BibTex RIS Cite

IMPACT OF INFORMATION SHARING IN A RESEARCH ON ORGANIZATIONAL TRUST AND INNOVATIVE BEHAVIOUR

Year 2016, Issue: 58, 127 - 157, 01.12.2016

Abstract

Information sharing is to transfer the knowledge of the individual in the organization to the other individuals within the scope of knowledge management. Information sharing is of vital importance for all the organizations aiming at success. In this study information sharing is designed to examine innovative behavior and the effects of organizational trust. Creating an innovative culture of sharing information in terms of employees and organizational trust the managers and sub-dimensions, providing confidence among employees and the institution has been tried to draw attention to the importance of the role. In this context, the furniture industry operating in a questionnaire was administered to 209 employees. SPSS 16.0 program, frequency, correlation and regression analysis were subjected to. As a consequence, participants in the sharing of information with the innovative behavior of employees dimensions of organizational trust and confidence in the managers, colleagues, significant relationship between trust and confidence institution were identified.

BİLGİ PAYLAŞIMININ YENİLİKÇİ DAVRANIŞA VE ÖRGÜTSEL GÜVENE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Year 2016, Issue: 58, 127 - 157, 01.12.2016

Abstract

Bilgi paylaşımı, bilgi yönetimi kapsamında örgüt içerisinde bireyin sahip olduğu bilginin diğer bireylere aktarılmasıdır. Bilgi paylaşımı başarıyı hedefleyen tüm örgütler için hayati önem taşır. Bu çalışma bilgi paylaşımının yenilikçi davranışa ve örgütsel güvene etkilerini incelemek amacıyla tasarlanmıştır. Çalışmada bilgi paylaşımının çalışanlar açısından yenilikçi kültür oluşturmalarında ve örgütsel güven ve alt boyutları olan yönetici, çalışanlar arası ve örgüte olan güveni sağlamadaki rolüne dikkat çekmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda mobilya sektöründe faaliyet gösteren 209 çalışana anket uygulanmış ve elde edilen veriler Spss 16.0 programında frekans, t-testi, tek yönlü varyans, korelasyon ve regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Sonuç olarak katılımcı çalışanların bilgi paylaşımı ile yenilikçi davranış ve örgütsel güven boyutları olan yöneticiye güven, çalışma arkadaşlarına güven ve örgüte güven arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA89CV59KF
Journal Section Research Article
Authors

Melahat Öneren This is me

Gamze Ebru Çiftçi This is me

Ahmet Harman This is me

Publication Date December 1, 2016
Submission Date December 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 58

Cite

APA Öneren, M., Çiftçi, G. E., & Harman, A. (2016). BİLGİ PAYLAŞIMININ YENİLİKÇİ DAVRANIŞA VE ÖRGÜTSEL GÜVENE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(58), 127-157.