BibTex RIS Kaynak Göster

Siraz (Capoeta capoeta umbla Heckel, 1843) Balığından Surumi Üretimi Üzerine Bir Araştırma / An Investıgatıon On The Surumı Productıon From Sıraz “Capoeta capoeta umbla” Fısh Specıes

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 1, - , 10.01.2011

Öz

ÖZET: Bu çalışma, siraz (Capoeta capoeta umbla Heckel,1843)’ın geleneksel japon ürünü surumiye işlenerek değerlendirilme imkanlarının araştırılması üzerine kurulmuş ve yürütülmüştür. Araştırma sonucunda temizlenmiş balık, kıyma ve ham surumideki ortalama randıman değerleri sırasıyla; %46.69, %41.11 ve %32.77 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen ham surumi’de yapılan kimyasal analizler sonucunda ise kuru madde, ham protein, yağ, kül ve pH değerleri sırasıyla; %17.62, %18.16, %1.45, %0.62 ve 6.68 olarak bulunmuştur. Populasyonun aylara göre belirlenen kondüsyon faktörü (K) ve gonadosomatik indeks (GSİ) değerleri ile ürün randımanı arasındaki ilişkileri ise istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Araştırma sonucunda siraz balığının surumiye işlenerek değerlendirilebileceği anlaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Capoeta capoeta umbla, surumi
An Investıgatıon On The Surumı Productıon From Sıraz “Capoeta capoeta umbla” Fısh Specıes

 

SUMMARY: In this study, the possibility of surumi production from siraz (Capoeta capoeta umbla) was investigated. The results showed that the mean yield rate values for washed fish, minced fish and raw surumi were 46.69, 41.11 and 32.77 % respectively . At the end of chemical analysis on surumi, the dry matter, raw protein, fat, ash and pH values were found as 17.62, 18.16 1.45, 0.62 % and 6.68 respectively. The relationships between product rate and gonadosomatic index (GSİ) end condition factor (K) determined according to a month was not statistically significant (P>0.05). Surumi can be produced fom the siraz (Capoeta capoeta umbla) fish.
Key Words: Capoeta capoeta umbla, surumi

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 1, - , 10.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Hatice Yılmaz Bu kişi benim

N. Mevlüt Aras Bu kişi benim

H. İbrahim Haliloğlu Bu kişi benim

Mehtap Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 34 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yılmaz, H., Aras, N. M., Haliloğlu, H. İ., Yılmaz, M. (2011). Siraz (Capoeta capoeta umbla Heckel, 1843) Balığından Surumi Üretimi Üzerine Bir Araştırma / An Investıgatıon On The Surumı Productıon From Sıraz “Capoeta capoeta umbla” Fısh Specıes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(1).
AMA Yılmaz H, Aras NM, Haliloğlu Hİ, Yılmaz M. Siraz (Capoeta capoeta umbla Heckel, 1843) Balığından Surumi Üretimi Üzerine Bir Araştırma / An Investıgatıon On The Surumı Productıon From Sıraz “Capoeta capoeta umbla” Fısh Specıes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;34(1).
Chicago Yılmaz, Hatice, N. Mevlüt Aras, H. İbrahim Haliloğlu, ve Mehtap Yılmaz. “Siraz (Capoeta Capoeta Umbla Heckel, 1843) Balığından Surumi Üretimi Üzerine Bir Araştırma / An Investıgatıon On The Surumı Productıon From Sıraz ‘Capoeta Capoeta umbla’ Fısh Specıes”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34, sy. 1 (Ocak 2011).
EndNote Yılmaz H, Aras NM, Haliloğlu Hİ, Yılmaz M (01 Ocak 2011) Siraz (Capoeta capoeta umbla Heckel, 1843) Balığından Surumi Üretimi Üzerine Bir Araştırma / An Investıgatıon On The Surumı Productıon From Sıraz “Capoeta capoeta umbla” Fısh Specıes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 1
IEEE H. Yılmaz, N. M. Aras, H. İ. Haliloğlu, ve M. Yılmaz, “Siraz (Capoeta capoeta umbla Heckel, 1843) Balığından Surumi Üretimi Üzerine Bir Araştırma / An Investıgatıon On The Surumı Productıon From Sıraz ‘Capoeta capoeta umbla’ Fısh Specıes”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 1, 2011.
ISNAD Yılmaz, Hatice vd. “Siraz (Capoeta Capoeta Umbla Heckel, 1843) Balığından Surumi Üretimi Üzerine Bir Araştırma / An Investıgatıon On The Surumı Productıon From Sıraz ‘Capoeta Capoeta umbla’ Fısh Specıes”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34/1 (Ocak 2011).
JAMA Yılmaz H, Aras NM, Haliloğlu Hİ, Yılmaz M. Siraz (Capoeta capoeta umbla Heckel, 1843) Balığından Surumi Üretimi Üzerine Bir Araştırma / An Investıgatıon On The Surumı Productıon From Sıraz “Capoeta capoeta umbla” Fısh Specıes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34.
MLA Yılmaz, Hatice vd. “Siraz (Capoeta Capoeta Umbla Heckel, 1843) Balığından Surumi Üretimi Üzerine Bir Araştırma / An Investıgatıon On The Surumı Productıon From Sıraz ‘Capoeta Capoeta umbla’ Fısh Specıes”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 1, 2011.
Vancouver Yılmaz H, Aras NM, Haliloğlu Hİ, Yılmaz M. Siraz (Capoeta capoeta umbla Heckel, 1843) Balığından Surumi Üretimi Üzerine Bir Araştırma / An Investıgatıon On The Surumı Productıon From Sıraz “Capoeta capoeta umbla” Fısh Specıes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34(1).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/