Girişimcilik, istihdam yaratmanın merkezinde olması sebebiyle ekonomik büyüme sürecinin hayati bir unsurudur. Bu araştırmanın amacı, Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin girişimcilik düzeylerinin ve bu düzeyleri etkileyen faktörlerin tespit edilmesidir. Araştırma, kesitsel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi (AYAY), Sağlık Yönetimi (SY) ve Hemşirelik (Hem) bölümlerinde öğrenim gören tüm öğrenciler oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında anket yöntemi kullanılmış, kolayda örnekleme yöntemi seçilmiştir. Araştırmaya 294 (%70,3)’ü kadın, 194 (%29,6)’ü erkek olmak üzere toplam 418 kişi katılmıştır. Verilerin analizinde non-parametrik testler kullanılmıştır. Kamu istihdamı düşük olan bölümlerdeki öğrencilerin girişimcilik düzeylerinin daha yüksek olduğu, cinsiyetler arasında fark olmadığı, il ve ilçe merkezinde yetişen bireylerin girişimcilik düzeylerinin kırsalda yetişenlere göre daha yüksek olduğu, çalışma deneyimi olan bireylerin girişimcilik düzeylerinin daha yüksek olduğu, okuduğu bölümü seven katılımcıların girişimcilik düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu bulgular doğrultusunda girişimcilik düzeyi düşük olan öğrencilerin bu düzeylerini arttırmaya yönelik eğitimsel ve teşvik edici faaliyetler yapılması önerilmektedir.
Entrepreneurship is a vital element of the economic growth process because it is at the center of creating jobs. The aim of this research is to determine the entrepreneurship levels of the students studying at the Faculty of Health Sciences and the factors affecting these levels. The research was conducted in a cross-sectional survey model. The universe of the study consists of all students studying in the Emergency Aid and Disaster Management (EADM), Health Management (HM) and Nursing (Nurs) departments of Gümüşhane University Health Sciences Faculty. Questionnaire method was used for data collection and convenience sampling method was chosen. A total of 418 people, 294 (70.3%) female and 194 (29.6%) male, participated in the study. Non-parametric tests were used to analyse the data. It was found that the entrepreneurship levels of the students who liked the department they were studying were higher, the entrepreneurship levels of individuals who had working experience were higher, the entrepreneurship levels of individuals who grow up in provincial and district centres were higher than those who grow up in rural areas, no difference between genders, the entrepreneurship levels of students in departments with low public employment were higher. In line with these results, it is recommended to carry out educational and encouraging activities to increase these levels of students with low entrepreneurship levels.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2022 |
Gönderilme Tarihi | 1 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 2 |