Research Article
BibTex RIS Cite

Determination of irrigation water qualities of Bilecik-Osmaneli district

Year 2013, Volume: 26 Issue: 1, 49 - 55, 01.06.2013

Abstract

This research was realized to determine the quality of well waters used for irrigation purposes in crop production under greenhouses of Osmaneli district of Bilecik province. For this purpose, water samples were taken from 46 wells in the region. Analyses of irrigation waters including pH, EC, Ca+2, Mg+2, K+, Na+, CO3-2, HCO3-, Cl-, SO4-2, and B were done. From the analyses results SAR, Na % and RSC values were calculated and the quality classes were determined and evaluated. The results showed that 41.30 and 47.82 % of the investigated water samples had moderate and high salinity, respectively. In term of SAR value, all samples were considered as first class irrigation waters. Chloride contents of water samples, was not high to show toxic effect to the growing plants. It was determined that most of the irrigation waters can be used in production under greenhouses without yield loss

References

  • Ayers RS, Westcot DW (1989) Water Quality for Agriculture. Irrigation and Drainage Paper, 29 Rev.1., New York.
  • Ayyıldız M (1976) Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 636, Ders Kitabı No: 199, Ankara.
  • Ayyıldız A (1990) Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: 344, Ankara.
  • Christiansen JE, Olsen E, Willardson LS (1977) Irrigation Water Quality Evolution. Proceedings of the American Society of Civil Engineers: Journal of the Irrigation and Drainage Divison 103 (IR2):155-169.
  • Fresenius W, Quentin KE, Schneidler, W (1988) Water Analysis a Practical Guide to Physico-Chemical and Microbiological Water Examination and Quality Assurance. Springer, New York.
  • İnce F (1980) Erzurum yöresinde bulunan bazı suların kalitelerinin saptanması üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Dergisi 11: 127-134.
  • Kanber R, Kırda C, Tekinel O (1992) Sulama Suyu Niteliği Ve Sulamada Tuzluluk Sorunları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 6, Adana.
  • Maas EV (1990) Crop Salt Tolerance. In: Tanji KK (Ed), Agricultural Salinity: Assessment and Management, American Society Civil Engineers, New York, pp. 262-304.
  • Modaihsh AS, Alsadon AA (1994) Response of two tomato varieties to irrigation with sulphate waters. Journal of King Saud University Agricultural Science 6:163-170.
  • Richards LA (1954) Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soils. Agricultural Handbook No:60, New York.
  • Sade B (2000) Bitki Fizyolojisi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 29, Konya.
  • Sağlam MT (1977) Sulama sularında mevcut olan karbonat ve bikarbonat iyonlarının toprak üzerindeki zararlı etkilerinin belirlenmesinde kullanılan bazı kıstaslar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Dergisi 8:129-137.
  • Varol F, Bellitürk K, Sağlam MT (2005) Tekirdağ İli Sulama Sularının Özellikleri. Tarım Bilimleri Dergisi 11: 391-396.
  • Villora G, Pulgar G, Moreno DA, Romero L (1997) Salinity treatments and their effect on nutrient concentration in zucchini plants (Cucurbitia pepo L. var. moschata). Australian Journal Experimental Agricultural 37: 605-608.
  • Will E, Faust EJ (1999) Irrigation Water Quality for Greenhouse Production. Agricultural Extension Service, The University of Tennessee, Tennessee.
  • Yurtseven E, Baran HY (2000) Sulama suyu tuzluluğu ve su miktarlarının brokolide (Brassiva oleracea var. botrytis) verim ve mineral madde içeriğine etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 24:185-190.
  • Zengin M, Gökmen F, Gezgin S (2008a) Konya ilinde sulama suyu kalitesi, çölleşme ve alınması gerekli önlemler. DSİ IV. Bölge Müdürlüğü Konya Kapalı Havzası Yeraltısuyu ve Kuraklık Konferansı Bildiri Kitabı, Konya, s. 77-86
  • Zengin M, Karakaplan S, Ersoy İ (2008b) Determination of irrigation water quality of Lake Beysehir and other water sources used in irrigation of Çumra Plain. Asian Journal of Chemistry 20: 694-704.

