Research Article
BibTex RIS Cite

Asistan Hekimlerde Covid-19 Öncesi ve Sırasında Çalışma Ortamında Beslenme Durumu Değişikliğinin Saptanması

Year 2021, Volume: 6 Issue: 2, 66 - 71, 02.08.2021
https://doi.org/10.25000/acem.911218

Abstract

Amaç: Bu çalışmada, koronavirüs (COVİD-19) salgını öncesi ve sırasında asistan hekimlerin çalışma ortamında beslenme durumu değişikliklerinin saptanması amacıyla yapılmıştır.
Materyal ve Metod: Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde görev yapan ve çalışmaya katılmayı kabul eden asistan hekimler çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin demografik özelliklerini ve beslenme durumu değişikliklerini belirlemek için araştırmacılar tarafından geliştirilen online anket yöntemi ile veriler toplanmıştır. Sonuçlar SPSS istatistik programı ile analiz edilmiştir.
Bulgular: Covid-19 salgını asistan hekimlerin %82,2’lik kısmının beslenme durumunu etkilemiştir. Salgın sırasında sağlıklı beslenmeye çalışan hekim oranı %79,1 olarak saptanmıştır. Bununla beraber meyve ve sebze tüketimini salgın sırasında arttıran hekim sayısı ise %58,2’dir. Salgın sırasında asistan hekimlerin su tüketimleri sorgulanmış ve %51,1 oranında azalma saptanmıştır. Salgın öncesi hekimlerin %78,3’ü 6-8 saat oranında uyurken, salgın sırasında bu oran %56,6’ya düşmüş ve 1-5 saat uyuyan hekim sayısı %38’e çıkmıştır. Salgın öncesi ve salgın sırasında uyku süresi arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür (p<0.05).
Sonuç: Covid-19 salgını asistan hekimlerin yaşam standartlarını büyük ölçüde etkilemiştir. Bu dönemde yoğun çalışma temposu içerisinde olan asistan hekimlerin beslenme ve uyku düzenlerinin bozulduğu görülmüştür.

Thanks

Covid-19 pandemisinde çalışmamızın yapılmasına izin veren Prof.Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Başhekimliği'ne ve çalışmayı kabul eden kıymetli asistan hekimlerimize şükranlarımızı sunarız.

