Year 2018, Volume 6, Issue 2, Pages 109 - 114 2018-12-25

Katı Yağ İçeriğinin Belirlenmesinde Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisinin (NIR) Kullanımı

Mustafa Öğütcü [1] , Nazan Arifoğlu [2]

30 361

Bu çalışmada, farklı yağ ve jel ajanları kullanılarak oluşturulan oleojellerin katı yağ içeriklerinin yakın kızıl ötesi (NIR) spektroskopisi kullanılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Kalibrasyon veri seti için farklı katı yağ içeriğine sahip 96 oleojel örneğinin 20 ve 35 °C’de katı yağ içerikleri nükleer manyetik rezonans (NMR) spektroskopisi ile belirlenmiştir. Örneklerin NMR ile belirlenen 20 ve 35 °C’deki katı yağ içeriklerinin sırasıyla %1,65-9,84 ve %1,05-8,77 değerleri arasında olduğu tespit edilmiştir.  Katı yağ içeriğinin belirlenmesinde NMR hasarsız bir teknik olmasına rağmen örnek hazırlama aşamasının zaman alıcı olması gibi bir olumsuzluğu da bulunmaktadır. NMR spektroskopisi ile belirlenen katı yağ içerik değerleri ile NIR spektroskopisi ile tahminlenen değerler arasında güçlü bir korelasyon 20 °C (r1=89,29 ve RMSEP=0,774) ve 35 °C (r2=92,32 ve RMSEP=0,601) olduğu görülmektedir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar NIR spektroskopisinin katı yağ içeriğinin tahmini için NMR spektroskopisinin yerini alacak güvenilir ve hızlı bir teknik olduğunu göstermektedir.

Katı Yağ İçeriği, Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisi, Oleojel
  • AOCS, 1989. Official and recommended methods of the American Oil Chemist’s Society. AOCS, Champaign, Ill.
  • Bockisch, M. (Ed.)., 2015. Fats and Oils Handbook (Nahrungsfette und Öle). Elsevier.
  • Christy, A. A., Kasemsumran, S., Du, Y., & OZAKI, Y., 2004. The detection and quantification of adulteration in olive oil by near-infrared spectroscopy and chemometrics. Analytical Sciences. 20(6): 935-940.
  • Downey, G., McIntyre, P., & Davies, A. N., 2003. Geographic classification of extra virgin olive oils from the eastern Mediterranean by chemometric analysis of visible and near-infrared spectroscopic data. Applied spectroscopy. 57(2): 158-163.
  • Endo, Y., Tagiri-Endo, M., Kimura, K., 2005. Rapid determination of iodine valu and saponification value of fish oils by Near-Infrared Spectroscopy. Journal of Food Science. 70(2): 127-131.
  • Fiebig, H. J., & Lüttke, J., 2003. Solid fat content in fats and oils‐determination by pulsed nuclear magnetic resonance spectroscopy [C‐IV 3g (2003)]. European Journal of Lipid Science and Technology. 105(7): 377-380.
  • Galtier, O., Dupuy, N., Le Dréau, Y., Ollivier, D., Pinatel, C., Kister, J., & Artaud, J., 2007. Geographic origins and compositions of virgin olive oils determinated by chemometric analysis of NIR spectra. Analytica chimica acta. 595(1-2): 136-144.
  • ISO (International Standard). 2008. Animal and vegetable fats and oils – determination of solid fat content by pulsed NMR (no 8292–1). Geneva, Switzerland: ISO Publishing. p 1–5.
  • Márquez, A. J., 2003. Monitoring carotenoid and chlorophyll pigments in virgin olive oil by visible-near infrared transmittance spectroscopy. On-line application. Journal of Near Infrared Spectroscopy. 11(3): 219-226.
  • NAS, S., Gökalp, H. Y., & Ünsal, M., 2001. Bitkisel Yağ Teknolojisi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Ders Kitapları Yayın. (005).
  • Öǧütcü, M., & Yılmaz, E., 2014. Oleogels of virgin olive oil with carnauba wax and monoglyceride as spreadable products. Grasas y Aceites. 65(3): 040.
  • Öğütcü, M., & Yılmaz, E., 2015. Comporison of the pomegranate seed oil organogels of carnauba wax and monoglyceride. Journal of Applied Polymer Science. DOI:10.1002/APP.41343: 1-8.
  • Öğütcü, M., Aydeniz, B., Büyükcan, M. B., & Yılmaz, E., 2012. Determining frying oil degradation by near infrared spectroscopy using chemometric techniques. Journal of the American Oil Chemists' Society. 89(10): 1823-1830.
  • Rácz, A., Fodor, M., & Héberger, K., 2018. Development and comparison of regression models for the determination of quality parameters in margarine spread samples using NIR spectroscopy. Analytical Methods. 10(25); 3089-3099.
  • Rodrigues, J. C., Nascimento, A. C., Alves, A., Osório, N. M., Pires, A. S., Gusmão, J. H., ... & Ferreira-Dias, S., 2005. Calibration of near infrared spectroscopy for solid fat content of fat blends analysis using nuclear magnetic resonance data. Analytica chimica açta. 544(1-2): 213-218.
  • dos Santos, M. T., Morgavi, P., & Le Roux, G. A., 2018. Exploring amazonian fats and oils blends by computational predictions of solid fat content. OCL. 25(1): D107.
  • Sato, T., Maw, A. A., & Katsuta, M., 2003. NIR reflectance spectroscopic analysis of the FA composition in sesame (Sesamum indicum L.) seeds. Journal of the American Oil Chemists' Society. 80(12): 1157-1161.
  • Yıldız, G, Wehling, R.L., Cuppet, S.L., 2001. Method for determining oxidation of vegetable oils by near-infrared spectroscopy. J Am Oil Chem Soc. 78:495–502.
  • Zhang, Z., Shim, Y. Y., Ma, X., Huang, H., & Wang, Y., 2018. Solid fat content and bakery characteristics of interesterified beef tallow-palm mid fraction based margarines. RSC Advances. 8(22); 12390-12399.
Primary Language tr
Subjects Food Science and Technology
Journal Section Articles
Authors

