BibTex RIS Cite

A case presenting with chronic diarrhea: Zollinger-Ellison syndrome

Year 2004, Volume: 3 Issue: 2, - , 01.08.2004

Abstract

Zollinger-Ellison syndrome is defined as a triad of severe peptic ulcer, gastric acid hypersecretion, and non-beta islet cell tumors of the pancreas. Its incidence is about 0.5 cases per 100,000 per year. Diarrhea accompanies more than one-third of patients with Zollinger-Ellison syndrome. In up to 7% of patients, diarrhea may be the only clinical manifestation of this syndrome. Diarrhea may precede ulcer symptoms by as long as eight years. We present a case of chronic diarrhea, in whom, despite the prescription of many medications, symptoms persisted for one year, until the patient was finally diagnosed as Zollinger-Ellison syndrome

Kronik diyare yakınmasıyla başvuran bir olgu nedeniyle Zollinger-Ellison sendromu

Year 2004, Volume: 3 Issue: 2, - , 01.08.2004

Abstract

Zollinger-Ellison sendromu ağır peptik ülser hastalığı, gastrik asit hipersekresyonu ve pankreasın non-beta adacık hücre tümörü üçlüsü olarak tanımlanan ve insidansı 100.000 kişide 0,5 olan bir klinik tablodur. Diare olguların %30'una eşlik edebilmekte, %7'de ise tek yakınma olarak görülebilmektedir. Diare yakınması ülser semptomlarından 8 yıl önce başlayabilmektedir. Biz de burada 1 yıldır diare yakınması olan ve değişik tedavilerle diaresi kontrol altına alınamaması üzerine tarafımıza başvurup Zollinger-Ellison sendromu tanısı konulan bir hastayı, nadir görülen bir olgu olması sebebiyle sunmayı amaçladık.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Vahit Yükselen This is me

A. Önder Karaoğlu This is me

M. Hadi Yaşa This is me

Publication Date August 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Yükselen, V., Karaoğlu, A. Ö., & Yaşa, M. H. (2004). Kronik diyare yakınmasıyla başvuran bir olgu nedeniyle Zollinger-Ellison sendromu. Akademik Gastroenteroloji Dergisi, 3(2).

test-5