BibTex RIS Kaynak Göster

ESKİ TÜRK ŞEHİRLERİ VE SEMERKANT

Yıl 2002, Cilt: 9 Sayı: 20, - , 23.02.2010

Öz

Hem Köktürk ve Uygur dönemi bengti taşlannda, hem de diger eski Türk dili yadigarlannda bazen "balık (balgat / balgas / balgasun)", bazen "kent (çent / kant / kan / ken)", bazen "uluş", bazen de "il" kavram işaretiyle karşılanan ve geniş alanlar üzerine son derece sistemli bir şekilde inşa edilmiş olan Türk şehirleri, yerleşik Türk kültür ve medeniyetine tanıklık etmekte ve eski Türk yaşayış ve inanışından derin izler taşımaktadır.
Söz konusu eski Türk şehirlerinin bir kısmı bizzat TUrkler tarafından inşa edilmiş; bir kısmı ise, verilen mücadeleler, uzun yıllar devam eden savaşlar sonrasında Türk milletinin eline geçmiştir. Co~afi konumları, zengin do~al kaynakları yüzünden tarih boyunca birçok milletin (do~al olarak da Türk milletinin) sahip olmak için u~raştığı, u~runa canlar feda etti~i tarihi şehirlerden biri de Semerkant olmuştur.

 

ABSTRACT
Turkish cities which were contrusted on large areas systematicaUy and were named as "il" or "uluş", "balık (balgat i balgas i balgasun), "kent (çent i kant i kan / ken)" in both eternal stones belonging to Kokturk and Uygur ages, and other old Turkish language publications demonstrate Turkish culture and Turkish civilizetion.
Some of these cities were constructed by Turkish and same were captured in the result of challenge and wars taking long years. Among these historical cities, one which a lot of nations struggled and lost many people to capture is Semerkant.

Yıl 2002, Cilt: 9 Sayı: 20, - , 23.02.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr; en
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Cengiz Alyılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Şubat 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 9 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA Alyılmaz, C. (2010). ESKİ TÜRK ŞEHİRLERİ VE SEMERKANT. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 9(20).