Bu çalışmada üretici
koşullarında cam serada yetiştirilen iki farklı biber çeşidinin yetiştiricilik
koşullarına hiçbir müdahalede bulunulmaksızın, yetiştirme periyodu boyunca
uygulanan su miktarına karşılık elde edilen verim değerleri alınmış kimi fiziksel
ölçüm ve gözlemler yapılmıştır. Sera girişine takılan bir su sayacı ile her
sulamada üreticiler tarafından uygulanan su miktarları kaydedilmiştir. Daha
sonra uygulanan su miktarlarına karşılık elde edilen verim literatür bilgisi
ile karşılaştırılmıştır. Böylece üretici koşullarında yetiştirilen biber
bitkisine aşırı su uygulanıp uygulanmadığı irdelenmiştir. Çalışma sonucunda
geleneksel üretici koşullarında yetiştirilen biber bitkisine fazla miktarda
sulama suyu uygulandığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak bitkisel üretimde
sulama programlamasının uzman personeller tarafından yapılması gerektiği önerilmiştir.
In
this study, the yield values obtained from the amount of water applied during
the growing season were taken and physical measurements and observations were
made without any intervention in the cultivation conditions of two different pepper
varieties grown in a glasshouse in traditional farmer conditions. The amount of water applied by the farmer in
each irrigation was recorded with a water meter installed in the greenhouse
entrance. Then, yield values
obtained as a result of applied water quantities were compared with the
knowledge of the literature. Thus, it was examined whether excessive irrigation
water was applied to the pepper plant grown under the farmer conditions or not. As a result of the study, it was determined
that the pepper plant grown under the traditional farmer conditions is
over-irrigated. Consequently, it was suggested that irrigation scheduling must
be done by expert personnel in plant production.
Deficit irrigation excessive irrigation thin pepper three nose pepper
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 2 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.