BibTex RIS Cite

The Sinergytic Effects of Some Juices with Antibiotics

Year 2011, Volume: 1 Issue: 1, 17 - 27, 01.12.2011

Abstract

In this study, it has been investigated that the sinergytic effect of some kind of juices with antibiotics. As a result of this study; juices’ and the antibiotics’ sinergytic effects ultimately has been given as positive results. Interaction of the juices with five antibiotics, ampisilin (AMP), nitrofurantoin (F), azteonam (ATM), gentamycin (GM), amikacin (AK)- especially Gentamycin (GM) and Amikacin (AK) have been found as more effective on Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter amnigenus, Enterecoccus faecium, Candida albicans and Saccharomyces cerevisiae.

References

  • A. Albayrak, Gıda Teknolojisi, 2005, 9(3), 8.
  • Anonymous, Türk Gıda Kodeksi, Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği, Resmi Gazete 26392, 2006, Tebliğ No:2006/56.
  • P.N.R. Sridhar, Antibiotic suspectibility testing, 2006, Dept of microbiology JJMMC, Davangere.
  • N. Hoiby, T. Bjarnsholt, M. Givskov, S. Molin, O. Ciofu, Jijantimicag, 2010, 35(4), 322.
  • G. Aygün, Y. Dikmen, B. Mete, T. Utku, A. Murtezaoğlu, O. Demirkıran, M. Yılmaz, S. Ürkmez, N. Şahin, R. Öztürk, Y. Aktuğlu, Ankem. Derg., 2002, 16, 85.
  • B. Sümerkan, Ankem Derg., 2009, 23 (Ek 2), 182.
  • J. Wales, Antibiyotik, http://tr.wikipedia.org/wiki/Antibiyotik. 2011, Erişim Tarihi: 23.11.2011
  • S. Arıkan, Y. Taşova, D. Gür, C. Özkuyumcu, S. Ünal, H.E. Akalın, 5. Ulusal İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi, 1995, İstanbul, s. 42.
  • Y. Çetinkaya, S. Ünal, Flora., 1996, 1(3 ek), 3.
  • I.A. Owokotomo, G. Owoeye, Afr. J. Agr. Res., 2011, 6(21), 5030.
  • S. Çete, F. Arslan, A.Yaşar, G.U. Journ. of Sci., 2005, 18(3), 375.
  • D. Yiğit, N. Yiğit, E. Aktaş, U. Özgen, Türk Mikrobiyol. Cem. Derg., 2009, 39(1-2), 7.
  • E.K. Dağcı, M. Dığrak, KSÜ. Fen ve Mühendislik Dergisi, 2005, 8(2), 1.
  • K. Abascal, E. Yarnell, Alternative and Complementary Therapies, 2002, 1, 237.
  • T. R. Neyestani, N. Khalaji, A. Gharavi, J. Altern. Complem. Med., 2007, 13(10), 1119.
  • B. Acemioğlu, M. Kertmen, M. Dığrak, MH. Alma, Afr. J. Biotechnol., 2010, 9, 874.

Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri

Year 2011, Volume: 1 Issue: 1, 17 - 27, 01.12.2011

Abstract

Bu çalışmada bazı meyve sularının antibiyotiklerle sinerjitik etkileri incelenmiştir. Araştırmada meyve suyu ile antibiyotiklerin birlikte etkileşimlerinin olumlu sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Çalışmada kullanılan ampisilin (AMP), nitrofurantoin (F), azteonam (ATM), gentamisin (GM), amikasin (AK) antibiyotiklerinden özellikle amikasin, ve gentamsin’in meyve suları ile etkileşimlerinin Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter amnigenus, Enterecoccus faecium, Candida albicans ve Saccharomyces cerevisiae üzerine antimiktobiyal aktivitenin önemli ölçüde arttığı belirlenmiştir.

