Traditionally, Gulf countries are widely known as rentier states. Their economic structures depend on the income from fossil fuels such as oil and gas. These revenues obtained through natural resources directly influence politics. For example, by exploiting natural sources, Gulf countries designed their foreign and economic politics. But climate change forced Gulf countries to transform their policies since it emerged with problems such as increased temperatures. This directly negatively affected Gulf countries’ traditional positioning regarding foreign and economic policies. In addition, it has been revealed that the oil and gas-based economies are in danger since these sources are about the end. This process altered the Gulf countries’ economic politics. This paper seeks to analyze how climate change transformed the geopolitics in the Gulf. The paper argues that Gulf countries started to change their foreign policies by diversifying actors. Moreover, they are more eager to increase their income alternatives. For example, they launch visions encouraging investment in sports, music, and modern cultural events. Further, to preserve relations with Western countries, which are sensitive to climate change, Gulf countries began to give more importance to activities such as renewable energy, nuclear energy, and mineral exploration. In this regard, competition has risen within the Gulf. Riyadh, Abu Dhabi, and Doha administrations contest in several fields, such as becoming a trade hub and leading the regional order by increasing soft power.
Geleneksel olarak, Körfez ülkeleri rantiyer devletler olarak bilinir. Bu ülkelerin ekonomik yapıları, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlardan elde edilen gelire bağlıdır. Doğal kaynaklardan elde edilen bu gelirler, siyaseti doğrudan etkilemektedir. Örneğin Körfez ülkeleri doğal kaynakları kullanarak dış ve ekonomik politikalarını şekillendirmektedir. Ancak iklim değişikliği sıcaklık artışı gibi sorunlarla ortaya çıktığı için Körfez ülkelerinin politikalarını dönüştürmeye zorlamıştır. Bu durum Körfez ülkelerinin dış ve ekonomi politikaları açısından geleneksel konumlarını doğrudan olumsuz etkilemiştir. Ayrıca petrol ve doğalgaza dayalı ekonomilerin de tehlikede olduğu ortaya çıkmıştır. Nitekim bu kaynakların sona erdiğine dair raporlar yayımlanmıştır. Bu süreç Körfez ülkelerinin ekonomi politikalarını değiştirmiştir. Bu makale, iklim değişikliğinin Körfez’deki jeopolitiği nasıl değiştirdiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Makale, Körfez ülkelerinin aktör çeşitlendirerek politikalarını değiştirmeye başladığını öne sürmektedir. Ayrıca bu süreç, Körfez ülkelerini gelir alternatiflerini artırma konusunda daha istekli hale getirmiştir. Bu anlamda Körfez ülkeleri spora, müziğe ve modern kültürel etkinliklere yatırımı teşvik eden vizyonlar ortaya koymaktadır. Ayrıca, iklim değişikliğine duyarlı Batılı ülkelerle ilişkileri korumak için Körfez ülkeleri yenilenebilir enerji, nükleer enerji, maden arama gibi faaliyetlere daha fazla önem vermeye başlamıştır. Bu konuda Körfez’de rekabet artmıştır. Riyad, Abu Dabi ve Doha yönetimleri ticaret merkezi olma ve yumuşak gücü artırarak bölgesel düzene liderlik etme gibi birçok alanda yarışmaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bölgesel Çalışmalar |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 20 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 23 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.