References

  • 1. Saatçi E. COVID-19 Pandemic and health professionals: Keep them alive or survive? Türk Aile Hek Derg. 2020;24:153-166.
  • 2. Yücesan B, Özkan Ö. Evaluation of the COVID-19 Pandemic Process in Terms of Health Management. Eurasian JHS. 2020;3 (COVID-19 Special Issue):134-9.
  • 3. Senécal X, Kozak R, Mubareka S, Salt N, Gubbay JB, Eshaghi A, et al. Diagnosis, and management of first case of covid-19 in canada: lessons applied from sars. Clin Infect Dis. 2020;71:2207-10.
  • 4. Walton M, Murray E, Christian MD. Mental health care for medical staff and affiliated healthcare workers during the covid-19 pandemic. Eur Heart J Acute Cardiovasc Care. 2020;9:241-7.
  • 5. Emiral E, Çevik ZA, Gülümser Ş. COVID-19 Pandemisi ve İntihar. ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi. 2020;5(COVID-19 Özel Sayısı):138-47.
  • 6. Erol A. High-Dose Intravenous Vitamin C Treatment For COVID-19. Osfpreprints [Internet]. 2020 Feb [Cited 2020 July8]. Available From: https://osf.io/p7ex8/
  • 7. Eskici G. COVID-19 Pandemia: Nutrition Recommendations for Quarantine. Anatol Clin. 2020;1(Special Issue 1) 25:1:124-9.
  • 8. FAO. 2020. Maintaining a healthy diet during the COVID-19 pandemic. Rome.
  • 9. Türkiye Diyetisyenler Derneği (TDD). Covid-19 hakkında beslenme önerileri [Internet], 2020 [Cited 2021 June 21]. Available From: http://www.tdd.org.tr/index.php/duyurular/69-covid-19-beslenme-onerileri
  • 10. Sağlık Bakanlığı. Türkiye’de sağlık eğitimi ve sağlık insan gücü durum raporu. 1.Baskı. Eskişehir:YÖK; 2014.
  • 11. Yücel B. Sağlık çalışanlarının beslenme alışkanları ve beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi (yükseklisans tezi): Ankara: Başkent Üniversitesi. 2015.
  • 12. Khaerunnisa S, Kurniawan H, Awaluddin R, Suhartati S, Soetjipto S. Potential inhibitor of covid-19 main protease (mpro) from several medicinal plant compounds by molecular docking study. Preprints. 2020 March 13. doi: 10.20944/preprints202003. 0226.v1.
  • 13. Cheng R.Z. Can early and high intravenous dose of vitamin c prevent and treat coronavirus disease 2019 (Covid-19)? Med Drug Discov. 2020 Mar; 5: 100028.
  • 14. Zeng J, Wang CT, Zhang FS, et al. Effect of probiotics on the incidence of ventilator associated pneumonia in critically ill patients: a randomized controlled multicenter trial. Intensive Care Med. 2016;42:1018–28.
  • 15. Ünal E, Özdemi̇r A, Yüksel Kaçan C. Covid-19 Pandemisinin Hemşirelik Öğrencilerinin Beslenme ve Hijyen Alışkanlıklarına Etkisi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2020;46:305-11.
  • 16. Macit M. Covid-19 salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi. Mersin Univ Saglık Bilim Dergisi. 2020;13:277-88.
  • 17. Coelho-Ravagnani CF, Corgosinho FC, Sanches FZ, Prado CMM, Laviano A, Mota JF. Dietary recommendations during the COVID-19 pandemic. Nutr Rev. 2021;79:382-93.
  • 18. Celorio-Sardà R, Comas-Basté O, Latorre-Moratalla ML, Zerón-Rugerio MF, Urpi-Sarda M, Illán-Villanueva M, Farran-Codina A, et al. Effect of COVID-19 Lockdown on Dietary Habits and Lifestyle of Food Science Students and Professionals from Spain. Nutrients. 2021;13:1494.
  • 19. Ateş Özcan B, Yeşilkaya B. Adverse Effect of Emotional Eating Developed During the COVID-19 Pandemic on Healthy Nutrition, a Vicious Circle: A cross-sectional descriptive study. Rev Esp Nutr Hum Diet. 2021; 25(Supl. 2): e1144.
  • 20. Demir H, Elkin N, Barut A, Bayram H, Averi S. Vardiyalı çalışan sağlık personelinin uyku süresi ve beslenme durumunun değerlendirilmesi, İGUSABDER. 2017;89-107.
  • 21. Kesgin M, Kubilay G. Özel bir hastanede çalışan hemşirelerin yaşam alışkanlıkları ve çalışma koşullarından kaynaklı sağlık sorunlarının değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Dergisi. 2011;18: 41-49.
  • 22. Muslu M, Özçelik Ersü, D. Yeni koronavirüs (sars-cov-2/covid-19) pandemisi sırasında beslenme tedavisi ve önemi. Bes Diy Der. 2020;48:73-82.
  • 23. Mohajer Shojai T, Ghalyanchi Langeroudi A, Karimi V, Barin A, Sadri N. The effect of allium sativum (garlic) extract on infectious bronchitis virus in specific pathogen free embryonic egg. Avicenna J Phytomed. 2016;6:458-267.
  • 24. Küçükcankurtaran S, Özdoğan Y. Covid-19 pandemisinin yetişkinlerin beslenme durumuna etkisi. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2020; doi:10.33631/duzcesbed.754560
  • 25. Dilber A, Dilber F, koronavirüs (covid-19) salgınının bireylerin beslenme alışkanlıkları üzerindeki etkisi: Karaman ili örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2020;8:2144-62.
  • 26. Xiao H, Zhang Y, Kong D, Li S, Yang N. The effects of social support on sleep quality of medical staff treating patients with coronavirus disease 2019 (covid-19) in January and February 2020 in China. Med Sci Monit. 2020;26: E923549.
  • 27. Sartorao Filho CI, Rodrigues WCDLV, De Castro RB, Arlete Aparecida Marçal, Shirlene Pavelqueires, Luiz Takano et al. Impact of covid-19 pandemic on mental health of medical students: a cross-sectional study using gad-7 and phq-9 questionnaires. medRxiv 2020.06.24.20138925; doi: https://doi.org/10.1101/2020.06.24.20138925.
  • 28. Yakar B, Kaygusuz T, Pirinçci E, Onalan E, Ertekin Y. Knowledge, attitude, and anxiety of medical students about the current COVID-19 outbreak in Turkey. Fam Pract Palliat Care. 2020;5:36-44.
  • 29. Danısman D, Sahi̇p T, Hızarcı Tavlı E. Pandemi polikliniğinde asistan olmak. Konuralp Tıp Dergisi. 2020;12:388-390.
  • 30. Sağdıç O, Kayacan S, Dertli E, Arıcı M. Gıda güvenliği açısından covid-19 etmeni sars-cov-2’nin değerlendirilmesi ve korunma yöntemleri. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi. 2020;18:927-33.

