar ortaya çıkmıştır.
Günümüzde her ürün grubunun düşük kalorili versiyonunu bulmak mümkün hale
gelmiştir. Pazarda giderek büyüyen bir yer edinmesi nedeniyle, bu çalışmada
düşük kalorili ürün kullanan tüketicilerin bu ürünlere yönelik tutumları arasında
farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ana kütlesini
Atatürk Üniversitesi merkez kampüsünde eğitimlerini sürdüren öğrenciler
oluşturmuştur. Araştırma sonucuna göre düşük kalorili ürünleri sık kullananlar,
arasıra ve nadiren kullananlara göre daha olumlu tutumlara sahiptirler.

Kaynakça

  • Aksulu, İkbal (2001); “Tüketicide Sağlığını Koruma Bilinci ve Satın Alma Noktasında Tüketici Tutumları: Ambalajlı Gıda Ürünleri Üzerine Bir Araştırma”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:16, Sayı:1, 115-127.
  • Aycan, Nihat, Suat Türkoğuz, Özlem Tokuşoğlu (2005); “Food Attitudes towards Food Safety Concept among Turkish University Students”, Journal of Social Sciences, 1(3), 156-161.
  • Bartlam, Mike J.(1993); “Healty and Light Foods: Understanding the Consumer” British Food Journal,95(3), pp.3-9.
  • Bellisle, f., m.a. Altenburg de assıs, b. Fıeux, p. Preziosi, p. Galan, b. Guy- grands, s. Hercberg (2001); “ Use of “Light” Foods and Drinks in Frech Adults: Biological, Anhropometric and Nutritional Correlates”, Journal of Human Nutrition Dietet, 14, pp. 191-206.
  • Capital Dergi, www.capital.com.tr/haber, Erişim Tarihi:07.01.2005.
  • Dünya Sağlık Örgütü, www.who.int/nut/obs.htm, Erişim Tarihi:20.04.2005.
  • Hair, Joseph F.Jr., Rolph E. Anderson, Ronald L. Tahtam, William C. Black (1998), Multivariate Data Analysis, Prentice-Hall, Inc. New Jersey.
  • Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü,www.kkgm.gov.tr/ Mevzuat/khk560/Kodeks/Tebligler, Erişim Tarihi:06.03.2005.
  • Kurtuluş, Kemal (1998); Pazarlama Araştırmaları, Avcıol Basım Yayım, İstanbul.
  • Macaskill, Lesley, Alison Paul, Brian Pitcher (1998), “Consumer Acceptance of Lower Fat Foods”, Journal of Nutrition Education, Nov/Dec;30,pp.410-413.
  • Roininen, K., Lahteenmaki, H. Tuorila (1999); “Quantification of Consumer Attitudes to Health and Hedonic Characteristics of Foods”, Appetite, 33, 71-88.
  • Sağlık Özel İhtisas Komisyonu Raporu, www. ekutup.dpt.gov.tr/saglik/ Erişim Tarihi; 09.03.2005.
  • Schwenk, E. Nancy, Joanne F. Guthrie (1997); “Trends in Marketing an Usage of Fat-Modified Foods:Implications for Dietary Status and Nutrition Promotion,Family Economics and Nutrition Review,10(4),pp.16-33.
  • Viane, Jacques, Gellynck, Xavier (1997); “Consumer Behavior Towards Light Products in Belgium” British Food Journal, 99(3),pp.105-113.
  • Zandastra, E.H, C. De Graaf, W. A. Van Staveren (2000); “Influence of Health and Taste Attitudes on Consumption of Low and High-Fat Foods”, Food Quality and Preference, 12, 75-82.
Yıl 2007, Cilt: 10 Sayı: 2, 455 - 472, 18.02.2010

Öz

Kaynakça

  • Aksulu, İkbal (2001); “Tüketicide Sağlığını Koruma Bilinci ve Satın Alma Noktasında Tüketici Tutumları: Ambalajlı Gıda Ürünleri Üzerine Bir Araştırma”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:16, Sayı:1, 115-127.
  • Aycan, Nihat, Suat Türkoğuz, Özlem Tokuşoğlu (2005); “Food Attitudes towards Food Safety Concept among Turkish University Students”, Journal of Social Sciences, 1(3), 156-161.
  • Bartlam, Mike J.(1993); “Healty and Light Foods: Understanding the Consumer” British Food Journal,95(3), pp.3-9.
  • Bellisle, f., m.a. Altenburg de assıs, b. Fıeux, p. Preziosi, p. Galan, b. Guy- grands, s. Hercberg (2001); “ Use of “Light” Foods and Drinks in Frech Adults: Biological, Anhropometric and Nutritional Correlates”, Journal of Human Nutrition Dietet, 14, pp. 191-206.
  • Capital Dergi, www.capital.com.tr/haber, Erişim Tarihi:07.01.2005.
  • Dünya Sağlık Örgütü, www.who.int/nut/obs.htm, Erişim Tarihi:20.04.2005.
  • Hair, Joseph F.Jr., Rolph E. Anderson, Ronald L. Tahtam, William C. Black (1998), Multivariate Data Analysis, Prentice-Hall, Inc. New Jersey.
  • Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü,www.kkgm.gov.tr/ Mevzuat/khk560/Kodeks/Tebligler, Erişim Tarihi:06.03.2005.
  • Kurtuluş, Kemal (1998); Pazarlama Araştırmaları, Avcıol Basım Yayım, İstanbul.
  • Macaskill, Lesley, Alison Paul, Brian Pitcher (1998), “Consumer Acceptance of Lower Fat Foods”, Journal of Nutrition Education, Nov/Dec;30,pp.410-413.
  • Roininen, K., Lahteenmaki, H. Tuorila (1999); “Quantification of Consumer Attitudes to Health and Hedonic Characteristics of Foods”, Appetite, 33, 71-88.
  • Sağlık Özel İhtisas Komisyonu Raporu, www. ekutup.dpt.gov.tr/saglik/ Erişim Tarihi; 09.03.2005.
  • Schwenk, E. Nancy, Joanne F. Guthrie (1997); “Trends in Marketing an Usage of Fat-Modified Foods:Implications for Dietary Status and Nutrition Promotion,Family Economics and Nutrition Review,10(4),pp.16-33.
  • Viane, Jacques, Gellynck, Xavier (1997); “Consumer Behavior Towards Light Products in Belgium” British Food Journal, 99(3),pp.105-113.
  • Zandastra, E.H, C. De Graaf, W. A. Van Staveren (2000); “Influence of Health and Taste Attitudes on Consumption of Low and High-Fat Foods”, Food Quality and Preference, 12, 75-82.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr; en
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Kemal Yılmaz Bu kişi benim

Sevtap Ünal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 18 Şubat 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yılmaz, M. K., & Ünal, S. (2010). DÜŞÜK KALORİLİ (LIGHT) GIDA KULLANAN TÜKETİCİLERİ KULLANIM SIKLIĞINA GÖRE AYIRMA ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(2), 455-472.

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.