Research Article
BibTex RIS Cite

Çuvaşlar ve Çuvaşça İle İlgili Çalışmalar Üzerine Kronolojik ve İstatistiksel Bir Bibliyografya Denemesi

Year 2020, Volume: 4 Issue: 2, 367 - 402, 30.08.2020
https://doi.org/10.34083/akaded.674825

Abstract

Bu çalışmada, yurt içi ve yurt dışında pek çok Türkoloğun araştırma konusu olan Çuvaşlar ve Çuvaşça üzerine Türkiye’de yapılmış çalışmalarla Türk Türkologların yurt dışında yayımlamış olduğu çalışmaların altı farklı kategoride istatiksel sonuçları ve aynı zamanda bu çalışmaların kronolojik olarak derli toplu bir şekilde sunulması amaçlanmaktadır. Eldeki yazı, giriş ve 3 bölümden oluşmaktadır: Giriş, I. İstatistik, II. Bibliyografya, III. Sonuç. Çalışmanın giriş bölümünde Çuvaşların yaşadığı coğrafya ve Çuvaşçanın Türkoloji dünyası için önemi, çalışmanın özü ve amacı hakkında bilgiler verilip makalenin sınırları belirtilmiştir. İstatistik bölümünde hangi çalışmaların hangi kategoriye dahil edildiğine dair bilgi verildikten sonra tespit edilen çalışmalar dil, edebiyat, folklor, din, genel bilgiler ve yayın değerlendirme kategorileri olmak üzere altı başlık altında sınıflandırılmış ve çalışmaların bu kategoriler esasında oranları tablo üzerinde belirtilmiş ve ardından da istatistiklerin sonuçları analiz edilmiştir. Bibliyografya bölümünde, taranan çalışmalar kronolojik bir şekilde sıralanmış, Sonuç bölümünde ise çalışmalar hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır.

References

  • ARIK Durmuş, (2005a), Hristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar), Ankara: Aziz Andaç Yayınları.

A Chronological And Statistical Bibliography Essay On Chuvashes And Chuvash Language Related Studies

Year 2020, Volume: 4 Issue: 2, 367 - 402, 30.08.2020
https://doi.org/10.34083/akaded.674825

Abstract

In this study, the aim is to present statistical results of the studies in six different categories as well as the chronological order of these studies conducted in Turkey and the studies published abroad by Turkish Turkologists on Chuvash and Chuvash language which are research topics of many Turcologist at home and abroad. The study consists of an introduction and three parts: Introduction, I. Statistics, II. Bibliography, III. Result. In the introduction part of the study, information about the geography of Chuvash and the importance of Chuvash for the Turkology world, the essence and purpose of the study is given and the limits of the article are specified. After giving information about which studies are included in which category in the statistics section, the determined studies are classified under six categories as language, literature, folklore, religion, general information and publication evaluation categories, and the rates of the studies on these categories are stated in the table. Then the results of the statistics were analyzed. The researched studies in the bibliography are listed chronologically. In the conclusion part, a general assessment is to do about the workings.

References

  • ARIK Durmuş, (2005a), Hristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar), Ankara: Aziz Andaç Yayınları.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Literary Studies
Journal Section Articles
Authors

Kubilay Fener 0000-0002-3291-4216

Publication Date August 30, 2020
Submission Date January 14, 2020
Acceptance Date August 5, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Fener, K. (2020). Çuvaşlar ve Çuvaşça İle İlgili Çalışmalar Üzerine Kronolojik ve İstatistiksel Bir Bibliyografya Denemesi. Akademik Dil Ve Edebiyat Dergisi, 4(2), 367-402. https://doi.org/10.34083/akaded.674825


Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası  lisansı ile lisanslanmıştır. 

This work is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 International