Evaluation of the nutritional status changes of resident physicians before and during the COVID-19 Pandemic

Year 2021, Volume: 6 Issue: 2, 66 - 71, 02.08.2021
https://doi.org/10.25000/acem.911218

Abstract

Aim: This study was conducted to determine nutritional changes in the working environment of resident physicians before and during the coronavirus 2019 (COVID-19) pandemic.
Methods: Resident physicians working at Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital and who agreed to participate were included in the study. Data were collected using an online questionnaire method developed by the researchers for determining demographic characteristics and nutritional changes in the study participants. Results were analyzed with the SPSS statistical program.
Results: The COVID-19 outbreak affected the nutritional status of 82.2% of the resident physicians. The rate of physicians trying to eat a healthy diet during the pandemic was 79.1%. However, the number of physicians who increased their consumption of fruits and vegetables during the epidemic was 58.2%. During the pandemic, water consumption of the resident physicians was evaluated, and a 51.1% decrease in water consumption was found. While 78.3% of the physicians slept 6–8 hours per night before the pandemic, this rate decreased to 56.6% during the pandemic while the number of physicians who slept for 1 to 5 hours increased to 38% during the Covid-19 outbreak. A significant relationship between sleep duration before and during the pandemic was found (p < 0.05).
Conclusion: The Covid-19 outbreak has greatly and continues to affect the living standards of resident physicians. During the study period, it was observed that the diet and sleep patterns of resident physicians who worked in an intense environment had been disrupted.

