Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye'de Çiftçi Koşullarında Örtü Altında Yetiştirilen İki Farklı Biber Çeşidinin Su-Verim İlişkisi

Yıl 2018, Cilt: 33 Sayı: 2, 73 - 82, 06.01.1019

Öz

Bu çalışmada üretici
koşullarında cam serada yetiştirilen iki farklı biber çeşidinin yetiştiricilik
koşullarına hiçbir müdahalede bulunulmaksızın, yetiştirme periyodu boyunca
uygulanan su miktarına karşılık elde edilen verim değerleri alınmış kimi fiziksel
ölçüm ve gözlemler yapılmıştır. Sera girişine takılan bir su sayacı ile her
sulamada üreticiler tarafından uygulanan su miktarları kaydedilmiştir. Daha
sonra uygulanan su miktarlarına karşılık elde edilen verim literatür bilgisi
ile karşılaştırılmıştır. Böylece üretici koşullarında yetiştirilen biber
bitkisine aşırı su uygulanıp uygulanmadığı irdelenmiştir. Çalışma sonucunda
geleneksel üretici koşullarında yetiştirilen biber bitkisine fazla miktarda
sulama suyu uygulandığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak bitkisel üretimde
sulama programlamasının uzman personeller tarafından yapılması gerektiği önerilmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, (1998) 1997 yılı çalışma raporu. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, Antalya, 71ss.
  • Aktas, H., Söylemez, S., Pakyürek, Y.A., (2009) Farklı Budama Şekillerinin Sera Dolmalık Biber (Capsicum Annuum L.) Yetiştiriciliği Üzerine Etkisi. Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. 13: 31–36.
  • Alvino, A., Centritto, M., Lorenzi, F., (1994) Photosynthesis Response of Sunlit and Shade Pepper (Capsicum annuum) Leaves at Different Positions in the Canopy Under Two Water Regimes. Aust. J. Plant Physiol. 21: 377-391.
  • Ćosić, M., Djurović, N., Todorović, M., Maletić, R., Zečević, B., Stričević, R., (2015) Effect of irrigation regime and application of kaolin on yield, quality and water use efficiency of sweet pepper. Agric. Water Manag. 159: 139-147.
  • Demirkaya, M., Gerçek, S., (2013) Farklı Renkli Su Yastıklarının Sera Koşullarında Biberin (Capsicum annum L.) Verimi ve Su Kullanma Etkinliği Üzerine Etkileri. Tarım Bilim. Dergisi. 19: 281-288.
  • Dimitrov, Z., Ovtcharrova, A., (1995) The Productivity of Peppers and Tomatoes in Case of Insufficient Water Supply, içinde: Proceedings of ICID Special Technical Session on the Role of Advanced Technologies in Irrigation and Drainage System. 91–95 pp.
  • FAO, (2009) Global agriculture towards 2050, içinde: How to feed the world 2050. ss. 1–4.
  • Fernández, M.D., Gallardo, M., Bonachela, S., Orgaz, F., Thompson, R.B., Fereres, E., (2005) Water use and production of a greenhouse pepper crop under optimum and limited water supply. J. Hortic. Sci. Biotechnol. 80: 87–96.
  • Gadissa, T., Chemeda, D., (2009) Effects of drip irrigation levels and planting methods on yield and yield components of green pepper (Capsicum annuum, L.) in Bako, Ethiopia. Agriculture Water Management. 96: 1673-1678.
  • Gençoğlan, C., Akıncı, İ.E., Uçan, K., Akıncı, S., Gençoğlan, S., (2006) Response of Red Hot Pepper Plant (Capsicum annuum L.) to the Deficit Irrigation. Mediterrranean Agriculture Science. 19: 131–138.
  • IAEA, (1995) Management Strategies to Utilize Salt Affected Soils. Manag. Strateg. to Util. Salt Affect. Soils 64.
  • Kırnak, H., Kaya, C., Değirmenci, V., (2002) Growth and Yield Parameters of Bell Peppers With Surface and Subsurface Drip Irrigation Systems Under Different Irrigation Levels. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 33: 383–389.
  • MGM, (2017) Antalya iline ait uzun yıllık iklimsel veriler. URL https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=AN TALYA (Son erişim tarihi: 29.08.2017).
  • Moreno, M.M., Ribas, F., Moreno, A., Cabello, M.J., (2003) Physiological response of a pepper (Capsicum annuum L.) crop to different trickle irrigation rates. Spanish J. Agric. Res. 1: 65–74.
  • Özalp R., (2010) Ülkemizde Biber Üretimi ve Örtüaltı Biber Yetiştiriciliği. Tarım Türk Dergisi. 24: 29–32.
  • Özkan, C.F., Asri, F.Ö., Demirtaş, E.I., Arı, N., (2013) Örtüaltı Biber Yetiştiriciliğinde Organik ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Bitkinin Beslenme Durumu ve Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri. Soil-Water J. 2: 96–101.
  • Pérez-Gutiérrez, A., Garruña, R., Vázquez, P., Latournerie-Moreno, L., Andrade, J.L., Us-Santamaría, R., (2017) Growth phenology and chlorophyll fluorescence of habanero pepper (Capsicum chinense Jacq.) under water stress conditions. Acta Agron. 66: 214–220. https://doi. org/10.15446/acag.v66n2.55897
  • Saltürk, M., (2006) Problem of Water in the Middle East and Analysis of the Problem within the Perspective of Turkey, Journal of Security Strategies, 3: 21-38.
  • Shrivastava, P., Kumar, R., (2015) Soil salinity: A serious environmental issue and plant growth promoting bacteria as one of the tools for its alleviation. Saudi J. Biol. Sci. 22: 123–31. 1.
  • TUİK, (2017) Bitkisel Üretim İstatistiği. Türkiye İstatistik Kurumu. URL https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Son erişim tarihi: 13.11.2017)