Orcid: 0000-0001-8686-2768
Author: Mustafa Öğütcü (Primary Author)
Institution: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Country: Turkey


Author: Nazan Arifoğlu
Institution: ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Dates

Publication Date: December 25, 2018

Bibtex @research article { comuagri481736, journal = {ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {2147-8384}, eissn = {2564-6826}, address = {Çanakkale Onsekiz Mart University}, year = {2018}, volume = {6}, pages = {109 - 114}, doi = {}, title = {Katı Yağ İçeriğinin Belirlenmesinde Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisinin (NIR) Kullanımı}, key = {cite}, author = {Öğütcü, Mustafa and Arifoğlu, Nazan} }
APA Öğütcü, M , Arifoğlu, N . (2018). Katı Yağ İçeriğinin Belirlenmesinde Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisinin (NIR) Kullanımı. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6 (2), 109-114. Retrieved from http://dergipark.org.tr/comuagri/issue/41582/481736
MLA Öğütcü, M , Arifoğlu, N . "Katı Yağ İçeriğinin Belirlenmesinde Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisinin (NIR) Kullanımı". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 6 (2018): 109-114 <http://dergipark.org.tr/comuagri/issue/41582/481736>
Chicago Öğütcü, M , Arifoğlu, N . "Katı Yağ İçeriğinin Belirlenmesinde Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisinin (NIR) Kullanımı". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 6 (2018): 109-114
RIS TY - JOUR T1 - Katı Yağ İçeriğinin Belirlenmesinde Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisinin (NIR) Kullanımı AU - Mustafa Öğütcü , Nazan Arifoğlu Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - DO - T2 - ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 109 EP - 114 VL - 6 IS - 2 SN - 2147-8384-2564-6826 M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi Katı Yağ İçeriğinin Belirlenmesinde Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisinin (NIR) Kullanımı %A Mustafa Öğütcü , Nazan Arifoğlu %T Katı Yağ İçeriğinin Belirlenmesinde Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisinin (NIR) Kullanımı %D 2018 %J ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 2147-8384-2564-6826 %V 6 %N 2 %R %U
ISNAD Öğütcü, Mustafa , Arifoğlu, Nazan . "Katı Yağ İçeriğinin Belirlenmesinde Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisinin (NIR) Kullanımı". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 6 / 2 (December 2018): 109-114.
AMA Öğütcü M , Arifoğlu N . Katı Yağ İçeriğinin Belirlenmesinde Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisinin (NIR) Kullanımı. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018; 6(2): 109-114.
Vancouver Öğütcü M , Arifoğlu N . Katı Yağ İçeriğinin Belirlenmesinde Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisinin (NIR) Kullanımı. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018; 6(2): 114-109.