References

  • 1. Saatçi E. COVID-19 Pandemic and health professionals: Keep them alive or survive? Türk Aile Hek Derg. 2020;24:153-166.
  • 2. Yücesan B, Özkan Ö. Evaluation of the COVID-19 Pandemic Process in Terms of Health Management. Eurasian JHS. 2020;3 (COVID-19 Special Issue):134-9.
  • 3. Senécal X, Kozak R, Mubareka S, Salt N, Gubbay JB, Eshaghi A, et al. Diagnosis, and management of first case of covid-19 in canada: lessons applied from sars. Clin Infect Dis. 2020;71:2207-10.
  • 4. Walton M, Murray E, Christian MD. Mental health care for medical staff and affiliated healthcare workers during the covid-19 pandemic. Eur Heart J Acute Cardiovasc Care. 2020;9:241-7.
  • 5. Emiral E, Çevik ZA, Gülümser Ş. COVID-19 Pandemisi ve İntihar. ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi. 2020;5(COVID-19 Özel Sayısı):138-47.
  • 6. Erol A. High-Dose Intravenous Vitamin C Treatment For COVID-19. Osfpreprints [Internet]. 2020 Feb [Cited 2020 July8]. Available From: https://osf.io/p7ex8/
  • 7. Eskici G. COVID-19 Pandemia: Nutrition Recommendations for Quarantine. Anatol Clin. 2020;1(Special Issue 1) 25:1:124-9.
  • 8. FAO. 2020. Maintaining a healthy diet during the COVID-19 pandemic. Rome.
  • 9. Türkiye Diyetisyenler Derneği (TDD). Covid-19 hakkında beslenme önerileri [Internet], 2020 [Cited 2021 June 21]. Available From: http://www.tdd.org.tr/index.php/duyurular/69-covid-19-beslenme-onerileri
  • 10. Sağlık Bakanlığı. Türkiye’de sağlık eğitimi ve sağlık insan gücü durum raporu. 1.Baskı. Eskişehir:YÖK; 2014.
  • 11. Yücel B. Sağlık çalışanlarının beslenme alışkanları ve beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi (yükseklisans tezi): Ankara: Başkent Üniversitesi. 2015.
  • 12. Khaerunnisa S, Kurniawan H, Awaluddin R, Suhartati S, Soetjipto S. Potential inhibitor of covid-19 main protease (mpro) from several medicinal plant compounds by molecular docking study. Preprints. 2020 March 13. doi: 10.20944/preprints202003. 0226.v1.
  • 13. Cheng R.Z. Can early and high intravenous dose of vitamin c prevent and treat coronavirus disease 2019 (Covid-19)? Med Drug Discov. 2020 Mar; 5: 100028.
  • 14. Zeng J, Wang CT, Zhang FS, et al. Effect of probiotics on the incidence of ventilator associated pneumonia in critically ill patients: a randomized controlled multicenter trial. Intensive Care Med. 2016;42:1018–28.
  • 15. Ünal E, Özdemi̇r A, Yüksel Kaçan C. Covid-19 Pandemisinin Hemşirelik Öğrencilerinin Beslenme ve Hijyen Alışkanlıklarına Etkisi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2020;46:305-11.
  • 16. Macit M. Covid-19 salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi. Mersin Univ Saglık Bilim Dergisi. 2020;13:277-88.
  • 17. Coelho-Ravagnani CF, Corgosinho FC, Sanches FZ, Prado CMM, Laviano A, Mota JF. Dietary recommendations during the COVID-19 pandemic. Nutr Rev. 2021;79:382-93.
  • 18. Celorio-Sardà R, Comas-Basté O, Latorre-Moratalla ML, Zerón-Rugerio MF, Urpi-Sarda M, Illán-Villanueva M, Farran-Codina A, et al. Effect of COVID-19 Lockdown on Dietary Habits and Lifestyle of Food Science Students and Professionals from Spain. Nutrients. 2021;13:1494.
  • 19. Ateş Özcan B, Yeşilkaya B. Adverse Effect of Emotional Eating Developed During the COVID-19 Pandemic on Healthy Nutrition, a Vicious Circle: A cross-sectional descriptive study. Rev Esp Nutr Hum Diet. 2021; 25(Supl. 2): e1144.
  • 20. Demir H, Elkin N, Barut A, Bayram H, Averi S. Vardiyalı çalışan sağlık personelinin uyku süresi ve beslenme durumunun değerlendirilmesi, İGUSABDER. 2017;89-107.
  • 21. Kesgin M, Kubilay G. Özel bir hastanede çalışan hemşirelerin yaşam alışkanlıkları ve çalışma koşullarından kaynaklı sağlık sorunlarının değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Dergisi. 2011;18: 41-49.
  • 22. Muslu M, Özçelik Ersü, D. Yeni koronavirüs (sars-cov-2/covid-19) pandemisi sırasında beslenme tedavisi ve önemi. Bes Diy Der. 2020;48:73-82.
  • 23. Mohajer Shojai T, Ghalyanchi Langeroudi A, Karimi V, Barin A, Sadri N. The effect of allium sativum (garlic) extract on infectious bronchitis virus in specific pathogen free embryonic egg. Avicenna J Phytomed. 2016;6:458-267.
  • 24. Küçükcankurtaran S, Özdoğan Y. Covid-19 pandemisinin yetişkinlerin beslenme durumuna etkisi. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2020; doi:10.33631/duzcesbed.754560
  • 25. Dilber A, Dilber F, koronavirüs (covid-19) salgınının bireylerin beslenme alışkanlıkları üzerindeki etkisi: Karaman ili örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2020;8:2144-62.
  • 26. Xiao H, Zhang Y, Kong D, Li S, Yang N. The effects of social support on sleep quality of medical staff treating patients with coronavirus disease 2019 (covid-19) in January and February 2020 in China. Med Sci Monit. 2020;26: E923549.
  • 27. Sartorao Filho CI, Rodrigues WCDLV, De Castro RB, Arlete Aparecida Marçal, Shirlene Pavelqueires, Luiz Takano et al. Impact of covid-19 pandemic on mental health of medical students: a cross-sectional study using gad-7 and phq-9 questionnaires. medRxiv 2020.06.24.20138925; doi: https://doi.org/10.1101/2020.06.24.20138925.
  • 28. Yakar B, Kaygusuz T, Pirinçci E, Onalan E, Ertekin Y. Knowledge, attitude, and anxiety of medical students about the current COVID-19 outbreak in Turkey. Fam Pract Palliat Care. 2020;5:36-44.
  • 29. Danısman D, Sahi̇p T, Hızarcı Tavlı E. Pandemi polikliniğinde asistan olmak. Konuralp Tıp Dergisi. 2020;12:388-390.
  • 30. Sağdıç O, Kayacan S, Dertli E, Arıcı M. Gıda güvenliği açısından covid-19 etmeni sars-cov-2’nin değerlendirilmesi ve korunma yöntemleri. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi. 2020;18:927-33.
There are 30 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Health Care Administration
Journal Section Original Research
Authors

Nazlı Batar 0000-0001-9527-5709

Ceren Pak 0000-0002-9418-6795

Rivayet Nükra Tüfekçi 0000-0002-8294-3197

Betül Koçak 0000-0003-3664-9066

Rümeysa Özçalkap 0000-0002-8006-0411

Pelin Pak This is me 0000-0002-0831-355X

Seçil Gunher Arıca 0000-0003-0135-6909

Publication Date August 2, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 6 Issue: 2

Cite

Vancouver Batar N, Pak C, Tüfekçi RN, Koçak B, Özçalkap R, Pak P, Gunher Arıca S. Evaluation of the nutritional status changes of resident physicians before and during the COVID-19 Pandemic. Arch Clin Exp Med. 2021;6(2):66-71.