The main aim of this study is to conduct a taxonomic revision of Penicillicaris pectinimana living in the mediolittoral zone of Türkiye. Therefore, numerous specimens of both sexes collected from Mediterranean (25 localities), Aegean (9 localities) and the Black Sea (10 localities) coasts were morphologically reexamined in detail for the first time with the aid of light and scanning electron microscopes. Hundreds of individuals belonging to Penicillicaris pectinimana populations collected from different localities were comparatively analysed in terms of inter/intra population variability. In the light of the data obtained in this study, it was revealed that Penicillicaris pectinimana has very wide distribution on the coasts of Turkey and it is found in all localities examined. All possible morphological details of both sexes of Penicillicaris pectinimana were redescribed for the first time in detail since it was described in 1884.
Bu çalışmada, Balıkesir Türkiye’de marketlerde satılan bazı konserve ve dondurulmuş sebze örneklerinde Pb, Ni, Ba, Fe, Zn, Mg, Mn, Al, Cu, Mo, Ca, B, Cr, Cd, V ve Co gibi elementlerin tayini yapılmıştır. Çalışma, bezelye, bamya, barbunya, tatlı mısır, yeşil fasulye, garnitür ve salça gibi rastgele seçilmiş 13 konserve ve dondurulmuş örneği kapsamaktadır. Numunelerin çözünürleştirilmesi, kapalı kaplarda mikrodalga destekli yaş yakma kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Numunelerin element içerikleri ICP OES kullanılarak belirlenmiştir. Buna göre numunelerdeki element içeriklerinin Ni için 0,16-1,86 mg kg-1; Ba için 0,33-5,02 mg kg-1; Fe için 4,20-32,22 mg kg-1; Zn için 1,65-14,64 mg kg-1; Mg için 124,83-1016,79 mg kg-1; Mn için 0,87-4,99 mg kg-1; Al için 0,32-1,74 mg kg-1; Cu için 0,78-14,97 mg kg-1; Mo için 0,38-4,24 mg kg-1; Ca için 42,60-1607,40 mg kg-1 ve B için 0,96-7,56 mg kg-1 aralığında olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, Pb elementi sadece donmuş bezelye numunesinde 1,3±0,1 mg kg-1 olarak belirlenmiştir. Genel olarak, donmuş örneklerde element içeriklerinin en yüksek olduğu gözlenmiştir. Beslenme açısından değerlendirildiğinde, elementlerin tahmini günlük alımları, Dünya Sağlık Örgütü, Türk Gıda Kodeksi ve İlaç Enstitüsü tarafından belirlenen, sırasıyla, tüketilmesi tavsiye edilen günlük miktar (RDA), beslenme referans değerleri (TFC) ve günlük tolere edilebilir üst alım seviyeleri (UL) ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, analiz edilen numunelerin element içeriklerinin, çeşitli sağlık kuruluşları tarafından belirlenen sınırları aşmadığını göstermiştir. Bu ürünlerin potansiyel kirliliği halk sağlığı için önemli bir tehdit olabileceği sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, bu örneklere ait kimyasal analiz sonuçlarının izlenmesi gıda endüstrisi için hayati bir stratejidir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Biology |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2022 |
Submission Date | September 9, 2022 |
Acceptance Date | November 11, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 12 Issue: 2 |
...