BibTex RIS Kaynak Göster

GÜMRÜ TARİHİNDEN SAYFALAR

Yıl 2002, Cilt: 9 Sayı: 20, - , 23.02.2010

Öz

Bu makale, her şeyden önce Gümrü tarihi hakkında gerçegi ortaya çıkarmak için şimdiye kadar tarihçilerimiz tarafından ciddi araştırmalar yapılmadıgının bir kanıtıdır. Öte yandan Ermeni tarihçileri ise oguz Yurdu olan bu bölgenin tarihini kendilerine has bir şekilde yorumlamış ve degiştirmişlerdir. Söz konusu "Gümrü" kelimesi eski Türk dilinde nehir kenarında "Tepelik" (yüksekIik-tepecik) anlamına gelen cografı bir terimdir. Gerçekten de şehrin eski tepede yerleşen mahallesine Ermeniler i 988 yılına kadar "Türki Mahalle" diyorlardı. Türk Hükümetinin imzaladıgı ilk antlaşma Gümrü'de gerçekleştirilmiştir. İlk siyasi zafer olarak, tarihteki yerini de böylece almıştır. Antlaşma 18 madde üzerine imzalanmış ve hemen yürürlüge konmuştur.

 

ABSTRACT
This artide, fırst of all, is a proof that serious researehes weren't dealt with history of Gümrü to reveal the truths by our historians up to now.
The Annenian Historians, on the other hand, commented and changed its history of this area that be10ngs to oguz Countıy without researehing.
The above-mentioned word "Gümrü" is geographical term which means "Hillock (Height) near the river" in ancient Turkish Language.
The Annenian really called "Turkish Quarter" since they settled down the old hill of the city up to 1988.
First Agreement that is signed by Turkish Government happened at "Gümrü". Thus, it made history as the fırst political victory.
Finally, this 18-entries agreement is brought into force at once.

Yıl 2002, Cilt: 9 Sayı: 20, - , 23.02.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr; en
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nazım Mustafa Bu kişi benim

Mustafayev Beşir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Şubat 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 9 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA Mustafa, N., & Beşir, M. (2010). GÜMRÜ TARİHİNDEN SAYFALAR. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 9(20).