The concept of learning can be considered as a process which takes place on a space with three dimensions as lifelong learning, life-wide learning and life-deep learning. Lifelong learning is a process which starts at birth and continues uninterruptedly until death. Life-wide learning can be grouped as formal learning, non-formal learning and informal learning depending on the place where learning experiences occur. Life-deep learning includes learning all the religious, moral and social values which define what to believe, how to behave and also how to judge himself/herself and the others. While some of the learning experiences of the individuals take place in physical environments, nowadays it is seen that the importance of learning experiences occur at virtual environments is also increased. Even though formal and non-formal learning experiences happen planned and deliberately, most of the informal learning experiences occur casual and/or unwittingly. These experiences are scattered among the life experiences of the individual and it is required to save mnemonic data related to these experiences at the same time they are lived in order to retrieve, realize and use them later on. Process of capturing log data such as image, audio, video and location of the life experiences of the individuals in order to retrieve these experiences later is named as life logging. In this study a framework is obtained by classifying learning experiences according to their features, environments and daily recording devices and sensors in order to define process of capturing lifelong learning experiences simultaneously for remembering them later. It is foreseen that the framework obtained during the study can be used for designing systems which will be developed for capturing the learning experiences occurred
Lifelong learning life-wide learning life-deep learning life logging capturing learning experiences
Öğrenme kavramı yaşam boyu öğrenme, yaşam genişliğinde öğrenme ve yaşam derinliğinde öğrenme olmak üzere üç boyutlu bir uzayda gerçekleşen bir süreç olarak ele alınabilmektedir. Yaşam boyu öğrenme doğumda başlayıp ölüme kadar kesintisiz devam eden bir süreçtir. Yaşam genişliğinde öğrenme bireyin öğrenme deneyimlerini nerede yaşadığına bağlı olarak biçimsel öğrenme, yarı biçimsel öğrenme ve biçimsel olmayan öğrenme olarak gruplandırılmaktadır. Yaşam derinliğinde öğrenme ise neye inanılacağı, nasıl davranılacağı ve kendini/diğerlerini nasıl yargılayacağını belirleyen tüm dini, manevi, ahlaki ve sosyal değerleri öğrenmeyi içerir.
Bireylerin yaşam boyu öğrenme deneyimlerinin bir bölümü fiziksel ortamlarda yaşanırken, günümüzde sanal ortamlarda gerçekleşen öğrenme deneyimlerinin öneminin arttığı görülmektedir. Biçimsel ve yarı biçimsel öğrenme deneyimleri genellikle planlı ve bilinçli bir şekilde yaşanırken biçimsel olmayan öğrenme deneyimlerinin önemli bir bölümü planlanmadan ve/veya bilincinde olmadan gerçekleşir. Bu deneyimler bireyin yaşam deneyimlerinin içerisine serpilmişlerdir ve sonradan hatırlanmaları, fark edilmeleri ve yararlanılabilmeleri için yaşandıkları anda bu deneyimlere ait hatırlatıcı verilerin kaydedilmesi gerekmektedir. Bireylerin yaşam deneyimlerini sonradan hatırlamaları amacıyla bu deneyimlere ait görüntü, ses, video, konum vb. verilerin yakalanması ve kaydedilmesi işlemine yaşam günlüğü adı verilmektedir.
Bu çalışmada yaşam boyu öğrenme deneyimlerinin daha sonra hatırlamak amacıyla yaşandıkları anda yakalanması sürecini sistematik bir bakış açısıyla betimleyebilmek için öğrenme türlerinin özellikleri, öğrenme ortamları ve günlük kaydedici cihazlar ile algılayıcılar sınıflandırılarak bir çerçeve elde edilmeye çalışılmıştır. Ortaya çıkan çerçevenin öğrenme deneyimlerinin yakalanması amacıyla geliştirilecek sistemlerin tasarımında kullanılabileceği öngörülmektedir.
Anahtar Sözcükler: Yaşamboyu öğrenme, Yaşam genişliğinde öğrenme, Yaşam derinliğinde öğrenme, Yaşam günlüğü, Öğrenme deneyimlerinin yakalanması, Öğrenme ortamlarıYaşam boyu öğrenme yaşam genişliğinde öğrenme yaşam derinliğinde öğrenme yaşam günlüğü öğrenme deneyimlerinin yakalanması
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | September 21, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 2 Issue: 1(ÖZEL) |
ASIAN JOURNAL OF INSTRUCTION
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.