BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI SIRA ARALIĞI VE TOHUM MİKTARININ FİĞ (Vicia sativa L.)'İN OT VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DIFFERENT ROW SPACINGS AND SEED RATES ON HAY YİELD AND QUALITY IN COMMON VETCH {Vicİa sativa L.)

Yıl 1996, Cilt: 27 Sayı: 3, - , 05.01.2011

Öz

ÖZET: Bu araştırma Erzurum sulu şartlarında 1992-1994 yılları arasında yürütülmüştür. Denemede
adi fiğ, (Vicia sativa L.)'in Erzurum L-147 çeşidine 12, 24 ve 36 cm sıra aralığı ile 4,8, 12 ve 16 kg/da ekim
dozları uygulanmıştır. Araştırmada; kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ham kül oranı, ham
kül verimi ve metrekaredeki bitki sayısı incelenmiştir.
Üç yıllık ortalama sonuçlara göre;
1. Sıra aralığının 24 cm, ekim dozunun ise 16 kg/da olmasıyla en yüksek kuru ot veritnleri alınmıştır.
2. Ham protein oranı, en dar sıra aralığı (12 cm) ile en seyrek ekilen (4 kg/da) parsellerde en yüksek
olmuştur.
3. En yüksek ham protein verimleri 12-24 cm sıra aralıklarında, 16 kglda tohum miktarlarında
belirlenmiştir.
4. Ham kül oranına tohum niktarları önemli etki yapmazken, sıra aralıklarının önemli etki yaptığı
tespit edilmiştir.
5. Ham kül verimi bakımından en yüksek değerler 12-24 cm sıra aralıkları ve 12-16 kg/da ekim
dozlarında bulunmuştur.
6. Tohum miktarının artması ve sıra aralığının daralması metrekaredeki bitki sayısını artırmıştır.
THE EFFECTS OF DIFFERENT ROW SPACINGS AND SEED RATES ON
HAY YİELD AND QUALITY IN COMMON VETCH {Vicİa sativa L.)
SUMMARY: Tfıis fîeld experiment was carried out with a common vetch variety (Vicia sativa L.
cv. Erzurum L-147) under irrigated conditions in Erzurum, during 1992-1994. Plants were sown at different spacings (12,24 and 36 cm apart) and seeding rates (4,8,12 and 16 kg/da). Hay yield, crude protein content yield,crude ash content and yield, and the number of plants per square meter ali H'ere investigated.
The results are summarizedas fallowing:
1. The highest hay yields were obıained at 16 kg seedlda rate 24 cm rcnv spacing.
2. Crude protein content decreased as row spacing and seeding raie increased.
3. The highest crude protein yield obıained at 12 and 24 cm row spacings and 16 kg/da 4. The row spacings signifıcantly affected the crude ash content, whereas the effects of seed were insignificant.
5. The highesı values in the crude ash yield were oblained from 12-24 cm rpw spacing and 12-16 kg/seeding rates.
6. Increasing seed rates and narromng row spacings increased the number of plants per square

Yıl 1996, Cilt: 27 Sayı: 3, - , 05.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yunus Serin Bu kişi benim

Hayati Şeker Bu kişi benim

Mustafa Tan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 5 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 1996 Cilt: 27 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Serin, Y., Şeker, H., & Tan, M. (2011). FARKLI SIRA ARALIĞI VE TOHUM MİKTARININ FİĞ (Vicia sativa L.)’İN OT VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DIFFERENT ROW SPACINGS AND SEED RATES ON HAY YİELD AND QUALITY IN COMMON VETCH {Vicİa sativa L.). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(3).
AMA Serin Y, Şeker H, Tan M. FARKLI SIRA ARALIĞI VE TOHUM MİKTARININ FİĞ (Vicia sativa L.)’İN OT VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DIFFERENT ROW SPACINGS AND SEED RATES ON HAY YİELD AND QUALITY IN COMMON VETCH {Vicİa sativa L.). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;27(3).
Chicago Serin, Yunus, Hayati Şeker, ve Mustafa Tan. “FARKLI SIRA ARALIĞI VE TOHUM MİKTARININ FİĞ (Vicia Sativa L.)’İN OT VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DIFFERENT ROW SPACINGS AND SEED RATES ON HAY YİELD AND QUALITY IN COMMON VETCH {Vicİa Sativa L.)”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27, sy. 3 (Ocak 2011).
EndNote Serin Y, Şeker H, Tan M (01 Ocak 2011) FARKLI SIRA ARALIĞI VE TOHUM MİKTARININ FİĞ (Vicia sativa L.)’İN OT VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DIFFERENT ROW SPACINGS AND SEED RATES ON HAY YİELD AND QUALITY IN COMMON VETCH {Vicİa sativa L.). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27 3
IEEE Y. Serin, H. Şeker, ve M. Tan, “FARKLI SIRA ARALIĞI VE TOHUM MİKTARININ FİĞ (Vicia sativa L.)’İN OT VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DIFFERENT ROW SPACINGS AND SEED RATES ON HAY YİELD AND QUALITY IN COMMON VETCH {Vicİa sativa L.)”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 27, sy. 3, 2011.
ISNAD Serin, Yunus vd. “FARKLI SIRA ARALIĞI VE TOHUM MİKTARININ FİĞ (Vicia Sativa L.)’İN OT VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DIFFERENT ROW SPACINGS AND SEED RATES ON HAY YİELD AND QUALITY IN COMMON VETCH {Vicİa Sativa L.)”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27/3 (Ocak 2011).
JAMA Serin Y, Şeker H, Tan M. FARKLI SIRA ARALIĞI VE TOHUM MİKTARININ FİĞ (Vicia sativa L.)’İN OT VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DIFFERENT ROW SPACINGS AND SEED RATES ON HAY YİELD AND QUALITY IN COMMON VETCH {Vicİa sativa L.). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;27.
MLA Serin, Yunus vd. “FARKLI SIRA ARALIĞI VE TOHUM MİKTARININ FİĞ (Vicia Sativa L.)’İN OT VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DIFFERENT ROW SPACINGS AND SEED RATES ON HAY YİELD AND QUALITY IN COMMON VETCH {Vicİa Sativa L.)”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 27, sy. 3, 2011.
Vancouver Serin Y, Şeker H, Tan M. FARKLI SIRA ARALIĞI VE TOHUM MİKTARININ FİĞ (Vicia sativa L.)’İN OT VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ / THE EFFECTS OF DIFFERENT ROW SPACINGS AND SEED RATES ON HAY YİELD AND QUALITY IN COMMON VETCH {Vicİa sativa L.). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;27(3).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/