Year 2019, Volume 7, Issue 3, Pages 994 - 1003 2019-07-31

Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi
Design and Performance Analysis of a Sesame Membrane Peeling Machine without Using Salt

Zülküf DEMİR [1]

10 33

Susam, bünyesinde Ca, Fe, Mn, Zn, Mg, Cu ve Se gibi mineraller ile birlikte yağ, karbonhidrat, protein,        bulunduran, besleyici özelliği  yüksek  olan yağlı bir tohum olmasına rağmen oksalik asit, fitik asidi ve selüloz gibi insan sağlığına zararlı etken maddeleri de içerir. Susam danesi, zarının soyulması aşamasında, yağının çıkarılması ve tahin yapımı gibi amaçlarla deformasyona uğratıldığı durumda, içerdiği mineraller zarındaki asit ve selüloz ile kimyasal reaksiyona girerek birçok hastalığa neden olan yapılar oluşturmaktadır. Susam kabuğundaki asitler ve selülozun bu zararlarından dolayı tüketilmeden önce soyulması bir zorunluluktur. Mevcut olan soyma yöntemlerinde susam daneleri nemlendirildikten sonra karıştırıcı ile şişmiş zarları parçalamaktadır. Parçalanmış zarlar susam danesi ile birlikte tuzlu suda bekletilerek daneler zarlardan ayrıştırılır. Ayrılmış olan daneler yıkandıktan sonra fırında kavrulur ve tüketime hazır hale getirilir. Mevcut durumda bir ton susamın zarını soymak için 20 m3 su ve 3 m3 tuz kullanılmaktadır. Ayrıca işlem 24 saatte 9 çalışan ile yapılabilmektedir. Bu çalışmada, bir susam zarı soyma makinesi ana mili için özel bir tasarım yapılarak tuz kullanımı tamamen ortadan kaldırılmış, işlem süresi kısaltılmış, gerekli olan su tüketimi ve çalışan sayısı ise yaklaşık olarak % 90 oranında azaltılmıştır.

 

Susam, Susam zarı, Ana mil, Karıştırıcı çubuklar, Susam zarını soyma makinesi
  • [1] K. Rechtenbach ve S. Nitz, “Extraction of gamma-tochopherol and lignan compunds of sesamum indicum L. With accelerated solvent extraction (ASE),” Scientific Publications, c. 4, No:3, Technische Universitat München, Germany, 1999. [Online].
  • [2] H. Katsuzaki S. Kawakishi ve T. Osawa, “Sesaminol glucosides in sesame seeds,” Phtyochemistry, vol. 35, pp. 773-776, 1994.
  • [3] A. H. Johnson ve M. S. Peterson, “Encyclopedia of food technology,” The Avi Publishing Company, Inc. Westport Connecticut, pp. 793-795, 1974.
  • [4] A. Ashri, “Sesame”, Agriculture Sciences, vol.5, no.6, pp. 179-228, 1998.
  • [5] G. Röbbelen R. K. Downey ve A. Ashri “Oil crops of the world-their breeding & breeding utilization,” Mc Graw-Hill Publishing Company, 1989.
  • [6] M. Bannet, “Sesame seed,” The New Rural Indurtries, ss. 361-367, 1995. [Online]. Erişim: https://www.agmrc.org/media/cms/sesame_38F4324EE52CB.pdf
  • [7] A. A. Carbonell-Barrachina M. A. Lluch Pe´rez-Munera I. I. Hernando ve S. Castillo, “Effects of chemical dehulling of sesame on color and microstructure,” Food Chemistry, vol. 15, no. 3, pp. 229-234, 2009.
  • [8] Bulayci brothers industry trade Co. Ltd., (2003). [Online]. Erişim: http://www.bulayhan.com
  • [9] G. M. Yehia O. A. Hussein ve I. A. Yaldes, (2002) “Wet decoratication of sesame seeds by new methods, [Online]. Erişim: http://www.unu.edu/unupress/food/8F121e/8F121E09
  • [10] Gürmaksan, (2003) .Tahin, helva, lokum gıda makinaları, [Online]. Erişim: http://www.telerehber.com/gurmaksan/urun4.htm
  • [11] Maden Gümüs Food Machinery Manufacturing, Sesame processing unit, 2003.
  • [12] M. F. Girgis, “Method for Peeling and Processing Grain,” U.S.A. 3419056, Aralık, 31, 1968.
  • [13] S. Latreyte, “Produce peeling machine particularly for shelling nuts,” U.S.A. 4785729, Ocak, 22, 1988.
  • [14] M.L. Beeler, “Peeler with inclined grooves inside wall,” U.S.A. 5617783, Ağustos, 4, 1997.
  • [15] M. Elleuch S. Besbes O. Roiseux C. Blecker ve H. Attia, “Quality characteristics of sesame seeds and by-products,” Food Chemistry. vol. 103, pp. 641–650, 2006.
  • [16] K. Al-Ismail N. Alawamleh M. Al-Dabbas, (2018) “Effect of roasting and dehulling on antioxidant activity, oil quality and protein functionality of sesame seeds used in tahina and halawa.” Madridge Journal of Food Technology, vol. 3, no. 1, pp. 109-114, 2018.
  • [17] İ. Cürgül, Makina Elemanları Cilt 1, güncelleştrilmiş baskı, İstanbul, Türkiye: Birsen Yayınevi, 2015, böl. A, ss, 20-35.
  • [18] M. Akkurt, Makina Elemanları Cilt 1, gözden geçirilmiş 3. baskı, İstanbul, Türkiye: Birsen Yayınevi, 1997, böl. D (16), ss, 517-541.
Primary Language tr
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Orcid: 0000-0002-0685-3712
Author: Zülküf DEMİR (Primary Author)
Institution: Batman University, Faculty of Engineering and Architecture, Mecahanical Engineering Department,
Country: Turkey


Dates

Publication Date: July 31, 2019

Bibtex @research article { dubited471467, journal = {Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi}, issn = {}, eissn = {2148-2446}, address = {Duzce University}, year = {2019}, volume = {7}, pages = {994 - 1003}, doi = {10.29130/dubited.471467}, title = {Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi}, key = {cite}, author = {DEMİR, Zülküf} }
APA DEMİR, Z . (2019). Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7 (3), 994-1003. DOI: 10.29130/dubited.471467
MLA DEMİR, Z . "Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi". Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 7 (2019): 994-1003 <http://dergipark.org.tr/dubited/issue/46290/471467>
Chicago DEMİR, Z . "Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi". Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 7 (2019): 994-1003
RIS TY - JOUR T1 - Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi AU - Zülküf DEMİR Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.29130/dubited.471467 DO - 10.29130/dubited.471467 T2 - Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 994 EP - 1003 VL - 7 IS - 3 SN - -2148-2446 M3 - doi: 10.29130/dubited.471467 UR - https://doi.org/10.29130/dubited.471467 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Duzce University Journal of Science and Technology Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi %A Zülküf DEMİR %T Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi %D 2019 %J Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi %P -2148-2446 %V 7 %N 3 %R doi: 10.29130/dubited.471467 %U 10.29130/dubited.471467
ISNAD DEMİR, Zülküf . "Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi". Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 7 / 3 (July 2019): 994-1003. https://doi.org/10.29130/dubited.471467
AMA DEMİR Z . Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi. DUBİTED. 2019; 7(3): 994-1003.
Vancouver DEMİR Z . Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2019; 7(3): 1003-994.