As in the whole world, fin fish culture is developing rapidly in our country. Trout has taken the place of the first among the cultivated species in Türkiye. Although it has been reported that commercial investments for trout production in Türkiye started in the 1970s, it is noteworthy that the first trial productions and fisheries in lakes were carried out in the 1950s. With the trials conducted under the leadership of Prof. Dr. Curt Kosswig in 1954 in Abant lake, Salmo trutta abanticus Tortonese 1954, juveniles were produced from trout eggs and released into the lake. Later on, trout were produced with increasing interest in the 1980s and 1990s and gained significant importance in aquaculture, with its production facilities increasing in number in the 2000s. Production, which started with eggs brought from abroad initially, has become a developed and important sector, especially with the increase and modernization of hatcheries. In addition, with a critical production move for the Black Sea under the name of Turkish Salmon, it has become a product that creates a valuable added value in exports. With this study, information about the historical development of trout farming, which is an important species, has been compiled.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de su ürünleri yetiştiriciliği büyük bir hızla gelişmektedir. Türkiye’de yetiştirilen türler arasında alabalık ilk sıralarda yer almaktadır. Genel olarak Türkiye’de alabalık üretimi için ticari yatırımların 1970’li yıllarda başladığı bildirilmişse de aslında ilk deneme üretimlerinin ve göllerde balıklandırma çalışmalarının 1950’li yıllarda gerçekleştirildiği dikkati çekmektedir. Prof. Dr. Curt Kosswig öncülüğünde yapılan ilk denemeler ile Abant gölünde 1954 yılında Salmo trutta abanticus Tortonese 1954, türü alabalık yumurtalarından yavru üretilerek göle balıklandırma yapılmıştır. Daha sonraları alabalık, 1980’li ve 1990’lı yıllarda giderek artan bir ilgiyle üretilmiş ve 2000’li yıllarda sayıları artan balık çiftlikleriyle yetiştiricilik içerisinde büyük önem kazanmıştır. Başlangıçta yurt dışından getirilen gökkuşağı alabalığı yumurtaları ile başlayan üretim, özellikle kuluçkahanelerin sayılarının artması ve modernizasyonu ile gelişmiş ve önemli bir sektör haline gelmiştir. Ayrıca son dönemlerde Türk Somonu adı altında Karadeniz için önemli bir üretim hamlesi ile birlikte ihracat konusunda değerli bir katma değer yaratan ürün haline gelmiştir. Bu çalışma ile önemli bir tür olan alabalık yetiştiriciliğinin Türkiye’deki tarihi gelişimi konusunda bilgiler derlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Early Pub Date | May 24, 2023 |
Publication Date | June 1, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 19 Issue: 2 |