BibTex RIS Cite

MAĞDURLAR MI MAĞDUR ETMEKTEDİR? : ÖRGÜTLERDE SALDIRGAN DAVRANIŞLAR VE ALGILANAN MAĞDURİYET ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Year 2016, Issue: 58, 404 - 417, 01.12.2016

Abstract

Bu çalışmanın temel sorusu örgütlerde mağdur edilenlerin mi başkalarını mağdur ettikleri yani saldırgan davranış sergiledikleridir. Dolayısıyla araştırmanın amacı algılanan mağduriyetin çalışanların saldırgan davranışları üzerindeki etkilerini belirlemektir. Çalışmada algılanan mağduriyet dolaylı ve doğrudan olmak üzere iki tür olarak ele alınmıştır. Saldırgan davranışlar da düşmanlık ifadeleri, sözel saldırganlık, fiziki saldırganlık ve öfke olarak dört boyut olarak düşünülmüştür. Araştırma Kayseride 72 kişilik bir yönetici grup üzerinde kolayda örnekleme ve anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre her iki mağduriyet türünün de saldırgan davranış boyutları üzerinde anlamlı ve pozitif etkilere sahip olduğu belirlenmiştir. Buna göre mağduriyet yaşayanların veya yaşamış olanların saldırgan davranışlar sergiledikleri sonucu ortaya çıkmıştır. Mağdurların mağdur etme eğiliminde oldukları belirlenmiştir.

DO THE VICTİMS VICTIMIZE? : A STUDY ON AGGRESSIVE BEHAVIOR AND PERCEIVED VICTIMIZATION IN ORGANIZATIONS

Year 2016, Issue: 58, 404 - 417, 01.12.2016

Abstract

The main question of this study is whether those, who were victimized within organizations, also victimize others and present aggressive behaviors. Hence, the aim of this study is to determine the effects of perceived victimization on employees aggressive behaviors. In this study, perceived victimization was handled under two forms as direct and indirect. Aggressive behaviors were considered in four dimensions as hostility, verbal aggression, physical aggression and anger. The research was carried out on a group of 72 managers in Kayseri, via convenience sampling and survey methods. According to results of the research, it was determined that both forms of victimization have positive and significant effects on dimensions of aggressive behavior. Accordingly it was revealed as a result that the individuals who are or were victimized also present aggressive behaviors. It was determined that the victims tend to victimize.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA73FN45DE
Journal Section Research Article
Authors

Mahmud Özdevecioğlu This is me

Publication Date December 1, 2016
Submission Date December 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 58

Cite

APA Özdevecioğlu, M. (2016). MAĞDURLAR MI MAĞDUR ETMEKTEDİR? : ÖRGÜTLERDE SALDIRGAN DAVRANIŞLAR VE ALGILANAN MAĞDURİYET ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(58), 404-417.