Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Biochemical Characteristics of Some Almond Cultivars in Aydın Ecology

Yıl 2018, Cilt: 15 Sayı: 1, 91 - 100, 30.06.2018
https://doi.org/10.25308/aduziraat.381329

Öz

This
research was carried out in fruit science collection orchards in Horticulture
Department, Agriculture Faculty, Adnan Menderes University in Aydın province
and almond parcels in Dalama county between 2009 and 2011 years. Texas,
Nonpareil, Ferraduel, Ferragnes, Primorskii ve Tuono cvs. which is grafted on
almond seedlings were used. The applications of ringing (girdling effect) and
making wider branch angle have been carried out. Chlorophyll, total sugar,
total starch, total carbohydrate and amygdalin contents as biochemical have
been determined on leaves and shoots. As a result of evaluations, when the
amount of chlorophyll and its density were evaluated, Tuono cv. and ringing and
wider branch angle applications became more noticeable. Ferraduel, Ferragnes
cvs. and the plants made wider branch angle application had the highest total
sugar and total starch. Ringing in both location, Primorskii cv. in fruit
collection orchards and Ferraduel cv. in Dalama country had the highest
amygdalin contents.

Kaynakça

  • Anonim (2008) http://www.bahcesel.com/kose-yazilari/ziraat-muhendisi-s-murat-sarac/7237-meyve-agaclarinda-yaz-budamalari.html. Erişim tarihi: 28.07.2012
  • Anonim (2012a) http://www.fidan.web.tr/badem_ fidani/dollenme.htm. Son güncelleme: 11.06.2012.
  • Anonim (2012b) http://volkanderinbay.com/tarimnet/ gmeyve.asp?konuno=3. Erişim tarihi: 28.07.2012
  • Anonim (2012c) http://kisisel.sdu.edu.tr/ blogicerik.aspx?ID=a7c2d9f9-407a-4e02-a60f-56b525f4eadc. Erişim tarihi: 28.07.2012.
  • Anonim (2012d) http://www.poyrazlab.com/ content/view/2/1/ Erişim tarihi: 27.07.2012
  • Berenguer-Navarro V, Giner-Galvaän RM, Graneä Teruel N (2002) Chromatographic determination of cyanoglycosides prunasin and amygdalin in plant extracts using a porous graphitic carbon column. Journal of Agricultural and Food Chemistry 50: 6960-6963.
  • Gülcan, R (1976) Seçilmiş badem tipleri üzerinde fizyolojik ve morfolojik araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 310, İzmir, 72s.
  • Dicenta F, Martínez-Gómez P, Grané N, Martín ML, León A, Cánovas, JA, Berenguer V (2002) Relationship between cyanogenic compounds in kernels, leaves, and roots of sweet and bitter kernelled almonds. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50: 2149–2152.
  • Kajiwara N, Tomiyama C, Ninomiya T, Hosogai Y (1983) Determination of amygdalin in apricot kernel and processed apricot products by high performance liquid chromatography. Journal of the Food Hygienic Society of Japan 24(1): 42-46.
  • Kaplankıran, M (1992) Bitki dokularında karbonhidrat analizleri için spektrofotometrik yöntemler. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7(3): 167-176.
  • Kutbay, HG, Kılınç M (1992) Bazı bitkilerdeki klorofil a ve klorofil b içeriklerinin mevsimsel değişimi. F.Ü. XI. Ulusal Biyoloji Kongresi Bildirileri, (24-27 Haziran 1992), s: 195-202, Elazığ.
  • Özkarakaş, İ (2005) Badem yetiştiriciliği. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, http://www.bahce.biz/bitki/meyve/badem.htm.18.10.2005, İzmir. Erişim tarihi: 30.07.2012.
  • Sabancı A, Çağlar S (2005) Cevizlerde kuşaklı boğma uygulaması üzerine bir araştırma. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 8(2): 135-139.
  • Socias Company R, Felipe AJ, Aparisi JG (1999) Genetics of late blooming in almond. Acta Horticulturae, 484: 261-26.
  • Witham FH, Bladydes DF, Delvins RM (1971) Experiment in Plant Physiology. Van Nostrand Reinhold, New York. p. 245.

Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri

Yıl 2018, Cilt: 15 Sayı: 1, 91 - 100, 30.06.2018
https://doi.org/10.25308/aduziraat.381329

Öz

Bu
çalışma, 2009-2011 yılları arasında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait meyve koleksiyon bahçesi ve Aydın’a ba
ğlı Dalama
Beldesinde y
ürütülmüştür. Bu araştırmada, çöğür anacı üzerine aşılı Ferraduel,
Ferragnes, Nonpareil, Primorskii, Texas ve Tuono
çeşitleri kullanılmıştır. Her çeşide
ait a
ğaçlar üzerinde
uygulama olarak bo
ğma ve dal açma uygulamaları yapılmıştır. Yaprak ve sürgünlerde
biyokimyasal olarak klorofil, toplam
şeker, toplam nişasta, toplam
karbonhidrat ve amigdalin i
çerikleri
belirlenmi
ştir.
De
ğerlendirmeler sonucunda, klorofil
miktar ve yo
ğunluğu
bak
ımından; Tuono çeşidinin öne çıktığı, dal açma ve boğma
uygulamas
ının daha fazla
dikkat
çektiği
g
örülmüştür. Toplam şeker ve nişsata miktarında ise dal açma uygulamasının yapılmış olduğu
Ferragnes ve Ferraduel çeşitlerinin en
yüksek de
ğerlere sahip
oldu
ğu tespit edilmiştir. Amigdalin
miktar
ı
a
çısından her iki
lokasyonda bo
ğma, çeşit olarak;
meyve koleksiyon bah
çesinde
Primorskii, Dalama lokasyonunda ise Ferraduel
öne çıkmıştır.