Bilecik-Osmaneli yöresi sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi

Year 2013, Volume: 26 Issue: 1, 49 - 55, 01.06.2013

Abstract

Alınış tarihi 10 Ağustos 2012 Düzeltilme tarihi 5 Mart 2013 Kabul tarihi 11 Mart 2013

References

  • Ayers RS, Westcot DW (1989) Water Quality for Agriculture. Irrigation and Drainage Paper, 29 Rev.1., New York.
  • Ayyıldız M (1976) Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 636, Ders Kitabı No: 199, Ankara.
  • Ayyıldız A (1990) Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: 344, Ankara.
  • Christiansen JE, Olsen E, Willardson LS (1977) Irrigation Water Quality Evolution. Proceedings of the American Society of Civil Engineers: Journal of the Irrigation and Drainage Divison 103 (IR2):155-169.
  • Fresenius W, Quentin KE, Schneidler, W (1988) Water Analysis a Practical Guide to Physico-Chemical and Microbiological Water Examination and Quality Assurance. Springer, New York.
  • İnce F (1980) Erzurum yöresinde bulunan bazı suların kalitelerinin saptanması üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Dergisi 11: 127-134.
  • Kanber R, Kırda C, Tekinel O (1992) Sulama Suyu Niteliği Ve Sulamada Tuzluluk Sorunları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 6, Adana.
  • Maas EV (1990) Crop Salt Tolerance. In: Tanji KK (Ed), Agricultural Salinity: Assessment and Management, American Society Civil Engineers, New York, pp. 262-304.
  • Modaihsh AS, Alsadon AA (1994) Response of two tomato varieties to irrigation with sulphate waters. Journal of King Saud University Agricultural Science 6:163-170.
  • Richards LA (1954) Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soils. Agricultural Handbook No:60, New York.
  • Sade B (2000) Bitki Fizyolojisi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 29, Konya.
  • Sağlam MT (1977) Sulama sularında mevcut olan karbonat ve bikarbonat iyonlarının toprak üzerindeki zararlı etkilerinin belirlenmesinde kullanılan bazı kıstaslar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Dergisi 8:129-137.
  • Varol F, Bellitürk K, Sağlam MT (2005) Tekirdağ İli Sulama Sularının Özellikleri. Tarım Bilimleri Dergisi 11: 391-396.
  • Villora G, Pulgar G, Moreno DA, Romero L (1997) Salinity treatments and their effect on nutrient concentration in zucchini plants (Cucurbitia pepo L. var. moschata). Australian Journal Experimental Agricultural 37: 605-608.
  • Will E, Faust EJ (1999) Irrigation Water Quality for Greenhouse Production. Agricultural Extension Service, The University of Tennessee, Tennessee.
  • Yurtseven E, Baran HY (2000) Sulama suyu tuzluluğu ve su miktarlarının brokolide (Brassiva oleracea var. botrytis) verim ve mineral madde içeriğine etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 24:185-190.
  • Zengin M, Gökmen F, Gezgin S (2008a) Konya ilinde sulama suyu kalitesi, çölleşme ve alınması gerekli önlemler. DSİ IV. Bölge Müdürlüğü Konya Kapalı Havzası Yeraltısuyu ve Kuraklık Konferansı Bildiri Kitabı, Konya, s. 77-86
  • Zengin M, Karakaplan S, Ersoy İ (2008b) Determination of irrigation water quality of Lake Beysehir and other water sources used in irrigation of Çumra Plain. Asian Journal of Chemistry 20: 694-704.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

F. Öktüren Asri This is me

E. İ. Demirtaş This is me

N. Arı This is me

C. F. Özkan This is me

Publication Date June 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 26 Issue: 1

Cite

APA Asri, F. Ö., Demirtaş, E. İ., Arı, N., Özkan, C. F. (2013). Bilecik-Osmaneli yöresi sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 26(1), 49-55.
AMA Asri FÖ, Demirtaş Eİ, Arı N, Özkan CF. Bilecik-Osmaneli yöresi sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. June 2013;26(1):49-55.
Chicago Asri, F. Öktüren, E. İ. Demirtaş, N. Arı, and C. F. Özkan. “Bilecik-Osmaneli yöresi Sulama sularının Kalitelerinin Belirlenmesi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 26, no. 1 (June 2013): 49-55.
EndNote Asri FÖ, Demirtaş Eİ, Arı N, Özkan CF (June 1, 2013) Bilecik-Osmaneli yöresi sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 26 1 49–55.
IEEE F. Ö. Asri, E. İ. Demirtaş, N. Arı, and C. F. Özkan, “Bilecik-Osmaneli yöresi sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 26, no. 1, pp. 49–55, 2013.
ISNAD Asri, F. Öktüren et al. “Bilecik-Osmaneli yöresi Sulama sularının Kalitelerinin Belirlenmesi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 26/1 (June 2013), 49-55.
JAMA Asri FÖ, Demirtaş Eİ, Arı N, Özkan CF. Bilecik-Osmaneli yöresi sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2013;26:49–55.
MLA Asri, F. Öktüren et al. “Bilecik-Osmaneli yöresi Sulama sularının Kalitelerinin Belirlenmesi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 26, no. 1, 2013, pp. 49-55.
Vancouver Asri FÖ, Demirtaş Eİ, Arı N, Özkan CF. Bilecik-Osmaneli yöresi sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2013;26(1):49-55.