@article{article_439364, title={Çocuklarda Foley Kateteri Tekniği ile Künt Özofageal Yabancı Cisim Çıkarılmasındaki Deneyimlerimiz}, journal={Akademik Araştırma Tıp Dergisi}, volume={1}, pages={57–60}, year={2017}, author={Akman, Sertaç and Karamaan, Ayşe and Karaman, İbrahim and Balcı, Özlem and Maden, Haşim Ata and Erdoğan, Derya and Özgüner, İsmet Faruk}, keywords={Esophagus,foreign bodies,Foley catheterization}, abstract={
Amaç
Özofagus yabancı cismi olan hastaların hızlı tanı ve tedavisi yapılmalıdır. Özofagus yabancı cisiminin çıkartılmasındaki en iyi metodun hangisi olduğu hala tartışmalıdır. Bu çalışmada, çocuklarda künt üst özofageal yabancı cisimlerin çıkarılmasında kullanılan Foley kateter tekniğindeki deneyimlerimizi sunmak istedik.
Gereç ve Yöntem
Ocak 2011-Ağustos 2016 tarihleri arasında üst özofagusta yabancı cisim nedeniyle hastanemize başvuraN ve tedavisi yapılan toplam 86 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların 39’u erkek ve 47’si kızdı, yaşları 7,5 ay ile 10 yaş arasındaydı.
Bulgular
En sık saptanan yabancı cisim madeni paraydı (%84). 86 yabancı cismin 84’ü (%98) bu teknikle başarıyla çıkarıldı. Hastaların ikisinde (%2) girişim başarılı olmadı ve bunlar anestezi altında Magill forseps kullanılarak çıkarıldı. Hastaların hiçbirinde yabancı cisim çıkarılması işlemine bağlı komplikasyon gelişmedi.
Tartışma
Çocukların incelemek istedikleri her şeyi ağızlarına götürmelerine engel olmak zordur. Özofagus yabancı cisimlerinin erken tanı ve tedavisi, muhtemel komplikasyonların gelişimini engellemek açısından önemlidir. Foley kateter tekniği üst özofagustaki künt yabancı cisimlerin çıkarılmasında
kullanılan güvenli ve maliyeti düşük bir yöntemdir.
}, number={2}, publisher={Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi} }