Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yem Bezelyesi İle Arpa, Yulaf ve Tritikale Karışım Oranlarının Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 1, 119 - 124, 01.08.2017

Öz

Ülkemizde yem üretimi amaçlı karışık
ekim uygulamaları günden güne yaygınlaşmaktadır. Tek yıllık baklagil yem
bitkilerinden yem bezelyesi (Pisum
sativum L
.), serin iklim tahıllarından arpa (Hordeum vulgare L.), yulaf (Avena
sativa L
.) ve tritikale (xTriticosecale
wittmack)
ile yalın ve %25 tahıl: %75 yem bezelyesi, %50 tahıl: %50 yem
bezelyesi, %75 tahıl: %25 yem bezelyesi olacak şekilde ekilmiştir. Denemede botanik
kompozisyon, yeşil ot ve kuru ot verimi, kuru madde oranı, NDF, ADF, ADL, ham
protein ve ham kül oranları belirlenmiştir. Botanik kompozisyonda baklagil
oranı yulafla yapılan karışımlarda yüksek, buğdaygil oranı ise yulafla yapılan
karışımlarda düşük olmuştur. Yabancı ot oranı yulafın %50 ve %75 oranında
olduğu ikili karışımlarda yüksek olmuştur. 
En yüksek yeşil ve kuru ot verimleri %50 arpa: %50 yem bezelyesi
karışımında (1713,5 kg/da) olurken yalın arpa, tritikale, arpa:yem bezelyesi
ile taritikale:yem bezelyesi ikili karışımlarının %50: %50 ile %75: %25
oranlarının verimleri benzer olmuştur. Kuru madde oranı en yüksek yalın
tritikale ile %75 tritikale: %25 yem bezelyesi karışımında olurken en düşük
kuru madde oranı yalın yem bezelyesinde belirlenmiştir. Otun NDF’si yalın
ekilen yem bezelyesi ile %25 yulaf: %75 yem bezelyesinde düşük, diğer
uygulamalarda ise benzer olmuştur. Ham protein oranı yalın yem bezelyesinde en
yüksek olurken , arpa, tritikalenin yalın ekimlerinde en düşük olmuştur.
Özellikle arpa ve tritikale karışımlarında karışımdaki baklagil oranının
artmasıyla ham protein oranında da artış meydana gelmiştir. Otun ADF, ADL ve
ham kül oranı bütün uygulamalarda benzer olmuştur. Sonuç olarak; otun verimi ve
kalitesi açısından arpa ve tritikale yem bezelyesi ile %50: %50 oranında ikili
karışım şeklinde yetiştirilmesi önerilebilir. 

Kaynakça

  • Acar, İ., 2005. Kışlık yem bezelyesi ekiminde bazı tahılların arladaş bitki olarak kullanılması. Selçuk üni. Fen bil. Ens. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 50s.
  • Acar Z., Önal Aşçı Ö., Ayan İ., Mut H., Başaran H., 2006. Yem bitkilerinde karışık ekim sistemleri. OMÜ Ziraat Fakültesi, 21 (3): 379-386
  • AOAC, 1995. Association of Analitytical chemists. Official methods of analysis. 16th ed. Washington: AOAC International
  • Koçer, A., Albayrak, S., 2012. Determaination of forage yield and quality of pea(Pisum sativum L.) mixtures with oat and barley. Turkish J. Of Field Crops. 17 (1): 96-99
  • Lithourgidis, A.S., Vlachostergios, D.N., Dordas, C.A., Damalas, C.A., 2011. Dry matter yield, nitrogen content and competition in pea-cereal intercropping systems. Eur. Journal Agron. 34: 287-294
  • Musa, M., Leitch, M.H., Iqbal, M., Sahi. F.U.H., 2010. Spatial arrangement affects growth characteristics of barley-pea intercrops. İnternational J. A. Biol. 12: 685-690
  • Özaslan-Parlak A., Ekiz H., 2006. Bazı yapay mera karışımlarında ekim yöntemleri ve azot dozlarının fide gelişmesine etkileri. Ankara Üni. Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 12 (2): 203-209
  • Özaslan-Parlak, A., 2005. Bazı yapay mera karışımlarında ekim yöntemleri ve azot dozlarının yem verimi ve kalitesine etkileri. Ankara Üni. Fen Bil. Ens. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi. 171s.
  • Sevim, T., 2013. Farklı tahıl-yem bezelyesi karışımlarında verim ve verime etkili karakterlerin belirlenmesi. Namık Kemal Üni. Fen Bil. Ens. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 85s.
  • Strydhorst, S.M., King, F.R., Lopetin, K.J., Neil Harker, K., 2008. Forage potentiol of intercropping barley with faba bean, lupin or field pea. Agronomy Journal. 100 (1): 182-190
  • TÜİK, 2016. Bitkisel Üretim Verileri. http://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/BUGEM.pdf. Alım Tarihi:20.06.2017
  • Van Soest, P.J., Robertson, J.B., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal Dairy Science 71: 3583-3597
  • Yıldırım S., Özaslan-Parlak A., 2016. Tritikale ile bezelye, bakla ve fiğ karışım oranlarının belirlenerek yem verimi ve kalitesine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 4 (1): 77-83
Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 1, 119 - 124, 01.08.2017

Öz

Kaynakça

  • Acar, İ., 2005. Kışlık yem bezelyesi ekiminde bazı tahılların arladaş bitki olarak kullanılması. Selçuk üni. Fen bil. Ens. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 50s.
  • Acar Z., Önal Aşçı Ö., Ayan İ., Mut H., Başaran H., 2006. Yem bitkilerinde karışık ekim sistemleri. OMÜ Ziraat Fakültesi, 21 (3): 379-386
  • AOAC, 1995. Association of Analitytical chemists. Official methods of analysis. 16th ed. Washington: AOAC International
  • Koçer, A., Albayrak, S., 2012. Determaination of forage yield and quality of pea(Pisum sativum L.) mixtures with oat and barley. Turkish J. Of Field Crops. 17 (1): 96-99
  • Lithourgidis, A.S., Vlachostergios, D.N., Dordas, C.A., Damalas, C.A., 2011. Dry matter yield, nitrogen content and competition in pea-cereal intercropping systems. Eur. Journal Agron. 34: 287-294
  • Musa, M., Leitch, M.H., Iqbal, M., Sahi. F.U.H., 2010. Spatial arrangement affects growth characteristics of barley-pea intercrops. İnternational J. A. Biol. 12: 685-690
  • Özaslan-Parlak A., Ekiz H., 2006. Bazı yapay mera karışımlarında ekim yöntemleri ve azot dozlarının fide gelişmesine etkileri. Ankara Üni. Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 12 (2): 203-209
  • Özaslan-Parlak, A., 2005. Bazı yapay mera karışımlarında ekim yöntemleri ve azot dozlarının yem verimi ve kalitesine etkileri. Ankara Üni. Fen Bil. Ens. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi. 171s.
  • Sevim, T., 2013. Farklı tahıl-yem bezelyesi karışımlarında verim ve verime etkili karakterlerin belirlenmesi. Namık Kemal Üni. Fen Bil. Ens. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 85s.
  • Strydhorst, S.M., King, F.R., Lopetin, K.J., Neil Harker, K., 2008. Forage potentiol of intercropping barley with faba bean, lupin or field pea. Agronomy Journal. 100 (1): 182-190
  • TÜİK, 2016. Bitkisel Üretim Verileri. http://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/BUGEM.pdf. Alım Tarihi:20.06.2017
  • Van Soest, P.J., Robertson, J.B., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal Dairy Science 71: 3583-3597
  • Yıldırım S., Özaslan-Parlak A., 2016. Tritikale ile bezelye, bakla ve fiğ karışım oranlarının belirlenerek yem verimi ve kalitesine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 4 (1): 77-83
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Altıngül Özaslan Parlak

Nermin Göçmem

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özaslan Parlak, A., & Göçmem, N. (2017). Yem Bezelyesi İle Arpa, Yulaf ve Tritikale Karışım Oranlarının Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 119-124.