Bu araştırmada strafor kutularda, buzlanmış olarak +4°C de depolanmış kültür çipura (Sparus aurata) ve levreğin (Dicentrarchus labrax) kalite takibi elektronik burun, bilgisayarlı resim analizi ve diğer kalite kontrol analizleri (toplam uçucu bazik azot, tiyobarbutürik asit reaktif madde değeri, trimetilamin, toplam canlı ve psikrofil bakteri sayımı, duyusal analiz, doku profil analizi) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kalite takibi, mezofilik bakteri sayımının 9. günde çipura ve levrek için sırasıyla 7.66 ve 7.58 log cfu g-1 değerlerine ulaşmasıyla bitirilmiştir. Bilgisayarlı resim analizi depolama sırasında meydana gelen renk değişimlerini CIELAB renk uzayına göre tespit etmiştir. Elektronik burun, temel bileşenler analizi ile depolama zamanlarına ait koku farklılaşmasını algılamıştır.
In this study, quality monitoring of cultured European seabass (Dicentrarchus labrax) and gilthead seabream (Sparus aurata), as iced in styrofoam boxes, stored at +4°C, was performed using electronic nose, machine vision and other quality control analyses (total volatile basic nitrogen, thiobarbituric acid reactive substances, trimethylamine, total viable count, psychrotrophic bacteria, sensory analysis and texture profile analysis). Quality monitoring was completed that mesophilic bacteria count of seabass and seabream were reached 7.66 and 7.58 log cfu g-1 respectively,on day 9. Machine vision detected color changes during storage according to CIELAB colour space. Electronic nose has perceived odour differentiation of storage times using by principal component analysis.
gilthead seabream, european seabass, odour, colour, fish quality
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Science and Technology, Marine and Freshwater Biology |
Published Date | Aralık |
Journal Section | Research |
Authors |
|
Publication Date | December 31, 2018 |
Published in Issue | Year 2018, Volume 15, Issue 2 |
Bibtex | @research article { aduziraat424041, journal = {Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1304-7787}, eissn = {2717-7084}, address = {Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Güney Kampüs, Çakmar AYDIN, 09100}, publisher = {Aydin Adnan Menderes University}, year = {2018}, volume = {15}, number = {2}, pages = {51 - 58}, doi = {10.25308/aduziraat.424041}, title = {Soğuk Muhafaza Şartlarında Depolanan Kültür Çipura (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Elektronik Burun ve Bilgisayarlı Resim Analizi Kullanılarak Kalite Takibi}, key = {cite}, author = {Erdem, Ömer Alper and Çaklı, Şükran} } |
APA | Erdem, Ö. A. & Çaklı, Ş. (2018). Soğuk Muhafaza Şartlarında Depolanan Kültür Çipura (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Elektronik Burun ve Bilgisayarlı Resim Analizi Kullanılarak Kalite Takibi . Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 15 (2) , 51-58 . DOI: 10.25308/aduziraat.424041 |
MLA | Erdem, Ö. A. , Çaklı, Ş. "Soğuk Muhafaza Şartlarında Depolanan Kültür Çipura (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Elektronik Burun ve Bilgisayarlı Resim Analizi Kullanılarak Kalite Takibi" . Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15 (2018 ): 51-58 <https://dergipark.org.tr/en/pub/aduziraat/issue/41827/424041> |
Chicago | Erdem, Ö. A. , Çaklı, Ş. "Soğuk Muhafaza Şartlarında Depolanan Kültür Çipura (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Elektronik Burun ve Bilgisayarlı Resim Analizi Kullanılarak Kalite Takibi". Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15 (2018 ): 51-58 |
RIS | TY - JOUR T1 - Soğuk Muhafaza Şartlarında Depolanan Kültür Çipura (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Elektronik Burun ve Bilgisayarlı Resim Analizi Kullanılarak Kalite Takibi AU - Ömer Alper Erdem , Şükran Çaklı Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.25308/aduziraat.424041 DO - 10.25308/aduziraat.424041 T2 - Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 51 EP - 58 VL - 15 IS - 2 SN - 1304-7787-2717-7084 M3 - doi: 10.25308/aduziraat.424041 UR - https://doi.org/10.25308/aduziraat.424041 Y2 - 2018 ER - |
EndNote | %0 Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Soğuk Muhafaza Şartlarında Depolanan Kültür Çipura (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Elektronik Burun ve Bilgisayarlı Resim Analizi Kullanılarak Kalite Takibi %A Ömer Alper Erdem , Şükran Çaklı %T Soğuk Muhafaza Şartlarında Depolanan Kültür Çipura (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Elektronik Burun ve Bilgisayarlı Resim Analizi Kullanılarak Kalite Takibi %D 2018 %J Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1304-7787-2717-7084 %V 15 %N 2 %R doi: 10.25308/aduziraat.424041 %U 10.25308/aduziraat.424041 |
ISNAD | Erdem, Ömer Alper , Çaklı, Şükran . "Soğuk Muhafaza Şartlarında Depolanan Kültür Çipura (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Elektronik Burun ve Bilgisayarlı Resim Analizi Kullanılarak Kalite Takibi". Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15 / 2 (December 2018): 51-58 . https://doi.org/10.25308/aduziraat.424041 |
AMA | Erdem Ö. A. , Çaklı Ş. Soğuk Muhafaza Şartlarında Depolanan Kültür Çipura (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Elektronik Burun ve Bilgisayarlı Resim Analizi Kullanılarak Kalite Takibi. ADÜ ZİRAAT DERG. 2018; 15(2): 51-58. |
Vancouver | Erdem Ö. A. , Çaklı Ş. Soğuk Muhafaza Şartlarında Depolanan Kültür Çipura (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Elektronik Burun ve Bilgisayarlı Resim Analizi Kullanılarak Kalite Takibi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018; 15(2): 51-58. |
IEEE | Ö. A. Erdem and Ş. Çaklı , "Soğuk Muhafaza Şartlarında Depolanan Kültür Çipura (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Elektronik Burun ve Bilgisayarlı Resim Analizi Kullanılarak Kalite Takibi", Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 15, no. 2, pp. 51-58, Dec. 2018, doi:10.25308/aduziraat.424041 |