Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bowel Management System and Role of Nurse

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 1, 34 - 39, 30.06.2017

Öz

The bowel management system (BMS) is a specially designed secure catheter system and is a method that is developed in order to excretion and collecting of feces. BMS is used severe burn in the perianal region, constipation, diarrhea, gaita incontinence, wounds in the perianal region, complete dependence on mobility activity, etc. Implementation and maintenance of the BMS should be the responsibility of the nurse. The patient and family should be informed about the method and the necessary data for the application should be collected before the BMS is placed. In the nursing care of the patient with BMS, a patient-specific stool habit program, irrigation protocol should be established and this protocol should be meticulously applied. In addition, training programs on pressure injuries to nurses should be organized so that the frequency of perianal area damage can be reduced, education and wound care nurses should make frequent clinical visits, and suggestions on the use of BMS in patients at risk and indications. As a result, the role of the nurse in which the BMS is an independent nursing initiative, constitutes an important dimension in the care of critically ill patients by providing skin integrity. The aim of this review is to introduce the BMS; the structure of the BMS is to provide information about its benefits, use, and nursing care in patients who BMS is applied.

BAĞIRSAK YÖNETİM SİSTEMİ VE HEMŞİRENİN ROLÜ

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 1, 34 - 39, 30.06.2017

Öz

Bağırsak yönetim sistemi (BYS) özel olarak düzenlenmiş güvenli bir katater sistemi olup dışkının boşaltılmasını ve toplanmasını sağlamaktadır. BYS, perianal/rektal bölgede ciddi yanıkları, bağırsak kontrolünün kaybı bulunan konstipasyon veya diyaresi olan, yanık veya yara nedeni ile greft yapılması, perianal bölgeyi korumak için kolostomi açılması gereken, şuur kaybına bağlı yatağa bağımlı bireylerde kullanılmaktadır. BYS, bu konuda yetkili hemşireler tarafından yerleştirilen, izlenen, bakımı sağlanan ve sonlandırılan bir yöntemdir. BYS yerleştirilmeden önce BYS hakkında hasta eğimi yapılmalı ve gerekli tüm veri (dışkılama anamnezi, gastrointestinal sistemin işlevsel durumu ve bütünlüğü, dışkı içeriğini etkileyebilecek tıbbı tanıları, farmakolojik ajanlar ve sıvılar, sıvı-elektrolit dengesi, diyeti vb.) toplanmalıdır. BYS bulunan hastanın hemşirelik bakımında, hastaya özgü dışkılama modifikasyon programı, irrigasyon protokolü oluşturulmalı ve titizlikle uygulanmalıdır. Ayrıca perianal bölge hasarlarının görülme sıklığının azaltılabilmesi için, hemşirelere basınç yaraları konusunda eğitim programları düzenlenmeli, eğitim ve yara bakım hemşireleri sık aralarla klinik ziyaretler yapmalı, riskli ve endikasyonu olan hastalarda BYS kullanılmalıdır. Sonuç olarak, bağımsız bir hemşirelik uygulaması olan BYS’de hemşirenin eğitimci rolü, deri bütünlüğünün sağlanması riskli ve önemli olan hastaların bakımında önemli bir boyutu oluşturmaktadır. Bu derleme, BYS yönetiminde, hemşirenin eğitimci rolünü tanımlamak amacı ile düzenlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Editöryal
Yazarlar

Banu Terzi

Nurten Kaya

Türkinaz Aştı

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Terzi, B., Kaya, N., & Aştı, T. (2017). BAĞIRSAK YÖNETİM SİSTEMİ VE HEMŞİRENİN ROLÜ. Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi, 6(1), 34-39.