Water-Yield Relations of Two Different Pepper Varieties Grown under Greenhouse in Farmer Conditions in Turkey

Yıl 2018, Cilt: 33 Sayı: 2, 73 - 82, 06.01.1019

Öz

In
this study, the yield values obtained from the amount of water applied during
the growing season were taken and physical measurements and observations were
made without any intervention in the cultivation conditions of two different pepper
varieties grown in a glasshouse in traditional farmer conditions.
The amount of water applied by the farmer in
each irrigation was recorded with a water meter installed in the greenhouse
entrance.
Then, yield values
obtained as a result of applied water quantities were compared with the
knowledge of the literature. Thus, it was examined whether excessive irrigation
water was applied to the pepper plant grown under the farmer conditions or not.
As a result of the study, it was determined
that the pepper plant grown under the traditional farmer conditions is
over-irrigated. Consequently, it was suggested that irrigation scheduling must
be done by expert personnel in plant production.

Kaynakça

  • Anonim, (1998) 1997 yılı çalışma raporu. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, Antalya, 71ss.
  • Aktas, H., Söylemez, S., Pakyürek, Y.A., (2009) Farklı Budama Şekillerinin Sera Dolmalık Biber (Capsicum Annuum L.) Yetiştiriciliği Üzerine Etkisi. Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. 13: 31–36.
  • Alvino, A., Centritto, M., Lorenzi, F., (1994) Photosynthesis Response of Sunlit and Shade Pepper (Capsicum annuum) Leaves at Different Positions in the Canopy Under Two Water Regimes. Aust. J. Plant Physiol. 21: 377-391.
  • Ćosić, M., Djurović, N., Todorović, M., Maletić, R., Zečević, B., Stričević, R., (2015) Effect of irrigation regime and application of kaolin on yield, quality and water use efficiency of sweet pepper. Agric. Water Manag. 159: 139-147.
  • Demirkaya, M., Gerçek, S., (2013) Farklı Renkli Su Yastıklarının Sera Koşullarında Biberin (Capsicum annum L.) Verimi ve Su Kullanma Etkinliği Üzerine Etkileri. Tarım Bilim. Dergisi. 19: 281-288.
  • Dimitrov, Z., Ovtcharrova, A., (1995) The Productivity of Peppers and Tomatoes in Case of Insufficient Water Supply, içinde: Proceedings of ICID Special Technical Session on the Role of Advanced Technologies in Irrigation and Drainage System. 91–95 pp.
  • FAO, (2009) Global agriculture towards 2050, içinde: How to feed the world 2050. ss. 1–4.
  • Fernández, M.D., Gallardo, M., Bonachela, S., Orgaz, F., Thompson, R.B., Fereres, E., (2005) Water use and production of a greenhouse pepper crop under optimum and limited water supply. J. Hortic. Sci. Biotechnol. 80: 87–96.
  • Gadissa, T., Chemeda, D., (2009) Effects of drip irrigation levels and planting methods on yield and yield components of green pepper (Capsicum annuum, L.) in Bako, Ethiopia. Agriculture Water Management. 96: 1673-1678.
  • Gençoğlan, C., Akıncı, İ.E., Uçan, K., Akıncı, S., Gençoğlan, S., (2006) Response of Red Hot Pepper Plant (Capsicum annuum L.) to the Deficit Irrigation. Mediterrranean Agriculture Science. 19: 131–138.
  • IAEA, (1995) Management Strategies to Utilize Salt Affected Soils. Manag. Strateg. to Util. Salt Affect. Soils 64.
  • Kırnak, H., Kaya, C., Değirmenci, V., (2002) Growth and Yield Parameters of Bell Peppers With Surface and Subsurface Drip Irrigation Systems Under Different Irrigation Levels. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 33: 383–389.
  • MGM, (2017) Antalya iline ait uzun yıllık iklimsel veriler. URL https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=AN TALYA (Son erişim tarihi: 29.08.2017).
  • Moreno, M.M., Ribas, F., Moreno, A., Cabello, M.J., (2003) Physiological response of a pepper (Capsicum annuum L.) crop to different trickle irrigation rates. Spanish J. Agric. Res. 1: 65–74.
  • Özalp R., (2010) Ülkemizde Biber Üretimi ve Örtüaltı Biber Yetiştiriciliği. Tarım Türk Dergisi. 24: 29–32.
  • Özkan, C.F., Asri, F.Ö., Demirtaş, E.I., Arı, N., (2013) Örtüaltı Biber Yetiştiriciliğinde Organik ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Bitkinin Beslenme Durumu ve Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri. Soil-Water J. 2: 96–101.
  • Pérez-Gutiérrez, A., Garruña, R., Vázquez, P., Latournerie-Moreno, L., Andrade, J.L., Us-Santamaría, R., (2017) Growth phenology and chlorophyll fluorescence of habanero pepper (Capsicum chinense Jacq.) under water stress conditions. Acta Agron. 66: 214–220. https://doi. org/10.15446/acag.v66n2.55897
  • Saltürk, M., (2006) Problem of Water in the Middle East and Analysis of the Problem within the Perspective of Turkey, Journal of Security Strategies, 3: 21-38.
  • Shrivastava, P., Kumar, R., (2015) Soil salinity: A serious environmental issue and plant growth promoting bacteria as one of the tools for its alleviation. Saudi J. Biol. Sci. 22: 123–31. 1.
  • TUİK, (2017) Bitkisel Üretim İstatistiği. Türkiye İstatistik Kurumu. URL https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Son erişim tarihi: 13.11.2017)
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ahmet Tezcan 0000-0002-1654-8244

