Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kompostlaştırılmış farklı organik gübrelerin domateste bazı organik asitlerin değişimi üzerine etkileri

Yıl 2018, Cilt: 6 Sayı: 2, 123 - 130, 25.12.2018

Öz



Topraktaki organik madde
miktarı bitkilerin beslenme durumlarına doğrudan etkide bulunabilmektedir. Bu
da verime olduğu gibi meyve kalitesine de etki eder. Dolayısıyla beslenme ve
meyve kalitesi arasında doğrudan ilişki kurmak mümkün olur. Farklı organik
kompostlaştırılmış gübrelerin domatesin kalitesinin önemli bileşenlerinden olan
organik asitlere olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla denemeler Balıkesir
Gönen sınırları içinde bulunan üretici arazilerinde 2013 yılında kurulmuştur. Çalışmada
kullanılan kompostlaştırılmış organik gübreler hem tekil olarak hem de toprak
analizi sonucunda elde edilen veriler karşılığına denk gelen sentetik gübreler
ile karıştırılarak parsellere uygulanmıştır. Uygulanan gübreler, Biyogaz
kompostu (BK), biyogaz kompostu + konvansiyonel uygulama (BK+K), Sığır gübresi
kompostu (SG), Sığır gübresi kompostu+ konvansiyonel uygulama (SG+K),
Konvansiyonel uygulama (K), ve hiçbir gübrenin uygulanmadığı kontrol (C)
uygulamasıdır. Çalışma hasat döneminde örnek meyveler HPLC ile analizlere tabii
tutulmuş ve Askorbik asit (mg/100g), oksalik asit (mg/100g), Tartarik asit
(mg/100g), Malik Asit (mg/100g), Malonoik asit (mg/100g), Laktik asit
(mg/100g), Asetik asit (mg/100g), Sitrik asit (mg/100g) miktarları
belirlenmiştir. Denemeler sonucunda elde edilen verilere göre, askorbik asit
miktarları arasında istatistiki anlamda farklılıklar saptanmış ve kontrol
uygulamasında (C) en yüksek miktar belirlenmiştir. Oksalik asit miktarları
arasında yapılan karşılaştırmada ise en yüksek değer kontrol uygulamasında (C)
saptanırken en düşük değer biyogaz kompostu (BK) uygulamasında belirlenmiştir. Biyogaz
uygulaması (BK) tartarik asit miktarları açısından da en yüksek değeri
vermiştir. Malik asit miktarları arasında en yüksek değer Konvansiyonel
gübre  (K) uygulamasından elde
edilmiştir. Laktik asit miktarları açısından gübre uygulamaları arasında
farklılık saptanmamıştır. Malonoik ve Asetik asit miktarları Kontrol
uygulamasında en yüksek değerleri verirken, Tartarik asit en fazla Biyogaz
uygulamasından (BK) elde edilmiştir. Sitrik asit değerleri ise en yüksek
Biyogaz + konvansiyonel uygulamasında(BK+K) saptanmıştır.

Kaynakça

  • M.Arnetoli, G. Montegrossi, A. Buccıant., C.Gonnelli. Determination Of Organic Acids In Plants Of Silene Paradoxa L. By Hplc. J. Agric. Food Chem., 56, 789–795, 2008.
  • Augustın, J., Beck, C. And Marousek, G. I. Quantitative determination of ascorbic acid in potatoes and potato products by high performance liquid chromatography. Journal of Food Science, 46, 312}316 (1981)
  • Wheeler, G. L., Jones, M. A. and Smırnoff, N. The biosynthetic pathway of vitamin C in higher plants. Nature, 6683, 365}369 (1998)Goddard, M.C. Andmatthews, R. H. Contribution of fruits and vegetables to human nutrition. HortScience, 14, 245}247 (1979).
  • Kleın, B. P. And Perry, A. K. Ascorbic acid and vitamin A activity in selected vegetables from di!erent geographic areas of the United States. Journal of Food Science, 47, 941}945, 948 (1982).
  • Yahia, E.M., Contreras-Padilla, M. and Gonzalez-Aguilar, G., 2001. Ascorbic Acid Content in Relation to Ascorbic Acid Oxidase Activity and Polyamine Content in Tomato and Bell Pepper Fruits During Development, Maturation and Senescence. Lebensm.-Wiss. u.-Technol., 34, 452}457.
  • Taşova, H., Akın A., 2013. Marmara Bölgesi Topraklarının Bitki Besin Maddesi Kapsamlarının Belirlenmesi, Veri Tabanının Oluşturulması ve Haritalanması. Toprak-Su Dergisi, Cilt 2 Sayı 2 (83-95).
  • Baldwin, E.A., Nisperos-Carriedo, M.O., Moshonas M.G., 1991. Quantitative Analysis of Flavor and Other Volatiles and for Certain Constituents of Two Tomato Cultivars during Ripening. J. AMER. SOC. HORT. SCI. 116(2):265-269.
  • Thybo A.K., Edelenbos, M., Christensen, L.P., Sørensen, J.N., 2006. Effect of organic growing systems on sensory quality and chemical composition of tomatoes. Thorup- Kristensen. LWT-Food Sci Tech 39:835–843.
  • Burton WG, van Es A, Hartmans KJ (1992). The physics and physiology of storage. In: Harris.
  • Koç E, Üstün AS (2008). Patojenlere Karşı Bitkilerde Savunma Ve Antioksidanlar. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 24 (1-2) 82 – 100.Çalışkan M (2000). The Metabolism of Oxalic Acid. Turk J Zool 24 103–106.
  • Guil JL, Torija ME, Gimenez JJ, Rodriguez-Gareia I, Gimenez A (1996). Oxalic acid and calcium determination in wild edible plants. J. Agric. Food. Chemistry 44 1821-1823.
  • Guil JL, Torija ME, Gimenez JJ, Rodriguez-Gareia I, Gimenez A (1996). Oxalic acid and calcium determination in wild edible plants. J. Agric. Food. Chemistry 44 1821-1823.
  • Ulrich R (1970). The biochemistry of fruits and their products. Vol. I. Food science and technology. Ed. By A.C. Hulme. Academic Press London and New York.
  • Mordoğan, N., Ergun, S., 2001. Elma Meyvesinin Organik Asit İçerikleri ile Bitki Besin Elementleri Arasındaki İlişkiler. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38(2-3):111-118.
Yıl 2018, Cilt: 6 Sayı: 2, 123 - 130, 25.12.2018

Öz

Kaynakça

  • M.Arnetoli, G. Montegrossi, A. Buccıant., C.Gonnelli. Determination Of Organic Acids In Plants Of Silene Paradoxa L. By Hplc. J. Agric. Food Chem., 56, 789–795, 2008.
  • Augustın, J., Beck, C. And Marousek, G. I. Quantitative determination of ascorbic acid in potatoes and potato products by high performance liquid chromatography. Journal of Food Science, 46, 312}316 (1981)
  • Wheeler, G. L., Jones, M. A. and Smırnoff, N. The biosynthetic pathway of vitamin C in higher plants. Nature, 6683, 365}369 (1998)Goddard, M.C. Andmatthews, R. H. Contribution of fruits and vegetables to human nutrition. HortScience, 14, 245}247 (1979).
  • Kleın, B. P. And Perry, A. K. Ascorbic acid and vitamin A activity in selected vegetables from di!erent geographic areas of the United States. Journal of Food Science, 47, 941}945, 948 (1982).
  • Yahia, E.M., Contreras-Padilla, M. and Gonzalez-Aguilar, G., 2001. Ascorbic Acid Content in Relation to Ascorbic Acid Oxidase Activity and Polyamine Content in Tomato and Bell Pepper Fruits During Development, Maturation and Senescence. Lebensm.-Wiss. u.-Technol., 34, 452}457.
  • Taşova, H., Akın A., 2013. Marmara Bölgesi Topraklarının Bitki Besin Maddesi Kapsamlarının Belirlenmesi, Veri Tabanının Oluşturulması ve Haritalanması. Toprak-Su Dergisi, Cilt 2 Sayı 2 (83-95).
  • Baldwin, E.A., Nisperos-Carriedo, M.O., Moshonas M.G., 1991. Quantitative Analysis of Flavor and Other Volatiles and for Certain Constituents of Two Tomato Cultivars during Ripening. J. AMER. SOC. HORT. SCI. 116(2):265-269.
  • Thybo A.K., Edelenbos, M., Christensen, L.P., Sørensen, J.N., 2006. Effect of organic growing systems on sensory quality and chemical composition of tomatoes. Thorup- Kristensen. LWT-Food Sci Tech 39:835–843.
  • Burton WG, van Es A, Hartmans KJ (1992). The physics and physiology of storage. In: Harris.
  • Koç E, Üstün AS (2008). Patojenlere Karşı Bitkilerde Savunma Ve Antioksidanlar. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 24 (1-2) 82 – 100.Çalışkan M (2000). The Metabolism of Oxalic Acid. Turk J Zool 24 103–106.
  • Guil JL, Torija ME, Gimenez JJ, Rodriguez-Gareia I, Gimenez A (1996). Oxalic acid and calcium determination in wild edible plants. J. Agric. Food. Chemistry 44 1821-1823.
  • Guil JL, Torija ME, Gimenez JJ, Rodriguez-Gareia I, Gimenez A (1996). Oxalic acid and calcium determination in wild edible plants. J. Agric. Food. Chemistry 44 1821-1823.
  • Ulrich R (1970). The biochemistry of fruits and their products. Vol. I. Food science and technology. Ed. By A.C. Hulme. Academic Press London and New York.
  • Mordoğan, N., Ergun, S., 2001. Elma Meyvesinin Organik Asit İçerikleri ile Bitki Besin Elementleri Arasındaki İlişkiler. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38(2-3):111-118.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Seçkin Kaya

Okan Erken

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaya, S., & Erken, O. (2018). Kompostlaştırılmış farklı organik gübrelerin domateste bazı organik asitlerin değişimi üzerine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(2), 123-130.