Bu çalışmada, balık unu protein (BUP), fındık küspesi proteini(FKP) ve soya küspesi protein (SKP) ile birlikte fitaz
enzimini 0 (-) ve 1000 FTU (+) farklı oranlarda içeren altı adet deneme
rasyonunun gökkuşağı
alabalığı (Oncorhynchus mykiss)
yavrularının (27,82±0,04g) büyüme parametrelerine, vücut kimyasal kompozisyonuna,
organ indekslerine, yemin sindirilebilirliğine etkilerinin
belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışma 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür.
Canlı
ağırlık artışı 52,8-64,3g, yem tüketimi 64,1-72,1g/balık, yem dönüşüm oranı
1,12-1,22, spesifik büyüme oranı % 1,42-1,6 ve protein etkinlik oranı 1,79-2,0 arasında
değişmiştir(P<0.05).Denemede rasyon protein kaynağı
ve fitaz enzim içeriği gökkuşağı alabalığı yavrularının organ indeksleri, vücut
kimyasal kompozisyonları ve rasyon sindirim oranları üzerine etkilerinin
önemsiz, ancak rasyon fosfor ve enerjinin sindirilme oranı üzerine rasyon fitaz
enzimin seviyesinin etkisini önemli olduğu saptanmıştır (P<0,05).Deneme sonu balık
vücutlarının kuru madde(KM), ham kül(HK), ham yağ (HY), ham protein (HP) ve
fosfor bileşenleri sırasıyla %30,7-31,8, %2,2-2,3, %11,8-12,8,%14,5-15,2 ve
%0,56-0,62 olarak bulunmuştur. Deneme grubu balıkların toplam azot, tüketimi,
kazancı ve tutumu günlük ortalama ağırlık üzerinden 1139-1173 mg/kg, 315-350
mg/kg, %27,2-30,6 ve toplam fosfor tüketimi, kazancı ve tutumu 248-279 mg/kg,
73-82 mg/kg ve %26-33 olarak hesaplanmıştır. Denemede tüm hesaplamarda (“rasyon protein
kaynağı*Fitaz”) faktörleri arasında etkileşimin (interaksiyonun) önemsiz olduğu
bulunmuştur (P>0.05).
This study aimed to examine the effects of six trial diets (containing
different amounts of fish meal, hazelnut, and soybean meal protein, also
without the enzyme phytase “0 FTU” and with “1000 FTU”) on the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) juveniles. The
study was conducted as three replicates. Live
weight gain, feed
consumption, feed conversion ratio, specific growth ratio and the protein
efficiency ratio of the trial groups were calculated as 52.8-64.3g,
64.1-72.1g/fish, 1.12-1.22, 1.42-1.6% and 1.79-2.0, respectively (P<0.05).
The dietary factors did not produce a significant effect on the organ indexes,
body chemical composition, digestibility ratios of diets in the fish
(P>0.05). But phytase enzyme affected significantly the dietary phosphorus
ratio and the digestible energy ratio (P<0.05). Dry matter, crude ash, crude lipid, crude
protein and phosphorus components in the fish bodies were found to be 30.7-31.8%,
2.2-2.3%, 11.8-12.8%, 14.5-15.2% and 0.56-0.62%, respectively. In the trial
group fishes, values of the total nitrogen and phosphorus consumption, gain and
retention were calculated as 1139-1173 mg/kg versus 248-279 mg/kg, 315-350
mg/kg versus 73-82 mg/kg, and 27.2-30.6% versus 26-33%, based on the average
daily weight. Generally, the interaction between factors was found to be
statistically insignificant (P>0.05).
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 15 Issue: 3 |