A Geographical Indication (GI) is a distinctive sign used on products that have a specific geographical origin and possess qualities or a reputation that are due to that origin. GIs play a crucial role in preserving the cultural heritage and traditional knowledge of regions, while also providing economic benefits to local producers. A GI is typically used for agricultural products, foodstuffs, wine and spirit drinks, handicrafts, and industrial products. Products are evaluated in different categories as Protected Designation of Origin (PDO), Protected Geographical Indication (PGI) and Traditional Specialities Guaranteed (TSG). This concept is guaranteed by various laws in the world, the EU and Turkey. A total of 21 products of Turkey have been registered in the EU 18 of them have received the PDO and 3 of them have the PGI. Additionally, it has 8 published products and 47 applied products. Of those published, 5 have PDO, 2 have PGI and 1 has TSG. Of the applicants, 26 have PDO and 17 have PGI, and 4 have TSG. Ardahan province has a total of 7 GI products, 6 of which have an PDO and 1 has a PGI. In this study, the unique cuisine of Ardahan province and the flavor potential originating from the region will be evaluated. In addition, it is aimed to contribute to the studies in this field by trying to reveal the geographically indicated products of Ardahan province and the product potential that can be the subject.
Coğrafî İşaret (Cİ), belirli bir coğrafî kökene sahip olan ve bu kökenden kaynaklanan niteliklere veya itibara sahip olan ürünlerde kullanılan ayırt edici bir işarettir. Cİ’ler, bölgelerin kültürel mirasının ve geleneksel bilgilerinin korunmasında önemli bir rol oynamakta ve aynı zamanda yerel üreticilere ekonomik faydalar sağlamaktadır. Cİ genellikle tarım ürünleri, gıda maddeleri, şarap ve alkollü içecekler, el sanatları ve endüstriyel ürünler için kullanılır. Ürünler, Korumalı Menşe İsmi (PDO), Korumalı Coğrafî İşaret (PGI) ve Geleneksel Spesiyal Garantili (TSG) olarak farklı kategorilerde değerlendirilmektedir. Bu kavram dünyada, AB'de ve Türkiye'de çeşitli kanunlarla güvence altına alınmıştır. Türkiye’nin AB’de toplamda 21 ürünü tescil almış olup bunların 18 tanesi menşe işareti, 3 tanesi mahreç işareti almıştır. Ayrıca 8 adet kabul almış, 47 adet başvurusu yapılmış ürünü mevcuttur. Kabul alanların 5 tanesi menşe işaretli, 2 tanesi mahreç işaretli, 1 tanesi geleneksel ürün işaretlidir. Başvuru olanların ise 26 tanesi menşe işaretli, 17 tanesi mahreç işaretli, 4 tanesi geleneksel ürün işaretlidir. Ardahan ilinin de 6 tanesi menşe işaretli, 1 tanesi mahreç işaretli toplam 7 Cİ.’li ürünü mevcuttur. Bu çalışmamızda Ardahan ilinin kendine has mutfağı ve yöreden kaynaklanan lezzet potansiyeli değerlendirilecektir. Ayrıca Ardahan ilinin coğrafî işaretli ürünleri ve konu olabilecek ürün potansiyeli ortaya konmaya çalışılarak bu alandaki çalışmalara katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Bu çalışma 2nd Agro International Conferance On Agriculture sözlü bildiri olarak sunulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | |
Submission Date | July 7, 2024 |
Acceptance Date | August 22, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 2 Issue: 3 |
Alpha Journal of Engineering and Applied Sciences © 2023 is licensed under