Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2019, Cilt: 7 Sayı: 16, 1178 - 1193, 24.03.2019
https://doi.org/10.33692/avrasyad.543628

Öz

Turizmin önemli paydaşlarından biri olan konaklama işletmelerinin sayısı her geçen gün
artmaktadır. Buna paralel olarak mutfak departmanlarının sayısı da artmaktadır. Bu
departmanda kullanılan ürünlere olan ihtiyacın niceliği ve niteliği önemli olmakla birlikte insanlar
tarafından titizlikle takip edilen bir konu haline gelmiştir. Güvenilir ürüne olan ihtiyaç, insanların
sağlıklı ve hijyenik ürün ve hizmetleri talep etmesi, ürün sayısının ve çeşidinin sürekli artmasına
zemin hazırlamıştır. Bu işletmelere ürün sağlayan tedarikçiler de bu durumun farkına vararak
ürün yelpazelerini sürekli genişletmektedirler. Bu bağlamda hem işletmeler açısından hem de
tüketiciler açısından önemli bir konu olan hazır gıda kullanımı önemli bir araştırma konusu
olarak bu araştırmada ele alınmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Marmaris destinasyonunda yer
alan konaklama işletmeleri mutfak departmanları yöneticilerinin hazır gıda kullanımı tercihleri ile
ilgili düşüncülerinin ortaya konmasıdır. Ayrıca hazır gıda ürünlerini tercih etme sebeplerinin
belirlenmesi ve hazır gıda ürünleri hakkında şeflerin düşüncelerinin tespiti çalışmanın alt
amaçlarını oluşturmaktadır. Nitel araştırma yönteminin uygulandığı çalışmada, verilerin elde
edilmesinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Çalışma sonucunda Marmaris
destinasyonunda yer alan konaklama işletmeleri mutfak departmanları yöneticilerinin hazır gıda
kullanma sebepleri olarak zaman tasarrufu sağlaması, personel sayısından kar edilmesi, kalifiye
personelin olmaması ya da istenilen özellikte personele ulaşılamaması, ekonomik sebepler,
hazır gıdaların pratik olması, raf ömrünün uzun olması, ürün çeşitliliği sunması ve standart
üretime imkan sağlaması tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda ilgili çevrelere
birtakım önerilerde bulunulmuştur.  

Kaynakça

  • .
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Alper Kurnaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 24 Mart 2019
Gönderilme Tarihi 15 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 16

Kaynak Göster

APA Kurnaz, A. (2019). KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 7(16), 1178-1193. https://doi.org/10.33692/avrasyad.543628

 27448 27618 27616   27615  27574 27609   27627


Avrasyad''de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır. Bilimsel araştırmaları kamuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyen dergi, tüm içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Makalelerdeki fikir ve görüşlerin sorumluluğu sadece yazarlarına ait olup Avrasyad''nin görüşlerini yansıtmazlar. Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası