Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Amasya İli Merkez İlçede Süt Sığırcılığı Yapan Tarım İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri ve İklim Değişikliği ile İlgili Düşünceleri

Yıl 2018, Cilt: 6 Sayı: 2, 35 - 45, 25.12.2018

Öz

Bu çalışmanın amacı Amasya ilinde faaliyette bulunan süt sığıcılığı
işletmelerinin mevcut sosyal ve ekonomik durumlarının belirlenmesi ve
kuraklığın oluşması konusundaki düşünce ve davranışlarını incelemektir. Bu
amaçla Amasya ili Merkez ilçede süt sığırcılığı yapan 68 işletmeden anketler
yoluyla veriler toplanmış olup elde edilen veriler grafikler haline getirilerek
yorumlama yoluna gidilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Amasya ilindeki süt
sığırcılığı yapan işletmecilerin tecrübelerin yeterli düzeyde olduğu ve orta
yaş kuşağında oldukları ortaya çıkmıştır. İşletmecilerin eğitim durumu tarım
sektörü için oldukça yüksek düzeyde bulunmuştur. Üreticiler, kuraklığın
nedenleri ve oluşturduğu etkiler konusunda yeterli bir bilgiye sahip olup
bilgiyi de en fazla oranda TV programlarından almaktadırlar. Bölgedeki süt
sığırcılığı yapan işletmeler için en büyük maliyet unsuru yem giderleri olup,
yem teminini üreticilerin önemli bir kısmı dışarıdan satın almak suretiyle
gidermektedirler. Bu nedenle kuraklık yem ihtiyacını kendi işletmesinde
karşılayan işletmeleri olduğu gibi dışarıdan satın alan işletmeleri de
etkilemiştir. Üreticiler süt pazarlama kanalları
içinde en fazla oranda aracıları kullanmaktadır. Bu nedenle hem yem ihtiyacını
işletmenin karşılayacağı ve hem de süt satışını kendilerinin yapacağı bir
sistemi oluşturmaları konusunda gerekli teknik ve ekonomik desteğin üreticilere
verilmesi uygun olacaktır. 

Kaynakça

  • Ağaçayak, T., Öztürk, L., 2017. Türkiye’de Tarım Sektöründen Kaynaklanan Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılmasına Yönelik Stratejiler, Sabancı Üniversi, İstanbul Politikalar Merkezi Stiftung Mercator Girişim Eylül 2017
  • Akalın, Mehmet, (2014). “İklim Değişikliğinin Tarım Üzerindeki Etkileri: Bu Etkileri Gidermeye Yönelik Uyum ve Azaltım Stratejileri”, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl 7, Sayı 2, ss. 351-377.
  • Çiçek, A., Erkan, O.,1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, (12).
  • Erdal Yaylak , Yusuf Konca , Nursel Koyubenbe (2015), İzmir İli Ödemiş İlçesindeki Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Üyesi İşletmelerde Sağlık Koruma Uygulamaları ve Sağlık Sorunları Üzerine Bir Araştırma, Hayvansal Üretim Dergisi , 57(1), s.28-40
  • Erkuş, A., Kral, T., 1991. Türkiye’de tarımsal yapı, bu yapı içerisinde hayvancılığın önemi ve geleceği. II. Hayvancılık Kongresi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası. Ankara.
  • Erkuş, A., A. Turan, A. Eliçin, H. Tanrıvermiş, A. Özçelik ve E. Gündoğmuş, 1996. Tekirdağ İli Tarım İşletmelerinde İthal ve Kültür Melezi Süt Sığırları ile Üretim Yapan İşletmelerde Süt Sığırcılığı Faaliyetlerinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği ve Vakfı Yayınları. No:14.Ankara.
  • Gardner, R.H., Hargrove, W.G. Turner, M.G. Romme, W.H.,1996. “Climate Change, Disturbances and Landscape Dynamics”), Global Change and Terrestrial Ecosystems. Cambridge University Press, Great Britain, 149-172.
  • Gürler, A.Z, Erdal, G., Erdal, H., Doğan, H.G., Ayyıldız, B., Gürel, E., Akboğa, N., Aslan, S., 2016. İklim Değişikliği ve Kuraklığın Türkiye’deki Bitkisel Üretime Etkileri: Yeşilırmak Tarım Havzası Örneği, TAGEM AR-GE Projesi, Proje No: TAGEM14/ARGE/50, Ankara.
  • IEA., 2017. CO₂ Emissions From Fuel Combustion Highlights (2017 edition)
  • IPCC., 2013. Intergovernmental Panel on Climate Change, Synthesis Report.
  • TGHB., 201. Büyükbaş Hayvancılık https://www.tarim.gov.tr/Konular/Hayvancilik/ Buyukbas-Hayvancilik Erişim tarihi 7 Mayıs 2018
  • Tilki M, Sarı M, Aydın E, Işık S, Aksoy AR. 2013. Kars İli Sığır İşletmelerinde Barınakların Mevcut Durumu ve Yetiştirici Talepleri: I. Mevcut Durum. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 19(1):109- 116.
  • TÜİK, 2016. Hayvancılık İstatistikleri, https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul, , Erişim Tarihi 07 Mayıs 2018
  • TÜİK, 2017. Haber Bülteni Sayı: 24588 17 Nisan 2017 http://www.tuik.gov.tr/PreHaber Bultenleri.do?id= 24588, Erişim Tarihi 2 Mayıs, 2018.Walter, H. and H. Lieth. 1960-1967.; (1960). Klimadiagramm - Weltatlas, Fischer, Stuttgart (3vols).
Yıl 2018, Cilt: 6 Sayı: 2, 35 - 45, 25.12.2018

Öz

Kaynakça

  • Ağaçayak, T., Öztürk, L., 2017. Türkiye’de Tarım Sektöründen Kaynaklanan Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılmasına Yönelik Stratejiler, Sabancı Üniversi, İstanbul Politikalar Merkezi Stiftung Mercator Girişim Eylül 2017
  • Akalın, Mehmet, (2014). “İklim Değişikliğinin Tarım Üzerindeki Etkileri: Bu Etkileri Gidermeye Yönelik Uyum ve Azaltım Stratejileri”, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl 7, Sayı 2, ss. 351-377.
  • Çiçek, A., Erkan, O.,1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, (12).
  • Erdal Yaylak , Yusuf Konca , Nursel Koyubenbe (2015), İzmir İli Ödemiş İlçesindeki Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Üyesi İşletmelerde Sağlık Koruma Uygulamaları ve Sağlık Sorunları Üzerine Bir Araştırma, Hayvansal Üretim Dergisi , 57(1), s.28-40
  • Erkuş, A., Kral, T., 1991. Türkiye’de tarımsal yapı, bu yapı içerisinde hayvancılığın önemi ve geleceği. II. Hayvancılık Kongresi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası. Ankara.
  • Erkuş, A., A. Turan, A. Eliçin, H. Tanrıvermiş, A. Özçelik ve E. Gündoğmuş, 1996. Tekirdağ İli Tarım İşletmelerinde İthal ve Kültür Melezi Süt Sığırları ile Üretim Yapan İşletmelerde Süt Sığırcılığı Faaliyetlerinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği ve Vakfı Yayınları. No:14.Ankara.
  • Gardner, R.H., Hargrove, W.G. Turner, M.G. Romme, W.H.,1996. “Climate Change, Disturbances and Landscape Dynamics”), Global Change and Terrestrial Ecosystems. Cambridge University Press, Great Britain, 149-172.
  • Gürler, A.Z, Erdal, G., Erdal, H., Doğan, H.G., Ayyıldız, B., Gürel, E., Akboğa, N., Aslan, S., 2016. İklim Değişikliği ve Kuraklığın Türkiye’deki Bitkisel Üretime Etkileri: Yeşilırmak Tarım Havzası Örneği, TAGEM AR-GE Projesi, Proje No: TAGEM14/ARGE/50, Ankara.
  • IEA., 2017. CO₂ Emissions From Fuel Combustion Highlights (2017 edition)
  • IPCC., 2013. Intergovernmental Panel on Climate Change, Synthesis Report.
  • TGHB., 201. Büyükbaş Hayvancılık https://www.tarim.gov.tr/Konular/Hayvancilik/ Buyukbas-Hayvancilik Erişim tarihi 7 Mayıs 2018
  • Tilki M, Sarı M, Aydın E, Işık S, Aksoy AR. 2013. Kars İli Sığır İşletmelerinde Barınakların Mevcut Durumu ve Yetiştirici Talepleri: I. Mevcut Durum. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 19(1):109- 116.
  • TÜİK, 2016. Hayvancılık İstatistikleri, https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul, , Erişim Tarihi 07 Mayıs 2018
  • TÜİK, 2017. Haber Bülteni Sayı: 24588 17 Nisan 2017 http://www.tuik.gov.tr/PreHaber Bultenleri.do?id= 24588, Erişim Tarihi 2 Mayıs, 2018.Walter, H. and H. Lieth. 1960-1967.; (1960). Klimadiagramm - Weltatlas, Fischer, Stuttgart (3vols).
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ergün Şimşek

Kerem Tuncer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şimşek, E., & Tuncer, K. (2018). Amasya İli Merkez İlçede Süt Sığırcılığı Yapan Tarım İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri ve İklim Değişikliği ile İlgili Düşünceleri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(2), 35-45.