Bitkisel
üretimde organik gübrelemenin çok yönlü faydalarının olduğu bilinmektedir.
Organik gübrelerden beklenen çok yönlü faydalar söz konusuysa da organik
gübrelerin yeterince kaliteli olmamasından kaynaklanan sorunlarla
karşılaşılabilmektedir. Bu sorunların önemli biri ise yabancı ot tohumu
içerikleri olarak ifade edilmektedir. Ancak bu sorunun ülkemizdeki durumunu
ortaya koyan yeterli veri bulunmamaktadır. Bu konuda çalışmaların yapılması
gerektiğini ortaya koymak üzere gerçekleştirilen bir ön gözlem çalışmasının
bazı sayısal veriler üzerinden konunun tartışılması amaçlanmıştır. Bu amaçla,
12 farklı organik gübre 100 g perlit ile homojen bir şekilde karıştırılmış ve
daha sonra her bir karışım 5 litrelik saksılara doldurulmuştur. Saksılardan
elde edilen minimum ve maksimum değerler, toplam yabancı ot sayısında 0-85
adet/saksı, yabancı ot çeşidinde 0-8 adet/saksı, yabancı ot yaş ağırlığında
0.2-168.88 g/saksı, yabancı ot kuru ağırlığında 0.01-21.49 g/saksı olarak
ölçülmüştür. Organik gübrelerin pH değerlerinin 7.25-8.23 ve EC değerlerinin
0.31-2.79 dS/m aralığında değiştiği ölçülmüştür. Organik gübrelerin kullanımını
sınırlandıran özellikle yabancı ot içeriğine bağlı yetersiz kalite sorununun,
bu survey çalışmayla tartışılması çok yönlü faydalar sağlayabilecektir. Genel
sonuç olarak, organik gübrelerdeki farklılıklar dikkate alındığında yabancı
otlardan ari ve kullanma amacına uygun kimyasal özellikler taşıyan organik
gübrenin seçilmesi başarılı bir üretim için bir zorunluluktur.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors |
|
Publication Date | December 31, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 4 Issue: 1 |
Bibtex | @research article { adbad343264, journal = {Akademia Disiplinlerarası Bilimsel Araştırmalar Dergisi}, issn = {2548-0987}, address = {bsyayinevi@gmail.com}, publisher = {Biyosistem Yayınevi}, year = {2018}, volume = {4}, number = {1}, pages = {1 - 7}, title = {Organik Gübre Kalitesine Bakış: Yabancı Ot Varyasyonu}, key = {cite}, author = {Kaplan, Mustafa and Maltaş, Ahmet Şafak and Kaya, İdil} } |
APA | Kaplan, M. , Maltaş, A. Ş. & Kaya, İ. (2018). Organik Gübre Kalitesine Bakış: Yabancı Ot Varyasyonu . Akademia Disiplinlerarası Bilimsel Araştırmalar Dergisi , 4 (1) , 1-7 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/adbad/issue/42010/343264 |
MLA | Kaplan, M. , Maltaş, A. Ş. , Kaya, İ. "Organik Gübre Kalitesine Bakış: Yabancı Ot Varyasyonu" . Akademia Disiplinlerarası Bilimsel Araştırmalar Dergisi 4 (2018 ): 1-7 <https://dergipark.org.tr/en/pub/adbad/issue/42010/343264> |
Chicago | Kaplan, M. , Maltaş, A. Ş. , Kaya, İ. "Organik Gübre Kalitesine Bakış: Yabancı Ot Varyasyonu". Akademia Disiplinlerarası Bilimsel Araştırmalar Dergisi 4 (2018 ): 1-7 |
RIS | TY - JOUR T1 - Organik Gübre Kalitesine Bakış: Yabancı Ot Varyasyonu AU - MustafaKaplan, Ahmet ŞafakMaltaş, İdilKaya Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - DO - T2 - Akademia Disiplinlerarası Bilimsel Araştırmalar Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 1 EP - 7 VL - 4 IS - 1 SN - 2548-0987- M3 - UR - Y2 - 2018 ER - |
EndNote | %0 Academia Journal of Interdisciplinary Scientific Research Organik Gübre Kalitesine Bakış: Yabancı Ot Varyasyonu %A Mustafa Kaplan , Ahmet Şafak Maltaş , İdil Kaya %T Organik Gübre Kalitesine Bakış: Yabancı Ot Varyasyonu %D 2018 %J Akademia Disiplinlerarası Bilimsel Araştırmalar Dergisi %P 2548-0987- %V 4 %N 1 %R %U |
ISNAD | Kaplan, Mustafa , Maltaş, Ahmet Şafak , Kaya, İdil . "Organik Gübre Kalitesine Bakış: Yabancı Ot Varyasyonu". Akademia Disiplinlerarası Bilimsel Araştırmalar Dergisi 4 / 1 (December 2018): 1-7 . |
AMA | Kaplan M. , Maltaş A. Ş. , Kaya İ. Organik Gübre Kalitesine Bakış: Yabancı Ot Varyasyonu. ADBAD. 2018; 4(1): 1-7. |
Vancouver | Kaplan M. , Maltaş A. Ş. , Kaya İ. Organik Gübre Kalitesine Bakış: Yabancı Ot Varyasyonu. Akademia Disiplinlerarası Bilimsel Araştırmalar Dergisi. 2018; 4(1): 1-7. |
IEEE | M. Kaplan , A. Ş. Maltaş and İ. Kaya , "Organik Gübre Kalitesine Bakış: Yabancı Ot Varyasyonu", Akademia Disiplinlerarası Bilimsel Araştırmalar Dergisi, vol. 4, no. 1, pp. 1-7, Dec. 2018 |