Çeşitli arı
hastalıklarından kolonin korunmasında, kovanın hava alan bölümlerinin dışarıdan
gelecek olan viral, bakteriyal ve fungal tehditlere karşı korunmasında ve
kovandan atılamayacak kadar büyük canlılarının mumyalanmasında kullanılan
propolis, bal arıları tarafından ağaçların kabuklarından, bitkilerin tomurcuk
ve filizlerinden toplandıktan sonra kovanda üretilir. Suda erimeyen, rengi
toplandığı kaynağa ve propolisin yaşına göre değişen, genellikle sarı, yeşil ve
kahverengi olan apiterapevtik bir doğal üründür. Kimyasal yapısı çok kompakt
olmakla birlikte , majör bileşenleri flavanoidler, fenolik asitler, glikozidler
ve aglikonlardır. Biyolojik yönden aktivitesinin baş aktörleri flavanoidler ve
fenolik asitlerdir. Propolisin yapısındaki fenollerin başlıca biyolojik
aktivitelerinden biri serbest radikal temizleme özellikleri, metal şelasyonu ve
enzimatik aktivite modülasyonu (düzenlenmesi) gibi farklı yolaklarla güçlü
antioksidan etki göstermesidir. Oksidatif stresi düşürerek olası doku ve DNA
hasarını önlemektedir. Propolis çeşitli mediatörlerin salınımı engelleyerek,
trombosit agregasyonu ve ekazonoidlerin sentezini (prostaglandin ve
lökotrienler) inhibe ederek infalamasyonu önlemede yardımcı olur. Galangin ve
kuersetin infalamsyonu önlemede propolis
içindeki en aktif flavanoidlerdir. Yararlı yanlarının yanında yüksek alerjik
reaksiyonlara ve bunlara bağlı rahatsızlıklara neden olduğu için, daha güvenli
kullanımı için biyoteknolojik transformasyona uğratılarak alerjik içeriğin
azaltılması ve doz aralığının belirlenmesi gerekmektedir.
Subjects | Food Engineering |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 9 Issue: 2 |