BibTex RIS Kaynak Göster

Kentsel Mekanlarda Çocuk Oyun Alanları Planlama ve Tasarım İlkeleri / Planning and Designing Principles of Children Playgrounds in Urban Areas

Yıl 2002, Cilt: 33 Sayı: 3, - , 10.01.2011

Öz

ÖZET: Oyun, her çocuğun ideal gelişimi için, beslenme, sağlık, barınma ve eğitim kadar yaşamsal önem taşımaktadır. Günümüzde insanı konu alan her çalışmada öncelikle bireyin çocukluk dönemi ve bu dönemi nasıl geçirdiğine dair araştırmalar üzerinde durulmaktadır. Nitelikli oyun fırsatını elde eden çocuğun yaratıcı olduğu, problem çözme konusuna esnek yaklaştığı, daha iyi sosyal ilişkilere sahip olduğu ve fiziksel olarak daha sağlıklı olduğu belirlenmiştir. Genel olarak gelişmiş ülkelerde kişi başına 2-5 m2 çocuk oyun alanı düşmektedir. Ancak ülkemizde imar planlarında çocuk oyun alanları için yeterli yer bırakılmasına rağmen, uygulamada buna dikkat edilmemekte ve bu alanlar farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Bu çalışmada, kentsel mekanlarda çocuk oyun alanları planlama ve tasarımında dikkat edilecek ilkeler genel olarak verilmeye çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Oyun alanları, oyun, park, rekreasyon
Planning and Designing Principles of Children Playgrounds in Urban Areas

 

ABSTRACT : For the ideal development of every child, playing has as much vital importance as nurture, health, accommodation and education do. Today, in every-human oriented study, childhood period is of particular importance. When quality playing facilities were available, children became more creative, more flexible in problem-solving, physically healthier, had sound social relationships. In developed countries, there is 2-5 m2 playground for each child on the average. However, despite the fact that “ The Construction Plan” allows for sufficient space for building playgrounds for children in Turkey, it is ignored in the application and realization process of the plans and the areas reserved for children as playgrounds are used for other purposes. In this study the basic principles to be focused through planning and designing the playgrounds in cities are aimed in general.
Key Words: Playgrounds, play, park, recreation

Yıl 2002, Cilt: 33 Sayı: 3, - , 10.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm DERLEMELER
Yazarlar

Sevgi Yılmaz Bu kişi benim

Zöhre Bulut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 33 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yılmaz, S., & Bulut, Z. (2011). Kentsel Mekanlarda Çocuk Oyun Alanları Planlama ve Tasarım İlkeleri / Planning and Designing Principles of Children Playgrounds in Urban Areas. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(3).
AMA Yılmaz S, Bulut Z. Kentsel Mekanlarda Çocuk Oyun Alanları Planlama ve Tasarım İlkeleri / Planning and Designing Principles of Children Playgrounds in Urban Areas. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;33(3).
Chicago Yılmaz, Sevgi, ve Zöhre Bulut. “Kentsel Mekanlarda Çocuk Oyun Alanları Planlama Ve Tasarım İlkeleri / Planning and Designing Principles of Children Playgrounds in Urban Areas”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33, sy. 3 (Ocak 2011).
EndNote Yılmaz S, Bulut Z (01 Ocak 2011) Kentsel Mekanlarda Çocuk Oyun Alanları Planlama ve Tasarım İlkeleri / Planning and Designing Principles of Children Playgrounds in Urban Areas. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33 3
IEEE S. Yılmaz ve Z. Bulut, “Kentsel Mekanlarda Çocuk Oyun Alanları Planlama ve Tasarım İlkeleri / Planning and Designing Principles of Children Playgrounds in Urban Areas”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 33, sy. 3, 2011.
ISNAD Yılmaz, Sevgi - Bulut, Zöhre. “Kentsel Mekanlarda Çocuk Oyun Alanları Planlama Ve Tasarım İlkeleri / Planning and Designing Principles of Children Playgrounds in Urban Areas”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33/3 (Ocak 2011).
JAMA Yılmaz S, Bulut Z. Kentsel Mekanlarda Çocuk Oyun Alanları Planlama ve Tasarım İlkeleri / Planning and Designing Principles of Children Playgrounds in Urban Areas. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33.
MLA Yılmaz, Sevgi ve Zöhre Bulut. “Kentsel Mekanlarda Çocuk Oyun Alanları Planlama Ve Tasarım İlkeleri / Planning and Designing Principles of Children Playgrounds in Urban Areas”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 33, sy. 3, 2011.
Vancouver Yılmaz S, Bulut Z. Kentsel Mekanlarda Çocuk Oyun Alanları Planlama ve Tasarım İlkeleri / Planning and Designing Principles of Children Playgrounds in Urban Areas. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33(3).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/