Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü

Yıl 2019, Cilt: 23 Sayı: 2, 537 - 552, 15.06.2019

Öz

İnsanın beslenme ile ilgili
davranış ve uygulamaları tarım, ekonomi, coğrafya, dini inançlar, demografi,
eğitim vb. çeşitli faktörlerin etkisiyle oluşmakta ve gelişmektedir. Tarım ve
hayvancılık ekonomisine dayalı yemek kültürü, yöresine özgü özellikler taşımakta
ve bu pratikler kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır. Yeme içmeye konu olan tarımsal
faaliyetler sonucu elde edilen ürünler, Osmaniye mutfak kültürünü
etkilemektedir. Osmaniye mutfak kültürünün çevre illerle olan etkileşimi, gıda
temininin coğrafi çevre ile olan etkileşimi anlatılmaktadır. Yörenin sahip
olduğu yeme-içme alışkanlıklarının devamlılığı için verilerin kayda alınması ve
aktarılması bu bağlamda önem arz etmektedir.

Kaynakça

  • Akçiçek, E., (1997). ‘‘Tıbbi ve Folklorik Yönden Şalgam’’, Erence Halkbilim Yazıları, Güneşim Ofset, 92-99, İzmir.
  • Artun, E., (2008). ‘‘Adana Mutfak Kültürü ve Adana Yemeklerinden Örnekler’’ Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM), Makale Bilgi Sistemi, 141-171.
  • Arınç, K., (2011). Doğal, İktisadi, Sosyal ve Siyasal Yönleriyle Türkiye’nin Kıyı Bölgeleri, Biyosfer Araştırmaları Merkezi Coğrafya Araştırmaları Serisi No:102 Eser Ofset Matbaacılık, Erzurum.
  • Bahçeci, Ö., (2015). Osmaniye Yöresel Yemekleri Kitabı, Osmaniye Belediyesi’nin Kültür Hizmetidir, Gelişim Matbaacılık, Osmaniye.
  • Baysal, A., (1987). “Türk Mutfağının Beslenme ve Sağlık Yönünden Değerlendirilmesi’’, III. Milletlerarası Türk Folklor Kongresi Bildirileri, Ankara.
  • Bozyiğit, A., E., (1995). Bizde Adet Böyledir, Halk Kültürü Yazıları, Ankara.
  • Bucak, T., Aracı Erdoğan, Ü., (2003).‘‘Türkiye’de Gastronomi Turizmi Üzerine Genel Bir Değerlendirme’’, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(30).
  • Çelikoğlu, Ş., (2016). Bartın Şehrinin Kültürel Coğrafyası (Maddi Kültür Varlıklarına Göre),Pegem Akademi, I. Baskı, Ankara.
  • Göney, S., (1976). Adana Ovaları I, İstanbul Üniversitesi Yayın No: 2162, Coğrafya Enstitüsü Yayın No:88, Edebiyat Fakültesi Matbaası, İstanbul.
  • İnce, G., (2017). Osmaniye Yemekleri, Osmaniye Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Akdeniz Ofset-Sürekli Form, Osmaniye.
  • Kadıoğlu, N., Ç., (1997). Türk Mutfağının, Akdeniz Mutfak Kültürünün Genel Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesinin Önemi’’, 5.Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi Maddi Kültür seksiyon Bildirileri, Ankara, Kültür Bakanlığı HAGEM Yayınları.
  • Koday, Z., 1999). ‘‘Akarca Yaylası’’, Türk Coğrafya Dergisi, Sayı: 34, (s.489-503), İstanbul.
  • Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Brifing Raporu, 2017.
  • Tezcan, M., (1982). ‘‘Türklerde Yemek Yeme Alışkanlıkları ve Buna İlişkin Davranış Kalıpları’’, Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri, Ankara,1982, 128-129.
  • Yaman, R., (1989). ‘‘Türklerde Yemek Yeme Alışkanlıkları ve Buna İlişkin Davranış Kalıpları’’, II. Milletlerarası Yemek Kongresi.
  • Yurdigül, A., (2010). Kültür Endüstrisi Bağlamında Yemek Kültürü Eleştirisi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum. http://www.tdk.gov.tr (Son Erişim Tarihi 02.03.2019).
Yıl 2019, Cilt: 23 Sayı: 2, 537 - 552, 15.06.2019

