Introduction
and Aim: To investigate
the influence of shock index, lactate levels and hematocrit levels over the course of disease and mortality in
patients with gastrointestinal bleeding. Material and
Method:
The study was conducted as retrospective analysis of laboratory results and
medical records of patients referred to emergency room in between
01.01.2013-30.09.2015 due to presenting gastrointestinal bleeding symptoms and
diagnosed by endoscopic methods. Vitals on emergency room referral, results of
endoscopic interventions and initial blood tests and hospitalization/discharge
numbers were noted after chart reviews. 709 patients were identified and 266 of them were
found eligible. 150 patients whose medical records were reachable included to
study after chart surveys.
Results: 94 patients were
male. Patients over 65 years old constituted the half of all. Most frequent
complaints were found out as hematemesis and black stool. Mortality rate of
patients was calculated as 25%. As
a result of evaluation for patients' initial vitals we found no influence of
shock index over mortality (p>0,05). According to initial blood sample results we found
that hematocrit levels were inadequate on predicting mortality (p>0,05).
Conclusion:
It is concluded as predicting mortality by only using shock index and
hematocrit levels was inadequate, so that these parameters should be supported
by other data.
Gastrointestinal hemorrhage shock index hematocrit mortality
Giriş ve Amaç: Şok indeksi ve hematokrit düzeyinin gastrointestinal
sistem kanamalı hastalarda mortalite üzerine etkisinin araştırılması.
Gereç ve Yöntem: Çalışma 01.01.2013-30.09.2015 tarihleri
arasında acil servise gastrointestinal sistem kanama semptomları ile başvuran,
endoskopik yöntemler ile tanısı konulan hastaların dosyaları ve laboratuvar
sonuçları geriye dönük değerlendirilerek yapılmıştır. Dosya değerlendirilmesi
sonucu acil servise başvuru anındaki vital bulguları, ilk alınan kan
tahlillerinin sonuçları, yapılan endoskopik işlemlerin sonuçları ve hastanın
yatış ve taburculuğu değerlendirilmeye alınmıştır. Çalışma için
709 hasta belirlenip 266 hasta uygun bulunmuştur ve dosya taraması sonucu,
dosyalarına eksiksiz ulaşılan 150 hasta çalışmaya dâhil edilmiştir.
Bulgular: Çalışmada 150 hastanın
94’ü erkek olarak bulunmuştur. 65 yaş ve üstü olanların toplam hasta sayısının yarısına
tekabül ettiği görülmüştür. En sık şikâyet kanlı kusma ve siyah dışkılama
bulunmuştur. Hastaların mortalite oranına bakıldığında %25 olarak hesaplanmıştır.
Hastaların başvuru vitalleri değerlendirilmesi sonucu şok indeksinin
mortalite üzerine etkisinin olmadığı bulunmuştur (p>0,05). İlk alınan kan
numuneleri sonucuna göre hematokrit değerlerlerinin mortalitenin öngörülmesinde
yetersiz olduğu saptanmıştır (p>0,05).
Sonuç: Şok indeksi ve hematokrit düzeyini mortaliteyi ön
görmede yetersiz kaldığı, başka verilerle desteklenmesi gerektiği sonucu ulaşılmıştır.
Gastro ntesdtinal sistem kanaması şok indeksi hematokrit mortalite.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 17 Sayı: 2 |
test-5