BibTex RIS Kaynak Göster

Ridit Analizi ve Uygulanması / Ridit Analysis and Its Use

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 2, - , 10.01.2011

Öz

ÖZET : Ridit analizi, sıralamalı ölçek değişkenlerinde, hesaplanan ortalama riditler vasıtasıyla, grupları karşılaştırmak amacıyla kullanılır. Ortama riditler, tanımları gereği dağılıştan bağımsız bir yöntemi ortaya koymaktadır. Bir ridit, karşılaştırma grubundan şansa bağlı olarak seçilen bir bireyin referans grubundan şansa bağlı olarak seçilen bir bireyden daha büyük değere sahip olması olasılığının bir yorumu olarak ifade edilir. Özellikle Ki-kare, varyans analizi ve student-t testlerinin yetersiz kalabildiği ve yanıltıcı sonuçlar üretebildiği sıralamalı ölçek verilerine uygulamak için oldukça uygun olan ridit analizi, pek fazla bilinmeyen bir istatistiksel yöntemdir.
Anahtar Kelimeler : Ridit analizi, Sıralı ölçek, Duyusal puan
Ridit Analysis and Its Use

 

ABSTRACT : Ridit analysis is used to compare ordinal-scale responses by mean ridits. By their defination mean ridits produce a distribution-free process. A ridit gives an interpretation of probability that an individual selected at random in a group under investigation would score higher than a randomly selected individual in the reference group. Ridit analysis is a good but not well-known statistic for treatment of ordinal data for which chi-square, anova and student-t tests are inappropriate and misleading.
Key Words : Ridit analysis, ordinal scale, organoleptic score

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 2, - , 10.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Ömer C. Bilgin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 34 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bilgin, Ö. C. (2011). Ridit Analizi ve Uygulanması / Ridit Analysis and Its Use. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(2).
AMA Bilgin ÖC. Ridit Analizi ve Uygulanması / Ridit Analysis and Its Use. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;34(2).
Chicago Bilgin, Ömer C. “Ridit Analizi Ve Uygulanması / Ridit Analysis and Its Use”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34, sy. 2 (Ocak 2011).
EndNote Bilgin ÖC (01 Ocak 2011) Ridit Analizi ve Uygulanması / Ridit Analysis and Its Use. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 2
IEEE Ö. C. Bilgin, “Ridit Analizi ve Uygulanması / Ridit Analysis and Its Use”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 2, 2011.
ISNAD Bilgin, Ömer C. “Ridit Analizi Ve Uygulanması / Ridit Analysis and Its Use”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34/2 (Ocak 2011).
JAMA Bilgin ÖC. Ridit Analizi ve Uygulanması / Ridit Analysis and Its Use. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34.
MLA Bilgin, Ömer C. “Ridit Analizi Ve Uygulanması / Ridit Analysis and Its Use”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 2, 2011.
Vancouver Bilgin ÖC. Ridit Analizi ve Uygulanması / Ridit Analysis and Its Use. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34(2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/