Öz

Kaynakça

  • Akçiçek, E., (1997). ‘‘Tıbbi ve Folklorik Yönden Şalgam’’, Erence Halkbilim Yazıları, Güneşim Ofset, 92-99, İzmir.
  • Artun, E., (2008). ‘‘Adana Mutfak Kültürü ve Adana Yemeklerinden Örnekler’’ Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM), Makale Bilgi Sistemi, 141-171.
  • Arınç, K., (2011). Doğal, İktisadi, Sosyal ve Siyasal Yönleriyle Türkiye’nin Kıyı Bölgeleri, Biyosfer Araştırmaları Merkezi Coğrafya Araştırmaları Serisi No:102 Eser Ofset Matbaacılık, Erzurum.
  • Bahçeci, Ö., (2015). Osmaniye Yöresel Yemekleri Kitabı, Osmaniye Belediyesi’nin Kültür Hizmetidir, Gelişim Matbaacılık, Osmaniye.
  • Baysal, A., (1987). “Türk Mutfağının Beslenme ve Sağlık Yönünden Değerlendirilmesi’’, III. Milletlerarası Türk Folklor Kongresi Bildirileri, Ankara.
  • Bozyiğit, A., E., (1995). Bizde Adet Böyledir, Halk Kültürü Yazıları, Ankara.
  • Bucak, T., Aracı Erdoğan, Ü., (2003).‘‘Türkiye’de Gastronomi Turizmi Üzerine Genel Bir Değerlendirme’’, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(30).
  • Çelikoğlu, Ş., (2016). Bartın Şehrinin Kültürel Coğrafyası (Maddi Kültür Varlıklarına Göre),Pegem Akademi, I. Baskı, Ankara.
  • Göney, S., (1976). Adana Ovaları I, İstanbul Üniversitesi Yayın No: 2162, Coğrafya Enstitüsü Yayın No:88, Edebiyat Fakültesi Matbaası, İstanbul.
  • İnce, G., (2017). Osmaniye Yemekleri, Osmaniye Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Akdeniz Ofset-Sürekli Form, Osmaniye.
  • Kadıoğlu, N., Ç., (1997). Türk Mutfağının, Akdeniz Mutfak Kültürünün Genel Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesinin Önemi’’, 5.Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi Maddi Kültür seksiyon Bildirileri, Ankara, Kültür Bakanlığı HAGEM Yayınları.
  • Koday, Z., 1999). ‘‘Akarca Yaylası’’, Türk Coğrafya Dergisi, Sayı: 34, (s.489-503), İstanbul.
  • Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Brifing Raporu, 2017.
  • Tezcan, M., (1982). ‘‘Türklerde Yemek Yeme Alışkanlıkları ve Buna İlişkin Davranış Kalıpları’’, Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri, Ankara,1982, 128-129.
  • Yaman, R., (1989). ‘‘Türklerde Yemek Yeme Alışkanlıkları ve Buna İlişkin Davranış Kalıpları’’, II. Milletlerarası Yemek Kongresi.
  • Yurdigül, A., (2010). Kültür Endüstrisi Bağlamında Yemek Kültürü Eleştirisi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum. http://www.tdk.gov.tr (Son Erişim Tarihi 02.03.2019).
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emine Yılmaz Akçaözoğlu Bu kişi benim

Saliha Koday

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 23 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yılmaz Akçaözoğlu, E., & Koday, S. (2019). Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23(2), 537-552.

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.