Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yabani Korunga Türlerinden Onobrychis oxyodonta ve Onobrychis gracilis Meyvelerinin Çimlenme Yüzdelerinin Artırılması

Yıl 2019, Cilt: 7 Sayı: 1, 215 - 218, 11.07.2019
https://doi.org/10.33202/comuagri.525665

Öz

Çok yıllık yabani korungalar mera
ıslahında kullanılabilecek en önemli bitkilerdir. Fakat yabani baklagillerde
dormansi yüksek oranlarda bulunmaktadır. Bu bitkilerde dormansi kırılarak ve
bitkilerin tarımsal değerleri ortaya konarak tarıma kazandırılmalıdır. Bu
çalışmada yabani korunga türlerinden Onobrychis
oxyodonta
ve Onobrychis gracilis
meyvelerine bazı ön uygulamalar yapılarak ve çimlenme yüzdelerinin artırılması
amaçlanmıştır. Bu çok yıllık yabani korunga türlerinin (Onobrychis oxyodonta ve Onobrychis
gracilis
) meyvelerine fiziksel ve kimyasal ön uygulamalar yapılmıştır.
Fiziksel uygulamalarda meyveler
70oC ve 80oC’deki saf
suda 5, 10 ve 15 dakika bekletme, 100oC’deki saf suya daldırma ve
zımparalama uygulamaları yapılmıştır. Kimyasal uygulamalarda ise meyveler
%96’lık ve %70’lik sülfürik asit (H2SO4) çözeltisinde 1,
2 ve 5 dakika bekletilmiştir.
Onobrychis
gracilis
meyvelerinde
 %96’lık sülfürik asit uygulamasında hiç
çimlenme gözlenmemiştir. Her iki tür içinde kimyasal uygulamalardan istatistiki
olarak önemli bir sonuç alınamamıştır.
Onobrychis oxyodonta
meyveleri 100oC’deki suya daldırma ile 70oC’de
5, 10, 15 dk. bekletme ve zımparalama uygulamalarında en yüksek oranda çimlenme
tespit edilmiştir. Onobrychis gracilis meyvelerinde
de çimlenme oranında  %51,00 ile en büyük
artış 100oC’deki suya daldırma uygulamasında görülmüştür. Bu
uygulamayı 70oC’de 5, 10 ve 15 dk. ile 80 oC ‘de 5 dk
bekletme uygulamaları takip etmiştir. Bu sonuçlara göre çok yıllık yabani
korungaların çimlenme yüzdesini artırmak için sıcak su veya zımparalama
uygulamasının yapılması tavsiye edilmelidir. 

Kaynakça

  • Baskin, C.C., Baskin, J.M., 1998. Seeds: Ecology, Biogeography, and Evolution of Dormancy and Germination.Academic Press, San Diego 666pp.
  • Gökkuş, A., Özaslan-Parlak, A., Poyraz, N., Çalışkan, Ö., Balıca, M., 2009. Akdeniz iklim kuşağının çalılı meralarında otlanan bazı çalı ve yıllık baklagillerin tohumla çoğaltılması. VIII. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim, Hatay: 539-542.
  • Hardegree, S.P.,Emmerich, W.E., 1991. Variability in germination rate among seed lots of Lehmann lovegrass. Journal of Range Management, 44: 323–326.
  • Ibanez, A.N., Passera, C.B., 1997. Factors affecting the germination of albaida (Anthyllis cytisoides L.), a forage legume of the Mediterranean coast. Journal of Arid Environments. 35: 225–231.
  • Majidi, M.M., Barati, M., 2011. Methods for breaking seed dormancy in one cultivated and two wild Onobrychis species. Seed Science and Technology. 9(1): 44-53.
  • Özaslan-Parlak, A., Gökkuş, A., Samıkıran, E., Şenol, M.Y., 2014. Bazı yabani korunga türlerinin morfolojik ve agronomik özelliklerinin incelenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2(2): 111-117.
  • Perez-Garcıa, F., Gonzalez-Benito, M.E., 2006. Seed germination of five Helianthemum species: Effect of temperature and presowing treatments. Journal of Arid Environments. 65: 688–693.
  • Uzun, F., Aydın, İ., 2004. Improving germination rate of Medicago and Trifolium species. Asian Journal of Plant Sciences. 3(6): 714-717.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Altıngül Özaslan Parlak

Sedat Çankaya Bu kişi benim

Fatih Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 11 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özaslan Parlak, A., Çankaya, S., & Yıldız, F. (2019). Yabani Korunga Türlerinden Onobrychis oxyodonta ve Onobrychis gracilis Meyvelerinin Çimlenme Yüzdelerinin Artırılması. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(1), 215-218. https://doi.org/10.33202/comuagri.525665