Harun Kaman 0000-0001-9308-3690

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tezcan, A., & Kaman, H. (1019). Türkiye’de Çiftçi Koşullarında Örtü Altında Yetiştirilen İki Farklı Biber Çeşidinin Su-Verim İlişkisi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 33(2), 73-82.
AMA Tezcan A, Kaman H. Türkiye’de Çiftçi Koşullarında Örtü Altında Yetiştirilen İki Farklı Biber Çeşidinin Su-Verim İlişkisi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Ocak 1019;33(2):73-82.
Chicago Tezcan, Ahmet, ve Harun Kaman. “Türkiye’de Çiftçi Koşullarında Örtü Altında Yetiştirilen İki Farklı Biber Çeşidinin Su-Verim İlişkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 33, sy. 2 (Ocak 1019): 73-82.
EndNote Tezcan A, Kaman H (01 Ocak 1019) Türkiye’de Çiftçi Koşullarında Örtü Altında Yetiştirilen İki Farklı Biber Çeşidinin Su-Verim İlişkisi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33 2 73–82.
IEEE A. Tezcan ve H. Kaman, “Türkiye’de Çiftçi Koşullarında Örtü Altında Yetiştirilen İki Farklı Biber Çeşidinin Su-Verim İlişkisi”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 33, sy. 2, ss. 73–82, 1019.
ISNAD Tezcan, Ahmet - Kaman, Harun. “Türkiye’de Çiftçi Koşullarında Örtü Altında Yetiştirilen İki Farklı Biber Çeşidinin Su-Verim İlişkisi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33/2 (Ocak 1019), 73-82.
JAMA Tezcan A, Kaman H. Türkiye’de Çiftçi Koşullarında Örtü Altında Yetiştirilen İki Farklı Biber Çeşidinin Su-Verim İlişkisi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 1019;33:73–82.
MLA Tezcan, Ahmet ve Harun Kaman. “Türkiye’de Çiftçi Koşullarında Örtü Altında Yetiştirilen İki Farklı Biber Çeşidinin Su-Verim İlişkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 33, sy. 2, 1019, ss. 73-82.
Vancouver Tezcan A, Kaman H. Türkiye’de Çiftçi Koşullarında Örtü Altında Yetiştirilen İki Farklı Biber Çeşidinin Su-Verim İlişkisi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 1019;33(2):73-82.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu