BibTex RIS Kaynak Göster

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İLE ÖZBEKİSTAN’IN DIŞ TİCARET İLİŞKİLERİ

Yıl 2016, Cilt: 14 Sayı: 2, 0 - 0, 25.10.2016
https://doi.org/10.18026/cbusos.86423

Öz

Sanayileşmenin artması ve küreselleşme olgusu ile birlikte ülkeler arasındaki dış ticaret ilişkileri daha önemli bir boyuta ulaşmıştır. Teknolojik gelişmelerle birlikte insanların tüketim ihtiyaçlarının karşılanması için gereken olanakların artmasıyla, ülkeler arası ticaret daha fazla önem kazanmıştır. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte bağımsızlığını kazanan devletlerden birisi olan Özbekistan, uluslararası ticaret sistemine yeni bir aktör olarak dahil olmuştur.

Bu çalışmada, Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ticaret ilişkileri incelenerek, Özbekistan’ın dış ticaretinin sektörlere göre dağılımı değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ticaret ilişkilerinin beklenen seviyede gerçekleşmediği görülmektedir. Gelişmiş ülkeler ile bölgedeki diğer ülkeler için önemli bir pazar haline gelen Özbekistan’ın Türkiye ile arasında, geçmişten gelen tarihi ve kültürel bağlar bulunmaktadır. Bu yüzden iki ülke arasında ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesi hem Türkiye hem de Özbekistan ekonomileri için büyük önem taşımaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erdem Hepaktan

Coşkun Çılbant

Yayımlanma Tarihi 25 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Hepaktan, E., & Çılbant, C. (2016). GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İLE ÖZBEKİSTAN’IN DIŞ TİCARET İLİŞKİLERİ. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(2). https://doi.org/10.18026/cbusos.86423