References

  • A. Albayrak, Gıda Teknolojisi, 2005, 9(3), 8.
  • Anonymous, Türk Gıda Kodeksi, Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği, Resmi Gazete 26392, 2006, Tebliğ No:2006/56.
  • P.N.R. Sridhar, Antibiotic suspectibility testing, 2006, Dept of microbiology JJMMC, Davangere.
  • N. Hoiby, T. Bjarnsholt, M. Givskov, S. Molin, O. Ciofu, Jijantimicag, 2010, 35(4), 322.
  • G. Aygün, Y. Dikmen, B. Mete, T. Utku, A. Murtezaoğlu, O. Demirkıran, M. Yılmaz, S. Ürkmez, N. Şahin, R. Öztürk, Y. Aktuğlu, Ankem. Derg., 2002, 16, 85.
  • B. Sümerkan, Ankem Derg., 2009, 23 (Ek 2), 182.
  • J. Wales, Antibiyotik, http://tr.wikipedia.org/wiki/Antibiyotik. 2011, Erişim Tarihi: 23.11.2011
  • S. Arıkan, Y. Taşova, D. Gür, C. Özkuyumcu, S. Ünal, H.E. Akalın, 5. Ulusal İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi, 1995, İstanbul, s. 42.
  • Y. Çetinkaya, S. Ünal, Flora., 1996, 1(3 ek), 3.
  • I.A. Owokotomo, G. Owoeye, Afr. J. Agr. Res., 2011, 6(21), 5030.
  • S. Çete, F. Arslan, A.Yaşar, G.U. Journ. of Sci., 2005, 18(3), 375.
  • D. Yiğit, N. Yiğit, E. Aktaş, U. Özgen, Türk Mikrobiyol. Cem. Derg., 2009, 39(1-2), 7.
  • E.K. Dağcı, M. Dığrak, KSÜ. Fen ve Mühendislik Dergisi, 2005, 8(2), 1.
  • K. Abascal, E. Yarnell, Alternative and Complementary Therapies, 2002, 1, 237.
  • T. R. Neyestani, N. Khalaji, A. Gharavi, J. Altern. Complem. Med., 2007, 13(10), 1119.
  • B. Acemioğlu, M. Kertmen, M. Dığrak, MH. Alma, Afr. J. Biotechnol., 2010, 9, 874.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Biology
Authors

Metin Dığrak This is me

Çiğdem Aslan This is me

Hatice Nur Halipçi This is me

Publication Date December 1, 2011
Submission Date November 28, 2014
Published in Issue Year 2011 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Dığrak, M., Aslan, Ç., & Halipçi, H. N. (2011). Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri. Adıyaman University Journal of Science, 1(1), 17-27.
AMA Dığrak M, Aslan Ç, Halipçi HN. Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri. ADYU J SCI. December 2011;1(1):17-27.
Chicago Dığrak, Metin, Çiğdem Aslan, and Hatice Nur Halipçi. “Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri”. Adıyaman University Journal of Science 1, no. 1 (December 2011): 17-27.
EndNote Dığrak M, Aslan Ç, Halipçi HN (December 1, 2011) Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri. Adıyaman University Journal of Science 1 1 17–27.
IEEE M. Dığrak, Ç. Aslan, and H. N. Halipçi, “Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri”, ADYU J SCI, vol. 1, no. 1, pp. 17–27, 2011.
ISNAD Dığrak, Metin et al. “Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri”. Adıyaman University Journal of Science 1/1 (December 2011), 17-27.
JAMA Dığrak M, Aslan Ç, Halipçi HN. Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri. ADYU J SCI. 2011;1:17–27.
MLA Dığrak, Metin et al. “Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri”. Adıyaman University Journal of Science, vol. 1, no. 1, 2011, pp. 17-27.
Vancouver Dığrak M, Aslan Ç, Halipçi HN. Bazı Meyve Sularının Antibiyotiklerle Sinerjitik Etkileri. ADYU J SCI. 2011;1(1):17-2.

...