Kaynakça

  • Anonim (2008) http://www.bahcesel.com/kose-yazilari/ziraat-muhendisi-s-murat-sarac/7237-meyve-agaclarinda-yaz-budamalari.html. Erişim tarihi: 28.07.2012
  • Anonim (2012a) http://www.fidan.web.tr/badem_ fidani/dollenme.htm. Son güncelleme: 11.06.2012.
  • Anonim (2012b) http://volkanderinbay.com/tarimnet/ gmeyve.asp?konuno=3. Erişim tarihi: 28.07.2012
  • Anonim (2012c) http://kisisel.sdu.edu.tr/ blogicerik.aspx?ID=a7c2d9f9-407a-4e02-a60f-56b525f4eadc. Erişim tarihi: 28.07.2012.
  • Anonim (2012d) http://www.poyrazlab.com/ content/view/2/1/ Erişim tarihi: 27.07.2012
  • Berenguer-Navarro V, Giner-Galvaän RM, Graneä Teruel N (2002) Chromatographic determination of cyanoglycosides prunasin and amygdalin in plant extracts using a porous graphitic carbon column. Journal of Agricultural and Food Chemistry 50: 6960-6963.
  • Gülcan, R (1976) Seçilmiş badem tipleri üzerinde fizyolojik ve morfolojik araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 310, İzmir, 72s.
  • Dicenta F, Martínez-Gómez P, Grané N, Martín ML, León A, Cánovas, JA, Berenguer V (2002) Relationship between cyanogenic compounds in kernels, leaves, and roots of sweet and bitter kernelled almonds. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50: 2149–2152.
  • Kajiwara N, Tomiyama C, Ninomiya T, Hosogai Y (1983) Determination of amygdalin in apricot kernel and processed apricot products by high performance liquid chromatography. Journal of the Food Hygienic Society of Japan 24(1): 42-46.
  • Kaplankıran, M (1992) Bitki dokularında karbonhidrat analizleri için spektrofotometrik yöntemler. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7(3): 167-176.
  • Kutbay, HG, Kılınç M (1992) Bazı bitkilerdeki klorofil a ve klorofil b içeriklerinin mevsimsel değişimi. F.Ü. XI. Ulusal Biyoloji Kongresi Bildirileri, (24-27 Haziran 1992), s: 195-202, Elazığ.
  • Özkarakaş, İ (2005) Badem yetiştiriciliği. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, http://www.bahce.biz/bitki/meyve/badem.htm.18.10.2005, İzmir. Erişim tarihi: 30.07.2012.
  • Sabancı A, Çağlar S (2005) Cevizlerde kuşaklı boğma uygulaması üzerine bir araştırma. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 8(2): 135-139.
  • Socias Company R, Felipe AJ, Aparisi JG (1999) Genetics of late blooming in almond. Acta Horticulturae, 484: 261-26.
  • Witham FH, Bladydes DF, Delvins RM (1971) Experiment in Plant Physiology. Van Nostrand Reinhold, New York. p. 245.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Gülsüm Alkan Bu kişi benim 0000-0002-6130-8418

Halil Güner Seferoğlu 0000-0002-4669-9334

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Alkan, G., & Seferoğlu, H. G. (2018). Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1), 91-100. https://doi.org/10.25308/aduziraat.381329
AMA Alkan G, Seferoğlu HG. Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri. ADÜ ZİRAAT DERG. Haziran 2018;15(1):91-100. doi:10.25308/aduziraat.381329
Chicago Alkan, Gülsüm, ve Halil Güner Seferoğlu. “Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15, sy. 1 (Haziran 2018): 91-100. https://doi.org/10.25308/aduziraat.381329.
EndNote Alkan G, Seferoğlu HG (01 Haziran 2018) Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15 1 91–100.
IEEE G. Alkan ve H. G. Seferoğlu, “Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 15, sy. 1, ss. 91–100, 2018, doi: 10.25308/aduziraat.381329.
ISNAD Alkan, Gülsüm - Seferoğlu, Halil Güner. “Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15/1 (Haziran 2018), 91-100. https://doi.org/10.25308/aduziraat.381329.
JAMA Alkan G, Seferoğlu HG. Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2018;15:91–100.
MLA Alkan, Gülsüm ve Halil Güner Seferoğlu. “Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 1, 2018, ss. 91-100, doi:10.25308/aduziraat.381329.
Vancouver Alkan G, Seferoğlu HG. Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2018;15(1):91-100.